Ulft, Netherlands

Waterstofbussen maken eindelijk debuut op Achterhoekse wegen

De nieuwe waterstofbus reed de hele week al in de Achterhoek, toch presenteerde Arriva vrijdag het nieuwe vervoersmiddel. Bijna anderhalf jaar ging de eerste waterstofbus en het busdepot van Arriva in vlammen op. Het incident is ontstaan omdat het veiligheidssysteem, waarbij gelekte waterstof wordt ontvlamd, in het busdepot afging.
Bart Sollman | Viggo Zweverink | 14 april 2023 16:43 | Aangepast op 14 april 2023 16:43
“Ik ben trots dat er nu tien waterstoffen bussen in de Achterhoek rijden”, zegt gedeputeerde Jan van der Meer. Snel wordt hij onderbroken door regiodirecteur Jieskje Hollander “Er zijn er natuurlijk nog maar negen over, maar ook daar zijn we ontzettend trots op.” Het kan op gelach uit de zaal rekenen. Het tekent de sfeer tijdens de, naar eigen zeggen van Arriva, feestelijke presentatie. Die brand is geweest, het zij zo, maar de focus ligt op de bussen die wél rijden.

"Het is uniek dat we in de provincie bussen hebben die op waterstof rijden en hier in Doetinchem kunnen tanken", aldus de gedeputeerde. "De vervoerder kan zelf bepalen of ze elektrisch of met waterstof rijden, maar diesel is echt verleden tijd. Das war einmal haha." De nieuwe waterstofbus is uitgerust met een aantal nieuwe snufjes die de busrit veiliger moeten maken. Zo beschikt de buschauffeur niet meer over zijspiegels maar kan hij doormiddel van camera's een goed overzicht krijgen van wat er rondom de bus gebeurt.

Tankstation was al klaar
De bussen die momenteel in de Achterhoek rijden kunnen in Doetinchem bij een waterstoftankstation aangevuld worden. Het tankstation was al een tijdje klaar gezien de bussen eerder zouden gaan rijden. Jan Pieter de Wilde, commercieel directeur bij Kuster Energy, was verantwoordelijk voor het aanleggen van het tankstation. Dankzij een goede samenwerking met de gemeente Doetinchem wist De Wilde binnen negen maanden een vergunning te krijgen. "Wij merkten dat, toen wij zeiden dat er een waterstoftankstation, de plaatselijke autodealers nu ook waterstofauto's konden gaan verkopen", aldus de Wilde. "Dat was altijd een hekel punt, als je geen tankstation hebt dan wordt dat heel moeilijk. "

'Bussen zijn veilig'
Hollander gaat er vanuit dat deze waterstofbussen de komende jaren nog door de regio blijven rijden. “We hebben alles onderzocht en deze bussen zijn veilig. De reizigers hoeven zich dan ook geen zorgen te maken. We hopen dat deze bussen een langer leven beschoren dan die eerste.”

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Drie miljoen Rijksgeld voor woningbouw in Doetinchem

Doetinchem krijgt een Rijksbijdrage van meer dan drie miljoen euro om de woningbouw op het Laborijn-...

Nieuwe stap voor Slingeland Ziekenhuis, financiering definitief rond

De financiering voor de bouw van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis aan de rand van Doetinchem is defi...

Active Living Orion verliest, twee kansen over voor landstitel

Active Living Orion heeft de eerste kans om landskampioen te worden woensdagavond laten liggen. In d...

Schaapsherders krijgen nieuwe aanwas: 'Het zijn geen geitenwollensokkentypes meer'

Het is een bijzonder gezicht in Doetinchem, honderden schapen die de bermen netjes houden door het g...

Honkballers willen aan de slag met nieuwe club in Doetinchem

Voetbal, hockey, tennis, atletiek, rugby. Allemaal sporten die beoefend kunnen worden bij een Doetin...

Nieuw kinderboekenfestival in het centrum van Doetinchem

Voor het eerst vindt er een heus Kinderboekenfestival plaats in het centrum van Doetinchem. Van het ...