Ulft, Netherlands

 

Waterschap Rijn en IJssel oefent voor rampscenario's

Met een grootschalige crisisoefening bereidt het Waterschap Rijn en IJssel zich voor op mogelijke rampsituaties. De organisatie stond donderdag helemaal in het teken van een situatie met hoog water, want ook in de Achterhoek is het niet zeker dat inwoners de voeten altijd droog houden.
Tim Rondeel | Charlotte van de Kant | Sterre Schout | 21 oktober 2022 15:57 | Aangepast op 21 oktober 2022 15:57
“Niet zomaar hoogwater, maar een halve meter hoger dan midden jaren '90 en dat is serieus een probleem”, vertelt plaatsvervangend dijkgraaf Frank Wissink. “En het geval doet zich voor, dat er misschien een dijkdoorbraak is bij Loo. Nogmaals allemaal oefening, het is allemaal in scène gezet. Maar dat betekent besluiten nemen, kijken of je moet evacueren en kijken of je de dijken kan redden.” Tijdens de oefening werden dijken nauwlettend in de gaten gehouden. Aan de hand van berekeningen moesten in het centrale actiecentrum in Doetinchem beslissingen worden gemaakt. Bij de oefening is uitgegaan van een noodsituatie bij de dijk in Loo, waar de IJssel en de Rijn samen komen. “Op dit moment is het zo dat we niet meer kunnen garanderen dat de dijk het houdt, maar dan hebben we het over een waterstand van zeventien meter en hoger”, vertelt Wissink over het geschetste scenario. “Dat is enorm hoog, dat hebben we in de jaren '90 niet meegemaakt.”

Met huidige klimaatverandering en het extreme weer dat daarmee gepaard gaat, wil het Waterschap op alle scenario's voorbereid zijn. Daarom ziet Wissink deze dagen als zeer belangrijk: “Er komen altijd dingen naar voren. Ik heb aan de medewerkers gevraagd allemaal één punt te noemen die de volgende keer beter zouden kunnen, waar ze van geleerd hebben. Dat betekent dat we met tweehonderd medewerkers ook tweehonderd verbeterpunten hebben. Dat zal al een geweldige slag zijn, ik denk dat dat er ook wel in zit."

Waterveiligheid
Vorig jaar werd de provincie Limburg nog getroffen door hoog water, toch voorziet de plaatsvervangend dijkgraaf geen concrete zorgen voor de Achterhoek. “Wij staan daar wel voor paraat, dat mag u wel van ons verwachten”, vertelt Wissink. “Nederland is koploper op het gebied van waterveiligheid. Er is geen delta zo veilig als in Nederland, maar 100 procent veiligheid bestaat niet. We willen daar zo dicht mogelijk bij zitten. Zeker met de klimaatveranderingen is het werken aan de dijken nooit af, daar blijven we aan werken.”

Foto: REGIO8


Lees meer over:

Waterschap|Doetinchem|

Meest gelezen

Kapsalon Hardy in Ulft stopt na ruim zestien jaar

Redactie REGIO8 | 31 jan 2023 10:48

Patiënten Slingeland kunnen gratis parkeren bij Amphion

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 1 feb 2023 16:25

Lees ook

Autobrand overgeslagen op schuur in Doetinchem

Bij een autobrand in het buitengebied van Doetinchem is zondagavond het vuur overgeslagen naar een n...

Celstraf dreigt na wegsluizen van 1,9 miljoen euro

Een voormalige ambtenaar van de gemeente Doetinchem, die tussen augustus 2008 en april 2020 voor rui...

Orion verslaat Duitse en Belgische volleyballers

Active Living Orion heeft twee van de drie potjes gewonnen op het zelf georganiseerde internationale...

Kazachse volleybalsters zijn thuis in de Achterhoek

De teams van Turkije, Colombia, Servië en Kazachstan hebben tijdens de eerste fase van het WK Volle...

Dagbesteding zamelt winterkleding in voor vluchtelingen

In de dagbesteding ’t Laer in Etten zijn Elisa Holthaus en haar cliënten aan het verzamelen gesla...

Scooterrijder gewond na botsing met bedrijfsbusje in Doetinchem

De bestuurder van een scooter is vrijdagochtend op een bedrijfsbusje gebotst in Doetinchem. De scoot...