Ulft, Netherlands

Verhalen verzetsstrijders vertelt vanuit cellen De Kruisberg

Foto: REGIO8
Op 2 maart 1945 werden 46 mannen 's ochtends vroeg uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem gehaald en door de Duitse bezetter geëxecuteerd bij het Rademakersbroek in Varsseveld. Zaterdag, precies 79 jaar later, vertelden nabestaanden op uitnodiging van Stichting Doetinchem Herdenkt de verhalen van hun voorouders.
Tim Rondeel | Viggo Zweverink | 4 maart 2024 15:47 | Aangepast op 4 maart 2024 15:47
“Ik denk dat het heel belangrijk is dat het blijft”, aldus Kirsten Zimmerman over het vertellen van de verhalen van de omgebrachte gevangenen. “Niet alleen voor de nabestaanden, maar voor iedereen die hier de verhalen wil horen. Je kan zien waar de mannen gevangen zaten, hier is het gebeurd.” In 2018 is Zimmerman, zelf ook nabestaande van een van de gefusilleerde mannen, begonnen aan een onderzoek naar alle omgekomen gevangenen uit De Kruisberg. “Het geeft mij voldoening dat ik de verhalen van die mannen heb kunnen uitzoeken, vooral als je er ook nabestaanden mee helpt”, aldus de onderzoeker. “Als je ziet hoe emotioneel het ze nog maakt en het ze vandaag de dag nog bezighoudt, ben je blij dat je het verhaal nog kunt vertellen.”

Een andere nabestaande, Jan Jacob de Groot, vertelde zaterdag over zijn eigen opa, de man waar hij naar vernoemd is. Hij deed dat vanuit de gevangenisvleugel waar De Groot senior de laatste dagen van zijn leven doorbracht. “Ik ben hier een keer op bezoek geweest omdat ik hoorde dat je dit kon bezoeken en toen vond ik dat zo indrukwekkend dat ik dacht: ‘ik moet wat meer doen met het verhaal van mijn opa’”, aldus De Groot. “Vervolgens ben ik er ingedoken en heb ik mijn tantes en ooms geïnterviewd om te kijken wat zij mij nog konden vertellen.”

Bezoekers vertellen eigen verhaalDe nabestaanden vertelden niet alleen, maar leerden ook een hoop van de tientallen bezoekers die zaterdag naar de voormalige gevangenis kwamen. “Er zijn ook heel veel mensen die hier komen en hun eigen verhaal meebrengen. Wat je vaak ziet is dat we in gesprek met elkaar raken en dat het niet alleen mijn verhaal is, maar van iedereen, en dat we het met elkaar delen.”

Toekomst De Kruisberg
De vleugel waar de nabestaanden hun verhalen vertelden is ook een monument ter nagedachtenis aan de gevallen verzetsstrijders. De Kruisberg staat op de nominatie om verkocht te worden door het Rijksvastgoedbedrijf. Stichting Doetinchem Herdenkt hoopt ook in de toekomst te kunnen blijven en daar Zimmerman is het mee eens: “Het is ons cultureel historisch erfgoed en het is belangrijk dat je de zwarte bladzijde van de geschiedenis blijft lezen om ervan te leren en om die mensen niet te vergeten die zo’n daad gesteld hebben.”

Meest gelezen

Mooi weer zorgt voor drukte bij zwembaden en ijssalons in De Achterhoek

Nick Hermsen | Bart Sollman | Viggo Zweverink | 1 mei 2024 16:52

Lees ook

De Graafschap in eigen huis niet voorbij hekkensluiter Jong FC Utrecht

De Graafschap heeft vrijdagavond een modderfiguur geslagen in aanloop naar de play-offs om promotie ...

Straf voor De Graafschap, geen uitsupporters mee naar FC Emmen

De Graafschap heeft, opnieuw, een straf gekregen van voetbalbond KNVB vanwege het gedrag van de eige...

Kersverse landskampioen Orion heeft drie aanwinsten binnen

Active Living Orion heeft drie nieuwe spelers voor het nieuwe seizoen gepresenteerd. Onder andere vo...

De Graafschap wil het 'oude logo' definitief opnieuw invoeren

De Graafschap heeft een verzoek gedaan aan de leden van de vereniging om het ‘oude logo’ definitief ...

Afgeleide automobilist raakt boom bij eenzijdig ongeval in Doetinchem

Bij een eenzijdig ongeval in Doetinchem zijn dinsdagavond geen gewonden gevallen. Wel raakten het vo...

Isabelle Bisseling nieuwe directeur Stadsmuseum Doetinchem

Het Stadsmuseum Doetinchem heeft de opvolger van de vertrokken directeur Esther Ruesen binnen. Vanaf...