Ulft, Netherlands

Nog geen nieuwe koper voor De Kruisberg, onzekerheid blijft

Het is het Rijksvastgoedbedrijf niet gelukt om een koper te vinden voor het voormalige gevangeniscomplex De Kruisberg in Doetinchem. De gebruikers van de locatie, waaronder de Stadsboerin en Stichting Doetinchem Herdenkt, kunnen daardoor voorlopig blijven, toch blijft de toekomst onzeker.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 9 januari 2024 16:32 | Aangepast op 9 januari 2024 16:32
"Ik vind het wel jammer eigenlijk, want ik denk dat het gewoon uitstel is", aldus Ellen Willems van De Stadsboerin. "En ik wil eigenlijk wel dat De Kruisberg een permanente nieuwe eigenaar krijgt, want dit is allemaal tijdelijk en wij hebben best wel veel ambities. Zo wil ze met de Stadsboerin een verduurzaamslag maken met onder andere zonnepanelen, dit kan ze nu nog niet doen. "Ik zou het fijn vinden als iemand bij mij binnenstapt en zegt: 'ik ben de nieuwe eigenaar, wat gaan we samen doen?'"

Ook wil Willems de onderneming uitbreiden om meer bezoek te kunnen ontvangen. "We hebben heel veel aanvragen van buitenlandse groepen en overheden die bij ons willen komen kijken sinds wij een Europese prijs hebben gewonnen", schetst de initiatiefneemster die in december de publieksprijs won tijdens de Agricultural & Rural Inspiration Award-uitreiking. "We hebben veel scholen die bij ons mee willen doen en onze faciliteiten schieten daar eigenlijk voor tekort en daar willen we wat aan doen. We willen een grotere winkel en al die dingen kunnen we pas doen als we zeker weten dat wij hier kunnen blijven."

'Zitten hier prima'
Toch zijn er ook andere partijen op het terrein van de Kruisberg die iets anders in de wedstrijd zitten. Zo zijn onder andere de mensen achter elektrisch brommermerk Brekr blij met het nieuws. "We zitten hier prima en de hele uitstraling van het terrein past ons als een jas", aldus Niels Willems van Brekr. "Mensen vinden het leuk om hier te komen. En als wij hier wat langer mogen blijven zitten is dat top." De kans is wel groot dat de voormalige gevangenis gaat verlaten: "Op alle plannen die wij gezien hebben is dit gebouw verdwenen en komen er bomen of een parkeerplaats."

'Een maand, week of vijf jaar'
Wat er nu met de Kruisberg gaat gebeuren is nog niet bekend. “De verkoop is nu afgeketst, dus het zou zomaar weer een jaar kunnen duren”, zegt operationeel directeur Bernd van den Berg van vastgoedbeheerder De Kabath. “We benaderen nu alle gebruikers persoonlijk om te vragen of ze nog voor onbepaalde tijd willen doorgaan. Dat kan een maand zijn, maar ook een week, of vijf jaar. Wij weten ook niet wat er nu gaat gebeuren en hoe lang het gaat duren.”

Geen bod
In de verkoopprocedure van de voormalige gevangenis heeft de eigenaar van het terrein, het Rijksvastgoedbedrijf, geen onvoorwaardelijk bod ontvangen. “Er kon geen gunning plaatsvinden en daarom hebben we de verkoopprocedure stopgezet”, aldus een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf. “Wij beraden ons op mogelijke vervolgstappen voor het verkoopproces. In de tussentijd blijft De Kruisberg eigendom van het Rijk.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

Taakstraf en voorwaardelijke rijontzegging na dodelijk ongeval bij Gaanderen

De 27-jarige man uit Gaanderen die in augustus 2023 een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de kruising...

Bijna 120 miljoen maakt onderwijs Doetinchem klaar voor toekomst

Bijna 120 miljoen euro, zo veel geld heeft Doetinchem nodig om het onderwijslandschap richting 2036 ...

Verhalen verzetsstrijders vertelt vanuit cellen De Kruisberg

Op 2 maart 1945 werden 46 mannen 's ochtends vroeg uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem gehaald...

Meer dan twintig voertuigen vernield in Doetinchem

Ten minste 29 voertuigen zijn in de nacht van zondag op maandag vernield in Doetinchem. De politie i...

Busje uitgebrand achtergelaten in buitengebied Wehl

In het buitengebied van Wehl is aan de Koningsweg een personenbusje volledig afgebrand. De politie k...

Waarschuwing vanuit Doetinchem, pas op voor gladheid

Het kwik daalt komende week onder de nul graden en dat belooft een gladde boel te worden op de weg. ...