Ulft, Netherlands

 

Verbodsborden voor wolven in Winterswijk

Er zijn meerdere exemplaren te vinden in de regio rondom Winterswijk: verbodsborden met daarop een wolvenkop. Niet iedereen in de Achterhoek is blij met het dier, maar wie de borden heeft opgehangen blijft voorlopig onbekend.
Jasper Hazelaar | 13 mei 2022 15:49 | Aangepast op 13 mei 2022 15:49
De afgelopen week is er meerdere malen een wolf gespot in de Achterhoek. In Zelhem zagen verschillende mensen het wilde dier in levende lijve en ook in Noordijk is het beest gespot. De wijkagent van Winterswijk plaatste maandag een video van het roofdier in Winterswijk op Twitter. Nu blijkt uit het verschijnen van de borden dat in ieder geval een iemand niet zo vrolijk wordt van de Achterhoekse wolf.

De Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord heeft de borden ook gezien. Weet hij wie ze geplaatst heeft? "Ik heb geen idee", zegt hij tegenover Omroep Gelderland. "Maar ik kan me de zorgen van de mensen achter de actie voorstellen. Maar we hebben regelingen voor de eventuele schade die de wolf aanricht. Dat geldt ook voor gebieden waar de wolf niet officieel gevestigd is, zoals in de Achterhoek."

Burgemeester begrijpt zorgen
De burgemeester denkt niet dat de wolf zich veel van de borden zal aantrekken. "De wolf trekt terug naar Nederland. Dat is een natuurlijk proces en dus houd je het niet tegen. Dat neemt niet weg dat ik de zorgen begrijp. Ik benadruk dan ook dat er regelingen bestaan voor eventuele schade door wolven en roep mensen op het bij de instanties te melden als ze het dier zien."

'Meer mensen in de bossen'
De borden zijn ook Jurgen Hijink van de Wildbeheereenheid Winterswijk niet ontgaan. Hij begint te lachen als ernaar gevraagd wordt. "Ik weet niet wie het gedaan heeft", reageert hij. "Maar ik vind het wel ludiek." Hij verbaast zich niet over de borden. "Er zijn nu veel beelden van de wolf in de Achterhoek, dus is er protest. Het hoort allemaal bij het fenomeen rondom de wolf."

Geen zorgen
Hijink maakt zich ook geen zorgen. "De wolf trekt in deze tijd van het jaar. Ook wordt er nu gras gemaaid in de weilanden en dan komen er wel eens dieren onder de maaier. Het kan best zijn dat er daarom meer te vreten is voor de wolf. Bovendien is het mooi weer. Dan zijn er meer mensen in de bossen en is de kans groter dat ze een wolf tegenkomen. Dat zorgt voor onrust en dat is niet zo gek."

Ludiek
Hijink denkt dus dat de borden vooral ludiek zijn. Wat vindt burgemeester Bengevoord? "Ik denk inderdaad dat er iets ludieks bij zit, ja." De foto's van de borden zijn gemaakt door de Winterswijkse fotograaf Ron Rensink. "In de regio waar de wolf gespot zou zijn", legt hij uit. Hij heeft ook wel een idee waar de borden vandaan komen. "Ik verwacht dat buurtbewoners het gedaan hebben."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Wolf|

Meest gelezen

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Lees ook

Wolf in Noordijk is nog geen blijvertje

Een boer heeft dinsdagochtend een wolf gezien én gefotografeerd op zijn land aan de Mengersdijk in ...

Wolf houdt gemoederen bezig in Zelhem

De wolf houdt de gemoederen maandag bezig in de omgeving van Zelhem. Verschillende inwoners delen be...

Meer drollen nodig voor beeld van wolf

Foto’s en video’s zijn er genoeg, maar hoeveel verschillende wolven de afgelopen tijd daadwerkel...

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Een wolf heeft twee bijzondere Racka-schapen van Brenda Kesteloo in Voorst doodgebeten, een derde me...

Subsidiepot bij provincie open na aanval van wolf

Schapen- en geitenhouders in Berkelland kunnen een subsidie aanvragen om preventieve maatregelen te ...

Wolf bijt schaap dood, lammetje blijft moederziel alleen achter

Een schaap is in de nacht van zondag op maandag doodgebeten in een weiland in Ruurlo, vermoedelijk d...