Ulft, Netherlands

Verbod op gif creëert gat in markt voor Achterhoekse rattenjager

Bewapend met een nachtkijker en een persluchtgeweer gaat Edu van der Sluijs uit Ruurlo 's nachts op pad naar boerenerven om ratten af te schieten. Vanaf dit jaar wordt het voor particulieren verboden om rattengif te gebruiken, waardoor de Achterhoekse rattenjager steeds meer klanten krijgt.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 26 juli 2023 13:06 | Aangepast op 26 juli 2023 13:06
“Waar men geen vergif meer mag en kan inzetten, komt het geweer tevoorschijn”, zegt Van der Sluijs. Het afschieten van de dieren is volgens hem nodig vanwege de overlast en de schade die wordt veroorzaakt. “De rat is in principe een heel mooi diertje, alleen hij verspreidt heel veel ziektes”, geeft de Achterhoekse rattenjager aan. “Hij maakt veel schade en verspreidt veel ontlasting, wat dus ook weer in het diervoer terecht komt. Ze maken dingen kapot, noem het allemaal maar op. Het is geen liefhebbend diertje, mensen willen hem niet graag hebben.”

Sinds eind juni, toen het verboden werd om gif te kopen, bellen steeds meer klanten Van der Sluijs op om van ratten af te komen. Het midden in de nacht opstaan om dieren af te schieten is een bijzondere baan, weet de rattenjager: “Sinds mijn jeugd ben ik al gefascineerd door het schieten met luchtbuksen, niet op ratten, maar op doeltjes. In 2015 ben ik verhuisd naar de Achterhoek en hadden we een composthoop en kippen. Met beestjes krijg je beestjes, dus ook ratten. Toen ben ik er op gaan schieten, maar ik bedacht me dat het eigenlijk niet mocht.”

Duizend ratten afgeschoten
Hij besloot de juiste papieren te halen, waarna hij zichzelf in 2020 in de markt zette. Sinds die tijd heeft Van der Sluijs naar eigen zeggen ongeveer duizend ratten afgeschoten. De Achterhoekse rattenjager krijgt ook kritiek op zijn werk, maar hij ziet het zelf als een diervriendelijke manier om van de rat af te komen. “Van vergif zijn ze drie dagen ziek, en bij een klem lukt het ook niet altijd om een rat in één keer dood te krijgen. Dit is poef, en hij is weg.”

Exit voor rattengif
Tot het einde van het jaar mag het eerder gekochte rattengif nog worden gebruikt door particulieren. Daarna denkt Van der Sluijs alleen maar meer klanten te krijgen. “Ik wil niet zeggen dat het gunstiger wordt voor mij, maar ja”, aldus de rattenvanger, die aangeeft dat rattenpopulaties aan het groeien zijn sinds het instellen van het verbod. “Jagen is ook beheren, en dit is een schadedier beheren zodat de populatie niet te groot wordt en de schade en ziekteverspreiding zo klein mogelijk blijven.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Ondernemers|Ruurlo|Ratten|

Lees ook

6,5 miljoen euro voor nieuw centrum Ruurlo met Dorpsstraat als fietsstraat

De Dorpsstraat in Ruurlo moet groener en toegankelijker worden, met meer ruimte voor fietsers en voe...

College houdt vast aan De Meene als locatie voor sporthal

Het college van Berkelland houdt vast aan de keuze voor De Meene als locatie voor de nieuwe sporthal...

Emoties op de DRU, Kaak-CEO is Officier in Orde van Oranje-Nassau

Lodewijk van der Borg, de CEO van Royal Kaak uit Terborg, is dinsdag in het CIVON Innovatiecentrum i...

Automobilist overleden bij eenzijdig ongeval Ruurlo

Bij een ernstig ongeval op de Groenloseweg (N319) tussen Ruurlo en Groenlo is zaterdagochtend een be...

Automobilist raakt onwel en ramt vlonder in achtertuin bij Ruurlo

Een automobilist is donderdagochtend vroeg op een vlonder gebotst in de achtertuin van een woning bi...

Knufing stopt bij 8RHK en VNO-NCW, mogelijk vanwege integriteitskwestie

Koen Knufing is gestopt als vicevoorzitter van de Achterhoek Board en als voorzitter van werkgeverso...