Ulft, Netherlands

Verbazing over verdwijnen van veilige stoep in Gaanderen

Vol verbazing kijken ze in Gaanderen naar de werkzaamheden die momenteel plaatsvinden aan de Doorbraak in het dorp. De stoep die in 1996 vanwege veiligheidsreden werd geplaatst, is verdwenen. Inwoners eisen van de gemeente Doetinchem dat het stuk trottoir terugkeert.
Hidde Vinkenvleugel | 20 oktober 2023 12:48 | Aangepast op 20 oktober 2023 12:48
“Het is een smerige streek, want de mensen wisten van niks”, vertelt de boze aanwonende Willy van Aalst. “Het is echt een waardeloze actie, want mensen maken er veel gebruik van.” Hij staat niet alleen in zijn onvrede. In de Facebookgroep ‘Je bent een Gaanderenaar als’ regent het boze reacties van omwonenden. De inwoners maken zich met name vele zorgen over de veiligheid van de voetgangers. “Alle inwoners die gebruik maakten van de stoep moeten nu via de weg lopen, met gevaar voor eigen leven, of via een pad wat veel verderop ligt”, benadrukt van Aalst.

Reden om de stoep weg te halen is volgens een gemeentewoordvoerder de afwatering. Door het stenen trottoir weg te halen, zakt water sneller in de grond. “Dit soort aanpassingen doet BUHA op meerdere plekken in de gemeente om te zorgen dat onze leefomgeving steeds beter is voorbereid op hevige droogte of regenval”, aldus de woordvoerder, die aangeeft dat er voor inwoners een andere, veiligere route is.

3,10 meter omlopen
Want als ze via het wandelpad door het nabijgelegen park lopen, hoeven ze niet over de Doorbraak te bewegen. “Het verschil in lengte tussen het voormalige trottoir en het voetpad door het park is minimaal”, legt de woordvoerder uit. “Het trottoir was 123,31 m en het voetpad door het park heeft een lengte van 126,41 meter. We merkten dat bewoners zich zorgen maken over het gevoel van veiligheid. Daarom hebben we besloten om langs dit voetpad in het park lantaarnpalen aan te brengen.”

Omwonenden blijven ontevreden
Ondanks de maatregelen van de gemeente, blijven inwoners van Gaanderen hopen dat de stoep weer terugkomt. “We willen weer een trottoir”, aldus Van Aalst, die zich gesterkt voelt door gesprekken met inwoners en alle berichten op sociale media. “Heel veel mensen in Gaanderen willen dit.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

BUHA|Gaanderen|Trottoir|

Lees ook

Vrachtwagens mogen weer door kern van Etten en Terborg rijden

Vrachtwagenchauffeurs mogen van de gemeente Oude IJsselstreek weer door het centrum van Terborg en E...

Het gaat afkoelen in de Achterhoek, voorspelt weerboer Gerrit Vossers

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Brommerrijder en passagier komen met de schrik vrij na ongeval in Gaanderen

Bij een aanrijding tussen een automobilist en een brommerrijder in Gaanderen zijn zondagmiddag geen ...

Waarschuwing vanuit Doetinchem, pas op voor gladheid

Het kwik daalt komende week onder de nul graden en dat belooft een gladde boel te worden op de weg. ...

Gaanderenaar Quint sluit winkel en volgt hart naar Defensie

Quint uit Gaanderen ruilt zijn geliefde elektronicawinkel in voor zijn grootste passie, werken bij D...

Onvrede bij inwoners Gaanderen na rijverbod vrachtwagens Terborg

Oude IJsselstreek heeft een rijverbod voor vrachtverkeer op de Ettensestraat en de Walstraat in Terb...