Ulft, Netherlands

 

Taakstraf voor zorgverleenster (28) na ontucht met ex-cliënt

Een 28-jarige vrouw uit Zutphen is woensdag veroordeeld tot een celstraf van 360 dagen, waarvan 358 voorwaardelijk voor ontucht met een aan haar zorg toevertrouwde minderjarige jongen uit een jeugdzorginstelling in Harreveld. Daarnaast moet ze een maximale taakstraf van 240 uur uitvoeren.
Davie Klein Gunnewiek | 25 januari 2023 15:36 | Aangepast op 25 januari 2023 15:36
De officier van justitie eiste twee weken geleden nog een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Daarmee valt de straf fors lager uit. De Zutphense werkte sinds oktober 2016 als pedagogisch medewerker bij jeugdzorginstelling Horizon in Harreveld. In oktober 2019 werd zij de co-mentor van het slachtoffer. Een jaar later kwam de vrouw ziek thuis te zitten. Via sociale media bleef zij contact houden met het slachtoffer, waarna ze in oktober 2020 met elkaar afspraken.

De vrouw haalde het slachtoffer op van het station in Vorden en reed vervolgens met hem in de auto naar een afgelegen plek. In de auto spraken zij met elkaar, waarna seksuele handelingen plaatsvonden. Dergelijke afspraken in de auto vonden in totaal drie keer plaats. Hierna vonden nog meerdere afspraken plaats in hotels, waarbij de vrouw en het slachtoffer telkens seksuele handelingen met elkaar verrichten.

Vertrouwen
De rechtbank in Arnhem is het niet met de advocaat van de vrouw eens dat de zorgrelatie geen invloed had op de seksuele handelingen. Deze zorgrelatie duurde volgens de rechtbank ook voort toen de vrouw ziek thuis kwam te zitten. De rechtbank oordeelt dat de Zutphense misbruik maakte van de afhankelijkheidsrelatie die tussen haar en het slachtoffer bestond. Hij vertrouwde de vrouw als de enige persoon met wie hij kon en wilde praten.

Geen toekomst in de zorg
De vrouw ging het slachtoffer als een gelijke beschouwen en verloor daarbij de afhankelijkheidsrelatie tussen hen uit het oog. De vrouw ziet zelf in dat zij over een grens is gegaan en beseft dat er voor haar hoogstwaarschijnlijk geen toekomst is in de zorg. De rechtbank oordeelt echter dat de vrouw niet langer de gevangenis in hoeft dan de tijd die zij doorbracht op het politiebureau. De vrouw is namelijk niet eerder in aanraking geweest met politie of justitie.

Proeftijd
Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van drie jaar. Om de ernst van haar handelen tot uitdrukking te brengen, legt de rechtbank bij de deels voorwaardelijke gevangenisstraf een maximale taakstraf van 240 uur op.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

rechtbank|Harreveld|

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Montferlander krijgt celstraf voor faillissementsfraude

De rechtbank Zutphen veroordeelt een 55-jarige man uit Montferland tot twintig maanden cel, waarvan ...

Doetinchemmer krijgt celstraf voor onder ander bedreiging

Een 41-jarige man uit Doetinchem heeft een gevangenisstraf van zes maanden gekregen voor onder ander...

Taakstraf voor Duitse vrachtwagenchauffeur na dodelijk ongeval

Een 61-jarige man uit Duitsland is dinsdag veroordeeld voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval...

Celstraf geëist tegen vrouw na ontucht met zorgcliënt

Tegen een 28-jarige zorgverlener uit Zutphen is woensdag een gevangenisstraf geëist van achttien ma...

Snelweg A12 meerdere nachten afgesloten

De snelweg A12 gaat eind deze maand en begin december enkele nachten dicht vanaf Zevenaar richting...

Bestuurder van busje botst op boom bij Halle

Een 56-jarige bestuurder uit Ruurlo is maandagochtend op een boom gebotst in het buitengebied van Ha...