Ulft, Netherlands

Steengroevetheater barst weer los in Winterswijk

In de steengroeve in Winterswijk, op een diepte van dertig meter waar normaal kalksteen wordt gewonnen, is voor de negende keer het steengroevetheater opgebouwd. Dit jaar wordt het verhaal vertelt van freule Judith van Dorth die in 1799 in Winterswijk werd geëxecuteerd. Morgenavond is de première en dus zet de cast de laatste puntjes op de i.
Davie Klein Gunnewiek | 8 augustus 2022 17:07 | Aangepast op 8 augustus 2022 17:07
“Ik heb gelukkig nooit zo’n last van zenuwen”, vertelt zangeres en actrice Renéé van Wegberg die in de rol kruipt van Judith van Dorth. “De sfeer is heel erg goed en je voelt dat iedereen de neus dezelfde richting op heeft staan. We hebben de voorstelling natuurlijk twee jaar moeten uitstellen, dus eindelijk kunnen we nu gaan beginnen. Ik heb er heel veel zin.”

De filmische rockmusical speelt zich af aan het einde van de achttiende eeuw. Na een verboden liefde in 1766 met advocaat en huisvriend Engelbert Croockeus en een daaraan gekoppeld huisarrest, besloot freule Judith van Dorth van huis weg te lopen. Haar ouders ontdekten haar plannen en besloten om haar op te sluiten in de vrouwengevangenis in Delft. Daarnaast werd zij onterfd. Uiteindelijk werd Van Dorth ter dood veroordeeld vanwege haar grote mond en oranjegezindheid ten tijde van de Bataafse Republiek.

“De steengroeve is een prachtige locatie om dit verhaal te vertellen”, aldus Van Wegberg. “Ook omdat de executie van Judith van Dorth in Winterswijk heeft plaatsgevonden. Dat maakt het extra bijzonder.” De kalkstenenwand van de steengroeve heeft volgens Van Wegberg iets magisch. “Het geeft een extra dimensie aan dit verhaal.”

Eén van haar tegenspeelsters in de voorstelling is Lune van der Meulen die de rol van dienstmeisje Hilde op zich neemt. “Dienstmeisje Hilde zit in veel scenes waarin we de briefwisselingen zien tussen Judith en Engelbert Croockeus”, zegt Van der Meulen. “Het is veel lopen, maar dat vind ik eigenlijk hartstikke leuk.

'Zwaar onder de indruk'
Daarnaast speelt Van Der Meulen ook Hedwig in het ‘Vrouwen-Beterhuis’. “Een soort tuchthuis waar de freule in terecht komt waar het helemaal niet gezellig is”, vertelt Van der Meulen. “Hedwig steekt Judith daar een hart onder de riem en zegt dat het goed komt.”

Ook Van der Meulen geniet van de omgeving van de steengroeve. “Toen ik dit vorige week donderdag voor het eerst zag, was ik zwaar onder de indruk”, zegt Van der Meulen. “Ik hou van locatietheater en deze voorstelling wordt heel erg tof. Ik ben blij dat ik daar deel van mag uitmaken.”

Nog enkele kaarten beschikbaar
Van Wegbergen verheugt zich op de scenes met hoofdrolspeler Steyn de Leeuwe die Engelbert Crookeus speelt. “Dat zit echt op de lach en de komedie. Later komen ook de serieuzere scenes waarin de emoties van Judith goed naar voren komen.”

De komende week zijn er vier voorstellingen in de steengroeve, waarbij er per voorstelling plek is voor drieduizend toeschouwers. Voor de première op de dinsdagavond en de voorstelling op vrijdagavond zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Önal terug in basis De Graafschap na blessure, Hillen start op de bank

Met Basar Önal op de linkervleugel en verdediger Rio Hillen op de bank gaat De Graafschap vrijdagavo...

Kunstwandelroute Hummelo brengt kunst en natuur samen

Verstopt in de bossen bij Hummelo staan meer dan dertig bijzondere objecten. Landgoed Enghuizen is d...

Obligaties moeten dorpshuis De Huve in Eibergen uit handen van projectontwikkelaar houden

Er ligt een bom onder het sociale en het culturele leven in Eibergen. Dorpshuis De Huve sluit per 1 ...

Het Balrijk neemt afscheid, Bart Meijer nieuwe dj bij REGIO8

Dj Bart Meijer is de opvolger van Balthazar van Puffelen in de middagprogrammering van radiozender R...

Man in boeien geslagen na woningbrand in 's-Heerenberg

In een woning in ’s-Heerenberg heeft donderdagochtend een brand gewoed. De politie heeft een aanhoud...

Hongerig Orion kan eerste hoofdprijs in vijf jaar tijd bijna ruiken

Na vijf jaar is het hoog tijd voor de volleyballers van Active Living Orion om weer een hoofdprijs t...