Ulft, Netherlands

Staatssecretaris schrikt van onrust in regio

De onvrede van de Achterhoek over de eventuele aanleg van de Noordtak wordt meegenomen in het onderzoeksrapport naar de mogelijke komst van de goederenspoorlijn. Die toezegging deed staatssecretaris Vivianne Heijnen maandag in Doetinchem.
Jasper Hazelaar | 16 maart 2022 16:06 | Aangepast op 16 maart 2022 16:06
Heijnen wilde aan den lijve ervaren voor hoeveel onrust de eventuele doortrekking van de Betuwelijn heeft gezorgd in de Achterhoek. Ze sprak met de burgemeesters Mark Boumans (Doetinchem) en Joost van Oostrum (Berkelland) en vertegenwoordigers van belangengroeperingen in de Achterhoek. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat benadrukte dat in de Tweede Kamer alleen over een haalbaarheidsonderzoek is gesproken. De daartoe ingediende motie werd alleen door Kamerlid Pieter Omtzigt verworpen, 148 Kamerleden stemden voor. Kamerlid Sylvana Simons ontbrak destijds door ziekte.

Heijnen verklaarde 'best geschrokken' te zijn van de ophef in de Achterhoek: "Ik kreeg het idee dat het al vaststaat, hoewel het een hele reële optie is dat de Noordtak er niet komt. Er is veel saamhorigheid in dit gebied en de signalen die zijn binnengekomen nemen we mee in de uitkomst van het onderzoek." Burgemeester Van Oostrum van Berkelland sprak van een 'overval': "Je krijgt het gevoel dat ze verder zijn dan een onderzoek. Dit gaat alleen om het belang van het havengebied, maar dit is het gebied waar we wonen en werken."

'We zijn niet achterlijk'
Collega Boumans hekelde de houding van bijna alle Kamerleden: "Dat ze de onrust hier niet begrijpen vind ik onthutsend. Daar wind ik me écht over op. We zijn de Achterhoek, maar zijn niet achterlijk." De landelijke partijen hebben de afdelingen in de Achterhoek ook niet geraadpleegd over de motie. Van Oostrum: "Er zijn weinig Kamerleden uit het oosten van het land, dan verwacht je van de zittende Kamerleden juist extra energie om de lokale voelhorens uit te steken."

Gesprek met Duitse collega
De Achterhoek Raad stuurde een brief richting 'Den Haag' met de grieven vanuit de Achterhoek. "Ik voelde dat er onrust is en werd er door geraakt. Daarom vond ik het belangrijk het gesprek aan te gaan", zei Heijnen, die ook nog het gesprek aangaat met haar Duitse evenknie. De doortrekking van de Betuwelijn door Duitsland is vanuit Nederlands oogpunt een optie, maar de Duitsers hebben daar vooralsnog geen gehoor aangegeven.

'Zorgen kunnen delen'
Boumans sprak van een 'goed gesprek' met de staatssecretaris. "Ze was oprecht geïnteresseerd en heeft goed aangevoeld dat er hier veel onrust is. We hebben onze zorgen goed kunnen delen en voelen ons gehoord en gezien."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Betuwelijn|Noordtak|

Meest gelezen

Jonge ondernemers Julia en Quinten stappen in Café Baan in Geesteren

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 28 sep 2023 11:07

Tranen bij afscheid van geliefde marktkoopman in 's-Heerenberg

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 28 sep 2023 16:59

Lees ook

'Achterhoek is te vrolijk over de Noordtak'

Leendert Stutvoet, de voorzitter van belangenvereniging RONA, waarschuwt de Achterhoek niet te vroeg...

Achterhoek ziet geen basis voor de Noordtak

De Achterhoek Board blijft tegen de aanleg van de Noordtak, de beoogde goederenspoorlijn door de Ach...

EUREGIO wil inspraak rondom Noordtak

De EUREGIO wil dat de Nederlandse regering de Achterhoek en Twente gaat betrekken bij de realisatie ...

Schriftelijk protest regio tegen Noordtak

Zeven Achterhoekse gemeenten willen de noordelijke aftakking van de Betuweroute, de zogenaamde Noord...

Pieter Omtzigt steunt verzet tegen Noordtak

Uitgerekend Pieter Omtzigt, het bij het CDA opgestapte Kamerlid, steunt het CDA in Oost Gelre bij he...