Ulft, Netherlands

Schaaphouders in Achterhoek op scherp na aanvallen van wolf

Vermoedelijk heeft een rondzwervende wolf een spoor van vernieling achtergelaten bij enkele schapenhouders in het westen van de Achterhoek. Broers Henry en Gerard Kraaijevanger uit Wehl en Loerbeek verloren zes van hun dieren bij een vermoedelijke aanval door het dier. Met een trillende stem vertelt Gerard hoe hij het nieuws vorige week maandagochtend te horen kreeg.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 15 januari 2024 16:35 | Aangepast op 15 januari 2024 16:35
“Mijn neefje werkt op het geitenbedrijf waar de ooien dichtbij lopen”, legt Gerard uit over de aanval in een weiland bij Wehl. “Hij vertelde dat de schapen los liepen en bij de buurvrouw op het gazon stonden. Ik zei: ‘dan is de wolf er geweest’.” De angst die de schaaphouder uit Wehl had, werd werkelijkheid. Want wat Gerard in de wei zag was een lugubere nachtmerrie. Zes schapen, opengereten, met stukken wol en vlees verspreid door de wei. “Dat was schrikken…”, verzucht Gerard, terwijl de tranen in zijn ogen schieten. “Ik ben daarna naar huis gegaan, heb de trailer opgehaald, en de schapen opgehaald die nog in het gazon stonden.”

Onderzoek moet duidelijk maken of het echt om een wolf ging. “Maar volgens de heer van BIJ12 (provinciaal monitoringsorgaan, red.) is het vrijwel zeker een wolf, en waarschijnlijk één wolf”, vertelt Henry. “DNA moet dat uitwijzen, dat duurt zes weken, maar voor ons staat het vast.” Vanuit de provincie is inmiddels een subsidiepot opengegaan voor schaap- en geitenhouders in Doetinchem en Oude IJsselstreek om bijvoorbeeld rastering te plaatsen, maar daar heeft Henry geen boodschap aan: “Die maatregel ga ik niet nemen, want het helpt niet. Hij komt overal overheen of onderdoor.”

Achterhoek is corridor
BIJ12 monitort voor de provincie de verspreiding van de wolf in Gelderland. Op basis van schademeldingen en waarnemingen zegt die organisatie dat de Achterhoek (nog) géén leefgebied is. Dat gebeurt pas als een wolf zes maanden in een gebied leeft, en dit ook wordt aangetoond met DNA. “Uit onze data blijkt vooral dat de Achterhoek een zogenoemde ‘corridor’ is”, laat een woordvoerder van de organisatie weten. “Een veel gebruikte route waar zwervende wolven Nederland in en uitgaan, op zoek naar een nieuw leefgebied.”

'Doe dat leefgebied maar in Den Haag'
Vermoedelijk sloeg de wolf in de eerste weken van 2024 ook toe in Megchelen en Laag-Keppel. Schapen- en geitenhouders in de Achterhoek staat op scherp door de reeks aanvallen, merken de broers. “Iedereen leeft ook met ons mee”, zegt Gerard. “Maar iedereen heeft het vee nu opgestald, tenminste, degene die het kunnen.” Het provinciebestuur wil de Achterhoek in de toekomst aanwijzen als leefgebied voor de wolf, zodat er geen aanval meer nodig is om subsidie aan te vragen voor maatregelen. Voor de broers is het een hard gelag. “Laat ze de dieren maar leefgebied in het westen van het land geven, begin maar in Den Haag”, zegt Henry cynisch.

‘Slapeloze nachten’
In het voorjaar gaan de schapen waarschijnlijk weer naar buiten, de broers maken zich er nu al zorgen om. “Slapeloze nachten heb ik al genoeg gehad”, zegt Gerard. “Ik zou het niet weten, maar ze zullen een keer naar buiten moeten.” Of de wolf wel of niet thuishoort in de Achterhoek, is voor de twee broers duidelijk. “Ik kan er als dierenliefhebber met mijn hoofd niet bij”, zegt Henry over voorstanders van de komst van het dier. “Die schapen hebben zo veel dierenleed gehad, dat weegt tegen niks op.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland

De volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland. Draisma Dynamo werd vrijdagav...

Groen licht van burgemeester, Doetinchem krijgt tweede coffeeshop

Doetinchem krijgt binnenkort een tweede coffeeshop. Magic, zoals de wietzaak aan de Veemarkt gaat he...

Drie miljoen Rijksgeld voor woningbouw in Doetinchem

Doetinchem krijgt een Rijksbijdrage van meer dan drie miljoen euro om de woningbouw op het Laborijn-...

Nieuwe stap voor Slingeland Ziekenhuis, financiering definitief rond

De financiering voor de bouw van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis aan de rand van Doetinchem is defi...

Active Living Orion verliest, twee kansen over voor landstitel

Active Living Orion heeft de eerste kans om landskampioen te worden woensdagavond laten liggen. In d...

Schaapsherders krijgen nieuwe aanwas: 'Het zijn geen geitenwollensokkentypes meer'

Het is een bijzonder gezicht in Doetinchem, honderden schapen die de bermen netjes houden door het g...