Ulft, Netherlands

Roek is beschermd, maar overlast moet je ook aanpakken vinden ze in Doetinchem

Elke ochtend wakker worden van het lawaai van roeken, voor sommigen zo erg dat ze er zelfs om verhuizen: bewoners in de Achterhoek hebben te maken met flinke overlast van de kraaiachtige vogel, die de afgelopen jaren in aantallen flink zijn toegenomen. Maar de roek is ook beschermd en de overlast is niet overal even erg. Een aantal inwoners in Doetinchem wil dat er meer maatwerk komt.
Davie Klein Gunnewiek | 16 oktober 2023 19:16 | Aangepast op 16 oktober 2023 19:16
Wietze Bosga woont aan de Slotlaan in Doetinchem en kijkt vanuit zijn achtertuin uit op het park waar de roeken in het voorjaar hun nesten bouwen. "Ik woon hier nu bijna dertig jaar en we hebben de eerste vijfentwintig jaar nergens last van gehad", vertelt Bosga. De afgelopen vier jaar is de overlast van roeken op deze plek echter toegenomen. In 2018 ging het nog om 47 nesten, maar dit jaar werden er 144 nesten geteld. "Het lawaai begint al om vier uur 's nachts, maar ook in de avonden is het een oorverdovend kabaal", zegt Bosga.
Zijn buurman André Burgers kan erover meepraten: "Je hebt er last van als je de was buiten hangt, want dan zitten de uitwerpselen erop. Ook als je met bezoek graag buiten wilt zitten, dan overstemt het geluid van de roeken. Het woongenot neemt op dat moment enorm af."

De roek is een beschermde inheemse diersoort omdat er in het verleden veel op de roek is gejaagd. Mede door de jacht en onopzettelijke vergiftiging met landbouwbestrijdingsmiddelen was het aantal roeken in Nederland rond 1970 op een dieptepunt. Ondanks dat het aantal roekenkolonies in de Achterhoek de afgelopen jaren toeneemt, laat het landelijke beeld toch wat anders zien. "Jaarlijks zien we minder bezette nesten in kolonies", zegt Albert de Jong van SOVON Vogelonderzoek Nederland. "We zien een halvering van de populatie ten opzichte van de eeuwwisseling, dus dat gaat niet goed."

Ontheffing om overlast aan te pakken
Gemeenten in de Achterhoek zitten in een spagaat. Waar ze aan de ene kant de roek moeten beschermen volgens de Natuurbeschermingswet, moeten ze ook de overlast van roeken aanpakken. Vanuit de provincie hebben gemeenten een ontheffing nodig om in een bepaalde periode van het jaar de overlast aan te pakken. Dit mag alleen buiten het broedseizoen. De provincie gaf onlangs een ontheffing af aan de gemeente Doetinchem om een aantal nesten op verschillende plekken te verplaatsen.

'Het is alsof ze doof zijn'
Buurtbewoners aan de Slotlaan willen dat er meer gebeurd dan alleen het verplaatsen van de nesten. "We willen graag met de gemeente in gesprek over oplossingen, maar het is net alsof ze doof zijn", zegt Burgers. "Neem ons serieus." Daarnaast zou ook door meerdere ecologen geconstateerd zijn dat de bomen in het park aan de Slotlaan ziek zijn. "Haal deze bomen weg dan is het probleem ook opgelost", zegt Burgers. "Dan plant je er andere bomen voor terug die minder geschikt zijn voor de roek om in te nestelen."

'Goed leren samenleven'
Het verplaatsen van de nesten naar een andere plek is maar voor een deel de oplossing vindt De Jong. "Het probleem verspreidt zich dan. De vogels zullen andere plekken vinden waar ze gaan nestelen. Dan heb je straks geluidsoverlast op meerdere plekken."
Het conflict tussen kraaiachtigen en de mens zal volgens De Jong altijd zo blijven. "Er worden vaak bestrijdingsplannen gemaakt en uitgevoerd, maar daarna verslapt de aandacht ook weer. Eigenlijk is er geen goede langdurige oplossing. We moeten naar een vorm zoeken van goed leren samenleven."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

roeken|overlast|Doetinchem|

Meest gelezen

Mooi weer zorgt voor drukte bij zwembaden en ijssalons in De Achterhoek

Nick Hermsen | Bart Sollman | Viggo Zweverink | 1 mei 2024 16:52

Lees ook

Kersverse landskampioen Orion heeft drie aanwinsten binnen

Active Living Orion heeft drie nieuwe spelers voor het nieuwe seizoen gepresenteerd. Onder andere vo...

De Graafschap wil het 'oude logo' definitief opnieuw invoeren

De Graafschap heeft een verzoek gedaan aan de leden van de vereniging om het ‘oude logo’ definitief ...

Afgeleide automobilist raakt boom bij eenzijdig ongeval in Doetinchem

Bij een eenzijdig ongeval in Doetinchem zijn dinsdagavond geen gewonden gevallen. Wel raakten het vo...

Isabelle Bisseling nieuwe directeur Stadsmuseum Doetinchem

Het Stadsmuseum Doetinchem heeft de opvolger van de vertrokken directeur Esther Ruesen binnen. Vanaf...

Volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland

De volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland. Draisma Dynamo werd vrijdagav...

Groen licht van burgemeester, Doetinchem krijgt tweede coffeeshop

Doetinchem krijgt binnenkort een tweede coffeeshop. Magic, zoals de wietzaak aan de Veemarkt gaat he...