Ulft, Netherlands

Raad stemt met tegenzin voor vergunning Teamgamez

Het omstreden outdoorcentrum Teamgamez krijgt een vergunning om tien jaar lang elektrisch motorcrossen aan het terrein in het buitengebied van Doetinchem toe te voegen. Dit met grote tegenzin van de hele gemeenteraad die, zoals alle partijen bevestigen, ‘met de rug tegen de muur staan’.
Sterre Schout | 30 september 2022 09:27 | Aangepast op 30 september 2022 09:27
Dit gedeelde gevoel komt voort uit het feit dat Teamgamez al een procedure tegen de gemeente is gestart, aangezien de vergunning te laat in behandeling is genomen. Hierdoor wordt de opgelegde termijn overschreden. "Indien we de vergunning nu niet verlenen, lopen we als raad grote financiële risico's”, aldus Robert Hummelink van de lokale VVD. “Daarbij zal de rechter op basis van ruimtelijke ontwikkeling Teamgamez in zijn gelijk stellen, en de vergunning alsnog verlenen.” Teamgamez is uitgegroeid tot een fiks hoofdpijndossier voor de gemeente Doetinchem. Het paintballcentrum zorgt sinds zijn komst in 2020 al voor diverse overlast bij zijn omringende buren. Dat maakt het besluit om de vergunning uit te breiden met nog een extra activiteit, extra pijnlijk.

En dat terwijl, volgens Monique Linger van GroenLinks, Teamgamez überhaupt nooit op die bestemming terecht had mogen komen: "Als we teruggaan naar 2002, werd de bestemming aangeduid als recreatie. Er zat toen een kampeerterrein. Aangezien dit terrein verloederde en we te maken kregen met criminaliteit, werd er in 2011/2012 de functie dagrecreatie aan de bestemming toegevoegd. Toen Teamgamez in 2019 de aanvraag voor paintball deed, viel dit onder dagrecreatie en werd het automatisch vergund."

‘Dagreactie’
Volgens Linger had 'dagrecreatie' echter verder gedefinieerd moeten worden, en de activiteit paintball kritischer onderzocht moeten worden: "Dan was Teamgamez er nooit geweest. Je vindt nergens in Nederland een paintballcentrum zo dichtbij de bewoonde wereld. Maar de betreffende buren zitten er nu mee opgescheept, en wij dienen maar moties in om het in toom te houden."

'Steken laten vallen'
Ook volgens Marcel Zaaijer van GemeenteBelangen Doetinchem, zijn er fouten gemaakt: "We hebben steken laten vallen. Ik zou het liefst alles on hold zetten tot alles is uitgekristalliseerd. Maar we kunnen de wond niet meer helen, we kunnen alleen het bloed deppen met de juiste handhaving."

Handhaving
En juist de handhaving correct uitvoeren, is wat er volgens Ans Putman van Partij voor Lokaal Maatwerk, aan schort: "Handhaven is nog niet zo eenvoudig. In het weekend heeft de buurt de meeste overlast, maar dan zit het gemeentehuis dicht. De hele afdeling handhaving is niet te bereiken. En de politie kan niks doen, tenzij er iemand wordt dood gereden. Tsja, schiet mij maar lek."

Motie en amendement aangenomen
Om de pijn voor de buurt te verzachten, werd er tijdens de gemeenteraad naast de 10-jarige vergunning ook een motie en een amendement unaniem aangenomen. Deze dienen om de handhaving te versterken, en het management van Teamgamez in de toekomst verantwoordelijk te houden voor overlast veroorzaakt door hen bezoekers: "Ook al sta ik hier met een groot ongenoegen, heb ik er toch vertrouwen in dat we dit kunnen regelen." besluit Robbert Hummelink van de VVD.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Doetinchem|Teamgamez|Paintball|

Meest gelezen

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Man in boeien geslagen na woningbrand in 's-Heerenberg

Redactie REGIO8 | 28 mrt 2024 09:44

Lees ook

Önal terug in basis De Graafschap na blessure, Hillen start op de bank

Met Basar Önal op de linkervleugel en verdediger Rio Hillen op de bank gaat De Graafschap vrijdagavo...

Het Balrijk neemt afscheid, Bart Meijer nieuwe dj bij REGIO8

Dj Bart Meijer is de opvolger van Balthazar van Puffelen in de middagprogrammering van radiozender R...

Hongerig Orion kan eerste hoofdprijs in vijf jaar tijd bijna ruiken

Na vijf jaar is het hoog tijd voor de volleyballers van Active Living Orion om weer een hoofdprijs t...

DZC Vrouwen verslaat Mannen bij Doetinchemse Sportverkiezing

In een tot de nok toe gevuld Schouwburg Amphion zijn maandagavond de prijzen uitgedeeld voor de Doet...

De Graafschap verslaat beloften van Schalke 04 op lege Vijverberg

De Graafschap heeft vrijdagmiddag een besloten oefenduel met het tweede team van Schalke 04 gewonnen...

Stichting Doetinchem Herdenkt zoekt foto's oorlogsslachtoffers

Stichting Doetinchem Herdenkt hoopt in 2025, tachtig jaar na dato, de slachtoffers die vielen bij de...