Ulft, Netherlands

 

Raad Oude IJsselstreek stemt unaniem in met verder onderzoek naar DRU

Nadat uit een eerder haalbaarheidsonderzoek bleek dat er onder andere een hotel óp de SSP-Hal en een museum erin haalbaar was, wordt hier nu verder onderzoek naar gedaan. De gemeenteraad stemde daar unaniem mee in tijdens de raadsvergadering donderdagavond. Het onderzoek komt er, maar er zijn nog veel vragen en onduidelijkheden. Dat een groot gedeelte van de stukken nog geheim zijn draagt hier niet aan bij.
Bart Sollman | 26 mei 2023 01:57 | Aangepast op 26 mei 2023 01:57
“Het exploiteren van een hotel is geen taak van de gemeente. Ik wil daarom ook iedereen vragen om er mee in te stemmen dat wij als gemeente geen miljoenen gaan stoppen in een hotel”, zegt Richard de Lange van ADA tijdens zijn betoog. Hiermee is de toon gezet voor de rest van het debat. Veel partijen zijn het met hem eens, de andere partijen vinden het nog te vroeg om zich hierover uit te spreken. Er mag verder onderzoek gedaan worden naar een hotel, maar dan moet er wel een exploitant gevonden worden.

Even leek het er nog op dat het debat over het punt achter gesloten deuren gevoerd zou worden. Een groot gedeelte van de stukken is namelijk nog geheim. Om het debat in alle vrijheid te kunnen voeren stelde De Lange voor de deuren te sluiten. Om dit te kunnen doen moet een vijfde van de aanwezige raadsleden hiermee instemmen. Dit gebeurde, maar toch werden de deuren niet gesloten. Het sentiment vanuit de raad, zeker vanuit Lokaal Belang, was zo groot tegen het sluiten van de deuren dat De Lange zijn voorstel introk. Er waren volgens Frank Aaldering van Lokaal Belang al genoeg momenten geweest om over de geheime stukken in discussie te gaan. Hij noemde het zelfs misbruik van het recht om de deuren te sluiten.

Museumfunctie
De mensen op de goed gevulde publieke tribune mochten dus gewoon blijven zitten. Zo hoorden ze onder andere dat de museumfunctie de gemeente sowieso geld gaat kosten. Dit is al gepresenteerd in de eerste onderzoeksresultaten. Er is in Nederland bijna geen rendabel museum te vinden. Over de invulling van het museum is er nog de nodige onduidelijkheid, daar wordt nog verder onderzoek naar gedaan. Het voorstel nu is een combinatie van kinetische kunst en het Nederlands IJzermuseum. Ook de locatie van het museum staat nog ter discussie. “Ik zou graag zien dat er meer locaties op het park voor het museum worden onderzocht”, zegt Camiel Verhoeven van D66. “We willen natuurlijk niet dat er dadelijk geen ruimte in de hal meer is voor evenementen als Huntenkunst.” De organisator van Huntenkunst, Harrie Schenning, spreekt al langer zijn zorg over de plannen uit.

‘Geen miljoenen naar prestigeprojecten’
De Dorp en Plattelandsbeweging stelde zich zeer kritisch op tegen de plannen bij de DRU. “We hebben in ons verkiezingsprogramma staan dat er geen miljoenen meer naar prestigeprojecten gaan. We willen dan ook niet dat wij als gemeente gaan meebetalen aan ontwikkelingen bij de DRU”, aldus fractievoorzitter Herman Vreeman. Hij geeft aan veel negatief sentiment rond de DRU te merken in de samenleving. Zijn partij stemt uiteindelijk wel in met het voortzetten van het onderzoek. “Maar dat is alleen voor de veertig duizend euro voor het voortzetten van het haalbaarheidsonderzoek”, voegt hij er nog aan toe.

Geen gemeenschapsgeld naar hotel
Wethouder John Haverdil, die ook wel mister-DRU genoemd wordt, is duidelijk over de exploitatie van het hotel: “Het is niet de taak van de gemeente om een hotel te exploiteren.” Volgens de wethouder hebben er zich zelfs al enkele investeerders gemeld voor de plannen omtrent het hotel. Haverdil doet zelfs de toezegging, na vragen van De Lange, dat de gemeente géén geld gaat investeren in de bouw van het hotel. De was gedurende de hele discussie een belangrijke vraag. Het onderzoek gaat door en één ding is duidelijk: Er gaat geen gemeenschapsgeld naar de bouw van een hotel op het DRU industriepark.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Lees ook

Ulft maakt zich op voor terugkeer van Huntenpop

Na twee zomers zonder maakt Ulft zich op voor de terugkeer van Huntenpop. Op de weilanden bij de Oud...

Grote belangstelling voor bouwcursus Huttepiepen

De populaire bouwcursus van Midwinterhoorngroep De Huttepiepen uit Ulft is begonnen in aanloop naar ...

Fien uit Megchelen is de nieuwe jeugddijkgraaf van Nederland

De zeventienjarige Fien Snelting uit Megchelen is benoemd tot jeugddijkgraaf van Nederland. De Achte...

Ruim 130.000 kilo siervuurwerk van Katan afgekeurd

Katan Vuurwerk in Ulft haalt op last van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ruim 134.000 k...

Nieuwbouw van Laborijn bij het station in Doetinchem

Op het Laborijn-terrein aan de Terborgseweg in Doetinchem gaat nieuwbouw plaatsvinden. De sociale di...

Na drie jaar weer een Sportverkiezing in Oude IJsselstreek

Voor het eerst sinds de uitbraak van de coronacrisis organiseert Oude IJsselstreek dit jaar weer een...