Ulft, Netherlands

Politie zegt 'sorry' voor falend arrestantenvervoer in Achterhoek

Foto: REGIO8
Agenten in de Achterhoek zijn nog steeds teveel tijd kwijt met het vervoeren van arrestanten naar cellencomplexen in Arnhem en Borne. Dat blijkt uit een onlangs gehouden evaluatie over het arrestantenvervoer. Een vervoersdienst voor verdachten moest de afgelopen jaren uitkomst brengen, maar in de praktijk blijkt dat niet te werken. De politie biedt daar nu excuses voor aan.
Davie Klein Gunnewiek | 9 april 2024 16:14 | Aangepast op 9 april 2024 16:14
"We hadden verwacht dat na de sluiting van de cellencomplexen de vervoersdienst zou helpen, maar uit onderzoek blijkt dat deze te weinig wordt gebruikt", zegt woordvoerder Simen Klok van de politie. "Helaas hebben we de verwachting niet waar kunnen maken. Tegen burgemeesters in de Achterhoek hebben we ook aangegeven dat het ons spijt." Ondanks protesten van Achterhoekse burgemeesters werd in 2020 besloten om het cellencomplex in Doetinchem te sluiten vanwege personeelstekort en veranderende eisen. Daarbij werd een vervoersdienst opgezet om arrestanten te vervoeren naar cellencomplexen in Arnhem en Borne. Dit moest voorkomen dat politiemedewerkers veel tijd kwijt zouden zijn aan het wegbrengen van verdachten.

Toch blijkt de vervoersdienst niet goed te werken. In praktijk betekent het soms dat, met name in de nachtelijke uren, er nog maar twee agenten voor de halve Achterhoek overblijven. “We moeten echt knokken voor meer agenten in Oost-Nederland”, vindt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. “We komen er nu echt bekaaid vanaf als je het vergelijkt met andere politieregio’s in het land. De politie Oost-Nederland is de grootste politieregio van Nederland, dan zou je ook wel wat meer politiecapaciteit mogen krijgen. Nu zijn de verhoudingen behoorlijk scheef.”

Aanhoudingen dalen ook elders
Dat agenten nu soms de keuze maken om geen aanhouding of arrestatie te verrichten, omdat ze dan te lang weg zijn, vindt Boumans een pijnlijke constatering. “Het aantal arrestaties is zelfs met 45 procent afgenomen”, zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. “Een fors aantal en wat mij betreft geen wenselijke ontwikkeling.” Volgens de politie dalen aanhoudingen landelijk, en niet alleen in de Achterhoek. “Dat heeft te maken met bepaalde criminaliteitstrends en keuzes die we samen met burgemeesters en het Openbaar Ministerie hebben gemaakt”, zegt Klok. “We hebben niet onderzocht of het aantal arrestaties ook daadwerkelijk is gedaald door de sluitingen van cellencomplexen.

'Leven met een beperking'
Ter compensatie krijgt de Achterhoek er wel 2,6 fte aan politieagenten bij, waarbij het vervoer van arrestanten naar het cellencomplex nog steeds door de basisteams zelf moet worden gedaan. “De inschatting is dat het een goede bijdrage kan leveren aan de capaciteitsproblematiek, maar politieagenten blijven een schaars goed”, zegt Boumans. “Daar zit een grote zorg, omdat we met die beperking moeten zien te werken.” Ondanks het capaciteitsprobleem, wil de politieleiding haar werk zo goed mogelijk blijven doen. “Omdat het zo’n uitgestrekt plattelandsgebied is, vraagt dat om bijzondere inspanningen om de Achterhoek veilig te houden”, aldus Klok.

Lees ook

Achterhoek negeert Haagse plannen en laat statushouders voorgaan bij sociale huur

Achterhoekse gemeenten passeren de plannen uit het landelijke hoofdlijnenakkoord en willen statushou...

Doetinchem controleert bij autobedrijven tegen ondermijning, enkele overtredingen

De gemeente Doetinchem heeft woensdag in het kader van de Week tegen Ondermijning in samenwerking me...

Na grote brand is Arriva met nieuw pand klaar voor de toekomst in Doetinchem

Bijna drie jaar geleden verwoestte een grote brand het pand, de werkplaats en een gloednieuwe waters...

Politie zoekt scholieren die naakte man in Doetinchem hebben zien lopen

De politie is op zoek naar jonge scholieren die woensdag mogelijk een naakte man hebben gezien. De ...

Provincie neemt N315 tussen Doetinchem en Ruurlo onder handen

De Provincie Gelderland wil in het voorjaar van 2026 de N315 tussen Doetinchem en Ruurlo aanpakken. ...

Doelman Kremers keert van Ajax terug bij jeugdliefde De Graafschap

Sten Kremers keert deze zomer terug bij De Graafschap. De twintigjarige keeper uit Lichtenvoorde tek...