Ulft, Netherlands

Pokémonwinkel in Aalten speelt in op gekte

Pokémonkaarten, de verzamelobjecten van een animatieserie die eind jaren negentig voor het eerst op de markt kwamen, zijn razend populair en worden nu soms voor duizenden euro’s verkocht. In Aalten zit sinds een aantal maanden een echte Pokémonwinkel en ook daar merken ze dat de hype springlevend is.
Davie Klein Gunnewiek | 4 januari 2022 20:00 | Aangepast op 4 januari 2022 20:00
In de winkel worden verschillende pakjes, sets en boxen met Pokémonkaarten verkocht. “De losse pakjes verkopen we voor vijf euro, maar de grotere sets en boxen verkopen we voor tweehonderd of zelfs vierhonderd euro”, zegt eigenaar Kevin Wevers. Op dit moment is het volgens Wevers voor verzamelaars van de kaarten een moeilijke tijd: “De prijzen zijn heel hoog. In 2019 is er een box uitgekomen van 110 euro. Die box heb ik later gekocht voor achthonderd euro, maar die gaat nu op verschillende veilingsites rond voor twee- of drieduizend euro. Ongekend natuurlijk." In zijn privécollectie heeft Wevers ook enkele waardevolle kaarten zitten. "Zo heb ik een set van vijf kaarten in de stijl van 'De Schreeuw' van kunstenaar Edvard Munch", zegt Wevers. "Twee jaar geleden waren deze kaarten misschien vijfhonderd euro waard, maar dat is nu gegroeid naar het tienvoudige. Dus praat je over vijfduizend euro voor vijf sullige kaartjes."

“We merken sinds het begin van de coronaperiode dat de hobby echt een vlucht heeft genomen”, vervolgt Wevers. Samen met Pascal Krayenbrink, zijn partner in de Aaltense Pokémonwinkel, begon hij in 2015 naast zijn werk als jurist met een webshop voor Pokémonkaarten. Een half jaar geleden kwam daar de winkel in de kern van het dorp bij. “Veel mensen vinden het verrassend dat we als winkel hier zitten”, zegt Wevers, die aangeeft niet alleen Achterhoekers te ontvangen. “Mensen uit Rotterdam, Utrecht of uit het noorden van het land zien we hier regelmatig. Sommigen maken er echt een dagje uit van.”

Gokken
De Pokémonkaarten zijn vooral geliefd bij kinderen. Waar het vroeger vooral ging om het verzamen en ruilen, wordt er nu vaak gekeken naar de waarde van de kaart. Harry Hol van Bureau Jeugd en Media is gespecialiseerd in games en waarschuwt voor het gevaar dat schuilt achter de hype. “Op het moment dat kinderen horen dat er een kleine kans is dat je met veel geld kan verdienen met Pokémonkaarten, horen ze alleen maar dat er dus een kans is”, zegt Hol. “Het vervelende daaraan is dat het gokken wordt. Kinderen kopen dan geen Pokémonkaarten meer omdat ze het leuk vinden, maar eigenlijk als een kraslot. Het zakje open maken en hopen dat er kaarten bij zijn die veel geld waard zijn.”

'Geen YouTube-opvoeding'
Hol geeft als advies aan ouders om kinderen daarin te begeleiden: “Kinderen kijken veel op sociale media en krijgen daar ook signalen van bijvoorbeeld YouTubers dat Pokémonkaarten veel geld waard zijn. Als ouder is het dan je taak om de verwachtingen bij je kind te temperen", vindt Hol. "Praat er over met je kind en leg uit dat de kans dat het jou overkomt heel klein is. Toon interesse in wat ze kijken, stel vragen en probeer op die manier te voorkomen dat hun opvoeding van YouTube komt."

Niet weggooien
Wevers verwacht dat de hype rond Pokémon over zijn hoogtepunt heen is, maar daarmee verwacht hij niet dat de handel in kaarten verdwijnt. “Je ziet nu al dat kaarten minder waard worden, maar er zal altijd een groep zijn die de Pokémonkaarten blijft sparen”, verwacht Wevers. De eigenaar raadt aan mensen die nog Pokémonkaarten thuis hebben liggen om deze vooral niet weg te gooien. “Wees er zuinig op”, benadrukt Wevers. “Ook al lijkt het nu allemaal onzin of stom papier te zijn, je weet niet wat het gaat doen.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Aalten|Pokémon|

Lees ook

Automobilist (21) moet cel in na noodlottig ongeval bij Westendorp

Een 21-jarige man heeft volgens de rechter schuld aan het noodlottige ongeval in Westendorp waarbij ...

Fietser met hartslag naar het ziekenhuis na reanimatie op straat

Een fietser is vrijdagmiddag gereanimeerd op straat in Aalten. De man werd onwel toen hij op zijn tw...

Kat zit bekneld in raam in Aalten en wordt gered door brandweer

Een kat heeft woensdag een tijdlang vastgezeten in een kiepraam bij een woning in Aalten. De brandwe...

Automobilist overleden bij eenzijdig ongeval nabij Aalten

Bij een eenzijdig ongeval in het buitengebied van Aalten is zondagochtend een automobilist om het le...

Gewonde na aanrijding op kruising in buitengebied van De Heurne

Twee bestuurders zijn woensdagochtend op elkaar gebotst in het buitengebied van De Heurne. Een van d...

Politie veegt groep criminele jongeren op in Oude IJsselstreek

Acht jongeren tussen de zestien en 23 jaar oud uit Aalten en Oude IJsselstreek zijn opgepakt, onder ...