Ulft, Netherlands

Participatie zonnepark heeft ‘hopeloos gefaald’

Sinds 2019 is het bedrijf LC Energy uit Wageningen bezig om ten zuiden van Langerak een zonnepark te realiseren, dat stroom moet leveren voor ruim 2700 huishoudens. Vanaf het begin is er vanuit het college gehamerd op het belang van de burgerparticipatie, maar volgens meerdere raadsleden is het project op dit vlak hopeloos gefaald.
Sterre | 8 juli 2022 09:37 | Aangepast op 8 juli 2022 09:37
Nadat de raad eind januari 2022 toestemming gaf voor de plannen, heeft het plan zes weken ter inzage gelegen. Hoewel hier vier bezwaren op zijn binnengekomen (waarvan er eentje namens elf adressen was ingediend), zag het college geen aanleiding om het plan te wijzigen. De bezwaren gingen onder meer over het feit dat de zonnepanelen niet op agrarische grond horen, maar op bedrijfsdaken of dat het zonnepark de flora en fauna van het gebied verstoort. Maar naast de bezwaren over de ruimtelijke ordening is door omwonenden meerdere malen aangekaart dat er van 'participatie' geen sprake was.

Nu de kogel door de kerk is, stellen meerdere partijen dat de raad inderdaad tekort is geschoten op dit gebied. Zo zegt Marjolein Faber (SP): "Het is teleurstellend dat niet er geluisterd wordt naar mensen die een bezwaar hebben ingediend. Het college zegt dat ze er voor de burgers zijn maar wanneer er een mening gegeven wordt, wordt dit genegeerd."

Blij met een dode mus
Ans Putman (Partij voor Lokaal Maatwerk) gaat zelfs nog een stap verder, want volgens haar zijn de burgers zelfs voor flink de gek zijn gehouden: "We hebben mensen blij gemaakt met een dode mus door te stellen hoe belangrijk participatie voor ons was, terwijl dit schijnbaar niet het geval was."

'Ze kwamen voor Piet Snot'
Zelfs Maarten op de Weegh (PvdA), die aangeeft volledig voor de plaatsing van het zonnepark te zijn, geeft aan dat er fouten zijn gemaakt: "Ik heb veel moeite met onze vorm van participatie. Mensen kwamen hier naar de raad om hun bezwaar te maken, maar ze kwamen eigenlijk voor Piet Snot. Alles was al voor hun besloten."

Groen licht
Dat de aanleg van het park groen licht heeft gekregen, komt onder meer door het Achterhoekse streven om in 2050 energieneutraal te zijn. Naast het aanleggen van zonneparken moeten windturbines bij de Oude IJssel hier in de toekomst ook een rol in gaan spelen.

Hand in eigen boezem
Maar volgens verschillende raadsleden moet het participatieproces eerst grondig onder de loep genomen worden voor ze verder gaan met nieuwe plannen: "Dat dit zo is verlopen is volledig te verwijten aan het feit dat er geen duidelijke richtlijnen zijn vanuit de gemeente. We moeten hand in eigen boezem steken, want dit verdient een dikke onvoldoende", aldus Marcel Zaaijer van Gemeentebelangen.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Zonnepark|

Lees ook

Seinen op groen voor zonnepark met schapen in Etten

Oude IJsselstreek geeft groen licht voor het realiseren van Zonneweide IJsselhunten, een zonnepark a...

Bouw van zonnepark bij Etten kan volgens Raad van State doorgaan

De bouw van een zonnepark van zes hectare op een voormalige vuilstort bij Etten kan doorgaan. De Sti...

Kritiek op plan om nieuwe zonneparken in Aalten voorlopig niet toe te staan

Meerdere organisaties hebben kritiek op het plan van de gemeente Aalten om voorlopig geen zonneparke...

Aalten zegt 'nee' tegen nieuwe zonneparken

Aalten staat in de toekomst geen nieuwe zonneparken meer toe. Uit een inventarisatie die de gemeente...

Bronckhorst geeft vergunning voor zonnepark Halle

Bronckhorst geeft een vergunning af voor de bouw van een nieuw zonnepark in Halle. De locatie wordt ...

Realisatie van zonnepark in Zieuwent terug op de agenda

Wethouder Jos Hoenderboom stelt de gemeenteraad van Oost Gelre opnieuw voor om een 'verklaring van g...