Ulft, Netherlands

OWIN blij met nieuwe industriële ruimte, kritiek op verlies unieke natuur

Foto: REGIO8
Direct nadat wethouder Gosse Visser vorige week aankondigde dat het Arrisveld is aangewezen als nieuwe locatie voor industrie in Winterswijk, kwamen er reacties van zowel voor- als tegenstanders. Voorstanders zien het als een versterking voor de lokale economie, terwijl er ook zorgen zijn over de natuur.
Eveline Zuurbier | 22 oktober 2024 11:00 | Aangepast op 22 oktober 2024 11:00
“De behoefte aan ruimte blijft bestaan als ‘wij’ verder willen gaan met circulaire economie,” zei Jurgen van Ast van de Winterswijkse ondernemersvereniging OWIN. Op persoonlijke titel schreef André van Nijkerken – tevens fractievoorzitter van oppositiepartij Morgen – in de lokale krant: “De teerling is geworpen. Het effect op de gemeenschappen, de toeristische aantrekkelijkheid en de natuur- en cultuurwaarden is nergens in de afweging meegenomen.”

Het Arrisveld ligt tussen het opslag- en distributiecentrum van Obelink en het Rommelgebergte. Aan de achterkant grenst het terrein aan het Korenburgerveen. Dit gebied kwam als beste optie naar voren nadat de gemeente Winterswijk acht andere locaties grondig had onderzocht. Arrisveld beslaat 30 hectare, waarvan 16 hectare nodig is voor nieuwe bedrijven, en nog eens 6 hectare om het toekomstige industrieterrein groen en klimaatbestendig te kunnen inrichten.

Aanvankelijk was het open veld aan de Misterweg tegenover Obelink aangewezen, maar het vorige college viel daar vlak voor de verkiezingen over door onzorgvuldig handelen. Het nieuwe college heeft het proces vervolgens opnieuw uitgevoerd. De Misterweg werd afgewezen omdat het terrein bij hevige neerslag niet voldoende water kan afvoeren, wat leidde tot een negatief advies van het waterschap.

Waterafvoer en bodem
Arrisveld kreeg daarentegen een positief advies. “Water en bodem waren doorslaggevende factoren bij de uiteindelijke keuze. De nieuwe wetgeving, die vereist dat locaties extreme regenval kunnen verwerken, speelde hierbij een belangrijke rol,” aldus Visser. Een ander argument voor de keuze van Arrisveld is de nabijheid van twee zonnevelden. Visser benadrukt dat dit bedrijventerrein anders zal zijn dan de bestaande terreinen, en noemt het ‘een inspirerende omgeving’.

Winterswijk is al sinds 2018 op zoek naar een geschikte locatie voor bedrijven, aangezien de bestaande industrieterreinen vol zitten. Anderhalf jaar geleden kocht de gemeente het terrein van De Vlijt om snel in te kunnen spelen op de vraag. Dit terrein van 4 hectare bouwgrond aan de Misterweg bleek echter niet voldoende. Voor de toekomst van de Winterswijkse bedrijvigheid is veel meer nodig.

De cijfers van minimaal 16 hectare tot 2030 en een maximum van 30 hectare tot 2040 komen voort uit een enquête van jaren geleden. "Uitgevoerd aan de borreltafel en in een periode waarin het ondernemerschap nog in de lift zat,” zeggen tegenstanders zoals Van Nijkerken. “De tijden zijn echter snel veranderd, en de natuur en de arbeidsmarkt hebben hun grenzen bereikt.”

Winterswijkers hebben concessies gedaan om hun kleinschalige coulissen- en kampenlandschap te behouden. Het besluit om geen windmolens in de gemeente te plaatsen, is fundamenteel geweest. Tegelijkertijd kampen de bedrijven echter met een tekort aan personeel.

Cruciale rol bij behoud voorzieningen
Wethouder Gosse Visser beoordeelt de situatie in Winterswijk anders. “Met deze stap kunnen we de Winterswijkse ondernemingen tevredenstellen. Dit zal honderden nieuwe banen opleveren voor onze inwoners,” zegt Visser optimistisch. Momenteel bevindt een derde van de banen zich binnen de gemeente, voegt hij toe.

Van Ast stelt dat het besluit het Winterswijkse bedrijfsleven weer vooruit helpt: "Dit is in het belang van de ondernemers, maar ook van Winterswijk in het algemeen. Het bedrijfsleven speelt een cruciale rol in het behoud van een goed woon-, werk- en recreatieklimaat. Alleen met de ontwikkeling van de toeristensector redden we het niet.”

“Winterswijk moet een toekomstvisie behouden", voegt hij toe. "Als er geen bouwkavels beschikbaar zijn, trekken ondernemers weg, met als gevolg dat voorzieningen en het verenigingsleven als een kaartenhuis in elkaar zullen storten.” Ook het voortbestaan van het ziekenhuis en het winkelaanbod komt dan in gevaar.

Niet alles is nodig
Een ander argument dat OWIN aandraagt over de behoefte aan ruimte: “In de afgelopen jaren is er slechts anderhalve hectare per jaar bijgekomen. De gereserveerde 22 hectare is goed voor slechts 1,6 promille van het totale Winterswijkse grondoppervlak en voldoet aan de minimale hoeveelheid die de provincie adviseert. De ruimte is nodig omdat bedrijven verder willen automatiseren, meer prefab willen produceren en circulair willen werken.” Van Ast benadrukt dat Arrisveld een industriële bestemming krijgt, maar dat de ruimte naar behoefte wordt uitgegeven.

Tom van Beek van ‘Voor Winterswijk’, de grootste politieke partij in Winterswijk, heeft al eens aangegeven: “Dit zou weleens de laatste keer kunnen zijn dat we een nieuw industrieterrein aanwijzen. We willen dat zorgvuldig doen, want de behoefte is vaak genoeg naar voren gekomen.” Jurgen van Ast van OWIN voegt toe: “Niet alles is direct nodig of moet meteen worden aangelegd. Het is belangrijk dat de gemeente hier de regie in handen houdt.”

Lees meer over:

economie|Winterswijk|industrie|

Lees ook

Metaaldeeltjes in zand: strand ’t Hilgelo wordt schoongemaakt

Bij recreatieplas ’t Hilgelo in Winterswijk is deze week begonnen met het zeven van het strandzand. ...

En nu dóór in Winterswijk, want de plannen liggen al jaren op de plank

“Durf het, hak knopen door en rond dossiers af over enkele langlopende projecten waarover alle Winte...

Cultureel cadeau voor iedereen: Midzomer Mondriaan laat Winterswijk stralen

Terwijl de slagwerkers de avondlucht boven de Markt in beweging zetten, klinkt op deze vrijdagavond ...

Minder maaien en vegen in Winterswijk? Plannen liggen klaar, maar duidelijkheid laat op zich wachten

Gras dat net iets langer blijft staan. Onkruid op stoepen dat niet meteen wordt weggehaald. En missc...

VNG Jaarcongres in 2026 naar de Achterhoek: Oost Gelre en Winterswijk gastgemeenten

In 2026 strijkt het jaarlijkse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) neer in de ...

Kan stukje Duitse rondweg op Winterswijks grondgebied, Nederland van het stikstofslot halen?

Een klein stukje rondweg bij de Duitse grensplaats Oeding werpt een verrassend licht op een veel gro...