Ulft, Netherlands

Oude IJsselstreek zet koers door en wil meer doen in vluchtelingenopvang

Oude IJsselstreek trekt zich nog niks aan van de aangekondigde ravijnjaren en wil de ingeslagen weg van het coalitieakkoord en de vorige begroting doortrekken. De woonlasten stijgen volgend jaar met een kleine procent, terwijl de gemeente een stap wil zetten in het opvangen van statushouders en asielzoekers.
Tim Rondeel | 29 september 2023 18:13 | Aangepast op 29 september 2023 18:13
"We hebben bewust gekozen om onze koers vast te houden om onze ambities waar te maken", aldus wethouder Marco Bennink. De programmabegroting voor het komende jaar heeft dan ook de naam 'Koers houden maakt sterk'. Woningbouw blijft een belangrijk ambitie van de gemeente, Oude IJsselstreek wil grote stappen zetten met nieuwbouwlocaties. Ook zet de gemeente in op onderwijs waarbij een verduurzaamheidsslag gemaakt moet worden met schoolgebouwen. Daarnaast blijven de energietransitie, veiligheid en een vitaal buitengebied belangrijke punten.

Het huisvesten van statushouders en asielzoekers is een belangrijk aandachtspunt. "Daar hebben wij als Oude IJsselstreek een tandje bij te zetten", geeft wethouder John Haverdil aan. Waar onder meer Doetinchem en Winterswijk een grotere opvanglocatie hebben, of hadden, is dat in Oude IJsselstreek (nog) niet gebeurt. "Het is niet dat we het niet wilden, maar wij hebben geen leegstaande hotels of iets dergelijks", aldus Haverdil. De gemeente wil in 2024 op het niveau zitten dat Achterhoekbreed is afgesproken. "We beschouwen het als onze morele opgave", vult burgemeester Otwin van Dijk aan.

'Blijven meedoen'
Vorig jaar vond het college de grootste opgave dat alle inwoners moesten 'blijven meedoen' aan de samenleving ondanks de stijgende kosten. Dit jaar lijkt de boodschap gelijk. "Voor ons is het dit jaar bestaanszekerheid", aldus wethouder Marco Bennink. "Dat betekent dat iedereen een dak boven zijn hoofd moet hebben, rond komt met de vaste lasten, maar ook dat ze kunnen blijven sporten, bestaanszekerheid in de breedste zin van het woord." "Het is niet voor niets dat het hier 22 november (landelijke verkiezingen red.) ook over gaat", aldus wethouder John Haverdil.

Woonlasten stijgen
De woonlasten in de gemeente gaan met 9,8% omhoog, dit door de gestegen rentestijgingen en hogere rioleringskosten. "Het is een stuk hoger dan dat wij in ons coalitieprogramma hadden staan (3% per jaar red.), maar dit jaar was het onoverkomelijk geweest door de gestegen rioleringskosten en de rentestijging." Vorig jaar werd de ozb nog verlaagd, dit jaar stijgt het met anderhalf procent.

Koersvast ondanks ravijnjaren
Ondanks de aangekondigde ravijnjaren vanaf 2026, wanneer er fors gekort wordt op de Rijksmiddelen, wil Oude IJsselstreek de koers ook dan vast houden. "Het is op lange termijn niet goed voor Oude IJsselstreek om stil te staan. We willen samen met andere gemeenten een stem uitbrengen aan het Rijk", aldus Bennink. "We willen eerst zekerheid van de overheid en wachten de verkiezingen af."

Foto: REGIO8 (archief)

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Schreurs in tranen door eerste erepenning van Oude IJsselstreek

De allereerste erepenning van de gemeente Oude IJsselstreek is voor Herman Schreurs. Donderdagochten...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Triatleet en kickbokster in de prijzen bij Sportverkiezing Oude IJsselstreek

Triatleet Ralf Scholten en kickbokster Romy Loevering zijn vrijdagavond in de prijzen gevallen tijde...

Onderzoek naar dakloosheid brengt 423 'Achterhoekers' in beeld

Doetinchem heeft in beeld hoeveel dak- en thuislozen er in de regio zijn, als voorbode voor nieuw be...