Ulft, Netherlands

Oude IJsselstreek zet koers door en wil meer doen in vluchtelingenopvang

Oude IJsselstreek trekt zich nog niks aan van de aangekondigde ravijnjaren en wil de ingeslagen weg van het coalitieakkoord en de vorige begroting doortrekken. De woonlasten stijgen volgend jaar met een kleine procent, terwijl de gemeente een stap wil zetten in het opvangen van statushouders en asielzoekers.
Tim Rondeel | 29 september 2023 18:13 | Aangepast op 29 september 2023 18:13
"We hebben bewust gekozen om onze koers vast te houden om onze ambities waar te maken", aldus wethouder Marco Bennink. De programmabegroting voor het komende jaar heeft dan ook de naam 'Koers houden maakt sterk'. Woningbouw blijft een belangrijk ambitie van de gemeente, Oude IJsselstreek wil grote stappen zetten met nieuwbouwlocaties. Ook zet de gemeente in op onderwijs waarbij een verduurzaamheidsslag gemaakt moet worden met schoolgebouwen. Daarnaast blijven de energietransitie, veiligheid en een vitaal buitengebied belangrijke punten.

Het huisvesten van statushouders en asielzoekers is een belangrijk aandachtspunt. "Daar hebben wij als Oude IJsselstreek een tandje bij te zetten", geeft wethouder John Haverdil aan. Waar onder meer Doetinchem en Winterswijk een grotere opvanglocatie hebben, of hadden, is dat in Oude IJsselstreek (nog) niet gebeurt. "Het is niet dat we het niet wilden, maar wij hebben geen leegstaande hotels of iets dergelijks", aldus Haverdil. De gemeente wil in 2024 op het niveau zitten dat Achterhoekbreed is afgesproken. "We beschouwen het als onze morele opgave", vult burgemeester Otwin van Dijk aan.

'Blijven meedoen'
Vorig jaar vond het college de grootste opgave dat alle inwoners moesten 'blijven meedoen' aan de samenleving ondanks de stijgende kosten. Dit jaar lijkt de boodschap gelijk. "Voor ons is het dit jaar bestaanszekerheid", aldus wethouder Marco Bennink. "Dat betekent dat iedereen een dak boven zijn hoofd moet hebben, rond komt met de vaste lasten, maar ook dat ze kunnen blijven sporten, bestaanszekerheid in de breedste zin van het woord." "Het is niet voor niets dat het hier 22 november (landelijke verkiezingen red.) ook over gaat", aldus wethouder John Haverdil.

Woonlasten stijgen
De woonlasten in de gemeente gaan met 9,8% omhoog, dit door de gestegen rentestijgingen en hogere rioleringskosten. "Het is een stuk hoger dan dat wij in ons coalitieprogramma hadden staan (3% per jaar red.), maar dit jaar was het onoverkomelijk geweest door de gestegen rioleringskosten en de rentestijging." Vorig jaar werd de ozb nog verlaagd, dit jaar stijgt het met anderhalf procent.

Koersvast ondanks ravijnjaren
Ondanks de aangekondigde ravijnjaren vanaf 2026, wanneer er fors gekort wordt op de Rijksmiddelen, wil Oude IJsselstreek de koers ook dan vast houden. "Het is op lange termijn niet goed voor Oude IJsselstreek om stil te staan. We willen samen met andere gemeenten een stem uitbrengen aan het Rijk", aldus Bennink. "We willen eerst zekerheid van de overheid en wachten de verkiezingen af."

Foto: REGIO8 (archief)

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Nick Hermsen | Bart Sollman | 21 jul 2024 11:24

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Lokale partij in Berkelland verliest alle zetels, maar gaat toch door

De politieke partij is alle zetels kwijtgeraakt omdat raadsleden wegliepen, maar Gemeentebelangen Be...

Bronckhorst wijst vier plekken aan voor nieuwe bedrijventerreinen

Plattelandsgemeente Bronckhorst wil meer ruimte creëren voor bedrijven, tot 2040 gaat het om zestien...

Geen 'schommel en glijbaan' meer, speeltuinen Montferland op de schop

Kinderen in Montferland moeten meer buiten spelen en vooral vies worden, dat vindt kinderburgemeeste...

Euforie ver te zoeken, maar Berkelland heeft weer een volledig college

Berkelland heeft weer een compleet college. Arjen Van Gijssel, Gerjan Teselink en Betsy Wormgoor wer...

Achterhoek zet stap vooruit, nieuw asielzoekerscentrum op komst

De Achterhoek wil de komende jaren flinke stappen zetten in de opvang van asielzoekers. In de acht v...

Ontslagen wethouders van Berkelland blijven achter gewraakte actie 'staan'

De drie ontslagen wethouders in Berkelland lijken dinsdag na de politieke rel terug te keren. De gem...