Ulft, Netherlands

Oranjekoorts in Achterhoek bereikt kookpunt, Doetinchemse ondernemers profiteren

Foto: REGIO8
De Oranjekoorts in de Achterhoek loopt flink op nu Nederland woensdagavond in de halve finale van het EK Voetbal staat tegenover Engeland. Dat merken ook de ondernemers in Doetinchem, zo vliegen de oranje-artikelen over de toonbank bij Festival Feestartikelen en bereidt de binnenstad zich voor op een groot feest.
Tim Rondeel | Hidde Vinkenvleugel | 10 juli 2024 15:20 | Aangepast op 10 juli 2024 15:20
“Het is oprecht echt een gekkenhuis”, zo schetst Lars Peters, eigenaar van Festival Feestartikelen. “Het is vanavond in Dortmund en het is anderhalf uur rijden hier vandaan en we zitten mooi aan de grens, dus de klanten komen echt overal vandaan.” De Oranjegekte begon woensdagochtend al vroeg voor Peters: “Ik werd uit mijn bed gebeld door Tinus Hoekstra, de volksartiest, die nog oranjehandel nodig had dus het was gelijk al boem gas d’r op.”

Ook kroegen in de Doetinchemse binnenstad maken zich op voor de halve finale. Tijdens de vorige duels van Nederland was het al volle bak op en rond het Simonsplein. “Ik weet niet waar alle mensen vandaan komen maar elke wedstrijd wordt het maar meer”, aldus Sterre Spit van W Reserva. “Als de lijn stijgt, belooft het veel goeds.”

‘Knotsgekke Doetinchemmers’
Op het terras van Reserva zijn ze bezig met de laatste voorbereiding voor wellicht weer een historische voetbalavond. Ondanks de wisselvallige weersvoorspelling maakt Jesse Wortelboer van de wijnbar zich geen zorgen dat het feest in het water valt: “De verwachtingen zijn prima, het is in ieder geval tijdens de wedstrijd droog. Maar de knotsgekke Doetinchemmers staan ook gewoon in de regen te feesten, wij zijn niet bang voor een beetje regen.”

Allemaal achter Oranje
De ondernemers merken ook dat de goede resultaten van Oranje zorgen voor een prima sfeer in de Achterhoek. “Hoe verder ze komen, hoe gekker de mensen worden, hoe gezelliger het wordt”, is Peters van mening. “Echt prachtig”, is Spit van mening. “In zo’n tijd waar het niet altijd even makkelijk is dat iedereen gewoon met z’n allen staat voor één doel en dat is Nederland.”

Nieuwe voorraad
Er wordt ook al met een schuin oog over de halve finale heen gekeken. Zo heeft Peters ervoor gezorgd dat hij genoeg oranje in huis heeft, mocht Nederland de finale halen. “Ik heb ook bij bepaalde leveranciers de hele oranje voorraad geblokt en mocht Nederland doorgaan dan neem ik alles over”, laat Peters trots weten. “Dus er komt nog echt een lading binnen.”

En hoe zit het met het vertrouwen voor de halve finale tegen Engeland? “Onze redder ‘Woutje’ Weghorst knalt na 90+3 minuten de 2-1 binnen en dan is het dubbel feest”, schetst Wortelboer.

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Zwarte Cross bezoekers weer fris en fruitig door plons in zwembad

Honderden Zwarte Crossers namen zaterdag een frisse duik in het zwembad in Lichtenvoorde om wakker t...

The Dean en De Makelaar breken de Megatent af op de Zwarte Cross

Daan Boom en Tobias Camman, bekend van DE FOMO SHOW zetten de Megatent op zijn kop. Het duo treedt s...

Dag voor start is Zwarte Cross alsnog volledig uitverkocht, 265.000 man naar festival

De Zwarte Cross is dit jaar alsnog volledig uitverkocht. Festivalorganisator De Feestfabriek meldt w...

De Boetners gaan net als streekgenoten voor hoogtepunt op de Zwarte Cross

De Boetners besloten dertien jaar geleden op de Zwarte Cross om een band te worden en donderdag moge...

34-jarige Lochemmer vermist na festival in Flevoland

Een 34-jarige man uit Lochem is in de nacht van zaterdag op zondag vermist geraakt nadat hij het muz...

Zeven bomen in Doetinchem gekapt vanwege gevaarlijke boomziekte

Zeven markante bomen bij het gemeentehuis in Doetinchem zijn woensdagochtend gekapt. Het gaat om Iep...