“Ik snap wel dat het nodig is”, vertelt een bezoeker. “Er is ontzettend veel vraag naar vanuit het bedrijvenpark A18. Echter, ik had het liever op het industrieterrein zelf gezien. Nu bestaat nog altijd de kans dat zij richting de dorpskernen trekken.”
Een ander ziet het juist absoluut niet zitten: “Ik vind dit echt een slecht idee. Ik heb gezien hoe het mis kan gaan bij andere locaties waar meerdere arbeidsmigranten bij elkaar wonen, en dat zie ik dus absoluut niet zitten. Ik ben ook bang dat hiermee het oude karakter van de Olde Beth volledig verdwijnt.”
Met de informatieavond hopen onder andere pandeigenaar Adil Karakaya de zorgen bij omwonenden weg te nemen. Hij wil met deze plannen iets betekenen voor zowel de arbeidsmigranten als het bedrijventerrein. “De mensen hebben het gewoon nodig”, vertelt Karakaya. “Ik ben vaker met ondernemingen op het bedrijventerrein in gesprek geweest, en zij geven ook aan dat zij hier echt wat aan hebben.”
‘Geen winstoogmerk’
Sommige aanwezigen zagen het plan als een verdienmodel voor de eigenaar. Karakaya spreekt dit echter tegen: “Aan het zalencentrum verdien ik ook geld. Ik ben al meer dan 30 jaar ondernemer en zie dit meer als een nieuwe stap”, aldus Karakaya. “Ook vanwege mijn leeftijd wil ik verder denken, en dan zie ik dit als een goede invulling waar verschillende mensen iets aan hebben.”
‘Bij de boer in de achtertuin’
De huidige plannen zijn om de parkeerplaats bij het terrein om te toveren tot een boomgaard. Hier worden dan tachtig woningen geplaatst, ingebed in het groen. Het evenementenpand moet zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht, en zal dienen als een centrale voorziening voor de arbeidsmigranten.
“De mensen moeten het idee krijgen dat zij in de achtertuin van de boerderij wonen”, vertelt landschapsarchitect Tom Thus. “Ik denk dat we hiermee ook een mooi stuk groen terugbrengen in deze omgeving.”
Vervolgstappen
De informatiebijeenkomst was het eerste moment waarop de omwonenden de huidige plannen konden inzien. Er lagen formulieren op tafel waarop zij hun bedenkingen en meningen konden achterlaten. “Waarschijnlijk volgt er nog een informatiebijeenkomst waarbij de omwonenden weer welkom zijn en verder geïnformeerd worden”, aldus Thus.
Het is nog lastig te zeggen of en eventueel wanneer de arbeidsmigranten in Wehl terecht kunnen. Voor het zover is, gaan er nog een heleboel processen en onderzoeken aan vooraf. Vervolgens moet er nog een wijziging van de omgevingsvergunning aangevraagd worden bij gemeente Doetinchem. Pas dan kijkt de gemeente inhoudelijk naar het plan.