Ulft, Netherlands

Opening ijsbaan met een koninklijk randje

De officiële opening van ijsbaan 'De Witte Poorte' in Winterswijk heeft zaterdagmiddag een koninklijk randje gekregen. Voorzitter Auke Spijkstra en secretaris Josée Mees van de Winterswijkse IJs Vereniging (WIJV) werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Domien Esselink | 15 april 2022 11:10 | Aangepast op 15 april 2022 11:10
Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk reikte beide lintjes uit op de nieuwe accommodatie van de WIJV, met als decor de 'Winterswijkse wonderbaan' waarop al na één nachtje vorst kan worden geschaatst. Zoals afgelopen zondag nog, op 3 april, een unicum in Nederland. De naam van de schaats- en skeelerbaan is 'De Witte Poorte, in Winterswijks dialect, een verwijzing naar een wit hek dat in het verleden bij de kruising stond van de Bataafseweg en de Kottenseweg, op honderd meter afstand van het nieuwe sportcomplex. De officiële opening van het complex werd door corona twee jaar uitgesteld.

De WIJV, opgericht in 1887, verhuisde in de loop der jaren van locatie naar locatie en week bij heel strenge vorst uit naar recreatieplas 't Hilgelo. Maar door de klimaatverandering werden de winters zachter en daardoor nam het aantal leden af. De WIJV leidde een sluimerend bestaan, totdat de gemeente Winterswijk besloot dat er definitieve locatie moest worden gevonden voor de WIJV, inclusief vierhonderd meter-baan. "We hadden nog 39 leden, twee jaar later bijna negenhonderd", zei voorzitter Auke Spijkstra tijdens zijn openingswoord.

'Winterswijkse wonderbaan'
Die definitieve plek werd gevonden op de hoek van de Bataafseweg en de Kottenseweg, naast Sportpark 't Huitinkveld van voetbalvereniging FC Trias. Winterswijk, toch al bekend van de fraaie sportaccommodaties, besloot een miljoen euro te investeren in de nieuwe, multifunctionele baan. Dankzij de speciale constructie met schuimbeton kon er sinds november 2020, toen de baan het levenslicht zag, al negentien maal worden geschaatst en dat leverde Winterswijk nationale bekendheid op. Alle landelijke media doken op het geheim van de 'Winterswijkse wonderbaan'.

'Investering meer dan waard'
"Dankzij de mediawaarde is de baan deze investering meer dan waard", zei burgemeester Bengevoord. "De ijsbaan zet Winterswijk op de kaart en laat ook zien hoe innovatief de Achterhoek is. Winterswijk had tachtig jaar geleden het nationale kouderecord met -27,4 graden vorst en op 3 april kon er hier worden geschaatst. Geweldig dat dit in ons mooie dorp kan."

Alles veranderd
Mees (74) en Spijkstra (81) hadden tot twee jaar geleden wellicht gedacht noodgedwongen de stekker uit de WIJV te moeten trekken wegens een gebrek een (schaats)perspectief. Maar de nieuwe ijsbaan heeft alles veranderd, de WIJV leeft als nooit tevoren dankzij het schaatsen en skeeleren op de baan. In plaats van een geruisloos afscheid stonden beide bestuursleden zaterdagmiddag volop in de schijnwerpers dankzij de koninklijke onderscheidingen.

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

ijsbaan|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Schaatsliefhebbers los op ijsbaan in Doetinchem

Het lange wachten van IJsverenging Doetinchem '96 is donderdag beloond met de opening van de schaats...

Schaatsbaan in Doetinchem opent de poorten

De schaatsbaan in Doetinchem wordt, nadat de poorten in Winterswijk en Aalten al eerder open gingen,...

Doetinchem gaat voor vier dagen plezier op natuurijs

Met de lage temperatuur wordt op natuurijsbanen in de Achterhoek hard gewerkt om de komende dagen te...

Leerlingen van het Zone.college versieren ijsbaan in Doetinchem

Leerlingen van het Zone.college hebben de ijsbaan in de binnenstad van Doetinchem versierd. Dertig s...

IJsbaan in Doetinchem terug met rondje om de kerk

De BAX-IJsbaan in Doetinchem in na twee coronajaren weer terug op het Simonsplein in het centrum. An...

Winterswijkers schaatsen in april op ijsbaan

Op de bijzondere schaatsbaan in Winterswijk wordt zelfs in april nog geschaatst. Na een nacht hard w...