Ulft, Netherlands

Op eerste Mooiage Festival komen Duitse en Nederlandse cultuurverschillen aan het licht

Kumquat cocktails zijn gewild op Mooiage Eveline Zuurbier
Een kasteel, culinaire verwennerij, muziek en een internationale sfeer: het nieuwe festival Mooiage is dit weekend voor het eerst van start gegaan op het terrein van Schloss Moyland, net over de grens bij Kalkar. De horecafamilie Ronga uit Kreis Kleve heeft hiermee een bijzonder driedaags evenement neergezet waarin eetculturen samenkomen, al kwamen ook de culturele verschillen tussen Duits en Nederlands publiek subtiel aan het licht.
Eveline Zuurbier | 5 juli 2025 15:16 | Aangepast op 5 juli 2025 15:16
Voor een eerste editie toont Mooiage op de eerste plaats veel potentie. Het decor is indrukwekkend, het aanbod breed en de sfeer ontspannen. De organisatie achter Mooiage heeft duidelijk haar best gedaan er een Duits-Nederlands programma neer te zetten. Maar wie met een Nederlands ritme komt, moet even schakelen. Het eten eerder, de vrijdagavond rustiger. Toch klinkt er overal waardering: “De locatie is uniek, de opzet prachtig. Dat mag best wat vaker en zichtbaarder over de grens, maar mag het deel van de culinaire hoogstandjes, dát mag langer, tot in de avond, doorlopen”

Eten tot zes uur? Dat schuurt voor de ‘losse’ Nederlander
Op de eerste avond sloot het deel van streekproducten proeven en van culinaire hoogstandjes en demonstraties van sterrenkoks als bijtijds. Voor het festival bleef alleen het muziekdeel van het terrein open. Een twintigtal foodtrucks omringde het tuindeel met het podium waar op de vrijdagavond hoofdzakelijk Nederlandse artiesten op het programma stonden. De organisatie heeft nadrukkelijk ingezet op Nederlanders om de gehele grensstreek in de picture te zetten.

Voor het Duitse publiek, dat vaak al vroeg dineert, vormde het vroege sluiten om 18.00 uur geen probleem. Maar voor de eerste Nederlandse bezoekers die nog wat wilden proeven, was het even schakelen. "Niet iets voor Nederlanders," zegt een bezoekster uit Netterden lachend. "Voor zo’n zomerse avond behoort rond een uur of zeven, acht wat eten juist bij de geboden festivalsfeer. Dat sluitmoment mag van mij best wat ruimer."

Van Cubaanse sigaren én… een vapetent
Gelukkig was er na zessen nog voldoende te beleven met foodtrucks en cocktailmakers. Zo ook draaide in een sfeervolle paviljoentent een Cubaanse sigarenmaker ter plekke sigaren, die direct door enkele heren werden opgestoken op de klaargezette loungesets. “Je spreekt niet van roken, je geniet van een sigaar”, zegt de eigenaar, die een speciaalzaak in Kleve runt en ook levert aan sterrenrestaurants. "Maar het meeste gaat naar particuliere liefhebbers."

Wat er voor Nederlandse bezoekers uitspringt is een aparte vapetent, gewijd aan elektronische dampwaar. Voor Nederlanders, waar strikte anti-vape campagnes lopen en regelgeving scherper is, een opmerkelijk gezicht. “In Nederland ondenkbaar,” blikt een viertal Nederlanders verbaasd naar het tafereel.

Aan de overkant stonden lange rijen bij een stand waar huisgemaakte limoncello en Kumquatlikeur werden geserveerd in zomerse cocktails. “We hebben een keuken waar we seizoensproducten maken," vertelt Béate, die vooral op foodfestivals en kerstmarkten staat. "Onze curryworst is ook een topper en die ziet er nog prachtig uit ook.”

Contrasten op de vrijdagavond
“Het zit niet in onze Duitse cultuur om op vrijdagavond al uit te gaan,” verklaart Béate. “We draaien vooral goed overdag. Vandaag zijn vooral Nederlandse artiesten geprogrammeerd, dat past daar ook bij.”

Het festival wil meer zijn dan een doorsnee foodtruck-event. Zo geven vandaag en morgen sterrenkoks zoals Alexander Hermann (Duitsland) en Meta Hiltebrand (Zwitserland) live demonstraties. Er is kunst, food-art, wijnproeverijen en zelfs een sculpturenkunstenaar die werkt met suiker. Het nationale pizzabakkers-team uit Italië laat zien hoe ambachtelijke Napolitaanse pizza’s worden gemaakt.

Tegen de achtergrond van het Slot Moyland nabij Kalkar. Eveline Zuurbier
Loungend genieten van cocktails en longdrinks. Eveline Zuurbier
Een uitgebreid muziekprogram met Nederlandse en Duitse bands, dj's en artiesten. Eveline Zuurbier
Genieten van een sigaar in de salon op het terrein. Eveline Zuurbier

Meest gelezen

Wateroverlast en veel schade na zware storm in Winterswijk: 'Het was echt heftig'

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 3 jul 2025 01:08

Kindje ernstig gewond na val uit raam in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 3 jul 2025 10:20

Lees ook

Winterswijk trekt samen op voor amateurkunst als sociale pijler en levendige wijken en dorpen

In de foyer van Boogie Woogie worden de handtekeningen gezet. Een leerling met een gitaar in een rug...

Astrid Schupp: ‘Als je over de grens iemand kent, ben je geen vreemden meer voor elkaar’

Als ‘Gleichstellungsbeauftragte’ (functionaris Gelijke Kansen) voor de Duitse stad Bocholt zet Astri...

Cultureel cadeau voor iedereen: Midzomer Mondriaan laat Winterswijk stralen

Terwijl de slagwerkers de avondlucht boven de Markt in beweging zetten, klinkt op deze vrijdagavond ...

Nieuw festival net over de Duitse grens gaat culinaire hoogstandjes bieden

‘Mooiage’ heet het nieuw georganiseerde foodfestival waar ook Duitse en ook Nederlandse muziekarties...

Democratie op z’n Aaltens – maar wat kunnen we leren van Duitsland?

Er is iets fascinerends aan hoe een kleine gemeente als Aalten zich vastbijt in een groot thema. Dri...

Strijd om burgemeestersschap in Bocholt: machtswissel of machtsbehoud?

Op 14 september 2025 kiest de Duitse stad Bocholt een nieuwe burgemeester, en de verkiezingen belove...