Ulft, Netherlands

 

Oorlog Oekraïne leidt tot rel in Winterswijk

Een motie voor steun aan twee steden in de Oekraïne in de gemeenteraad van Winterswijk ontaardde donderdagavond in lokale verkiezingsretoriek. Tom van Beek van Voor Winterswijk hekelde VVD-voorman Gert Jan te Gronde, de indiener van de motie, over diens kritiek aan het adres van Voor Winterswijk.
Domien Esselink | 16 maart 2022 18:37 | Aangepast op 16 maart 2022 18:37
Winterswijk heeft vorig jaar een uitwisseling gehad met Popasna en Rubizhne, twee steden in de buurt van Loehansk in het oosten van de Oekraïne. Te Gronde riep in de motie op tot een steunbetuiging, waar mogelijk hulp te bieden en eventueel vluchtelingen uit de Oekraïne in Winterswijk op te vangen. De motie van de VVD werd unaniem gesteund, dus ook door Voor Winterswijk. "Maar we hadden al twijfels over het mede indienen van de motie", vertelde Van Beek na middernacht, aan het eind van een vijf uur durende vergadering. "We waren verrast dat uitgerekend de fractievoorzitter van de VVD met de motie komt nadat hij Winterswijkers met goede bedoelingen heeft weggezet als populisten."

De fractievoorzitter van Voor Winterswijk doelde op uitlatingen van Te Gronde op sociale media aan het adres van Voor Winterswijk. Dat stak voormalig VVD-raadslid Van Beek blijkbaar dusdanig, dat hij het niet kon laten daar bij de motie over de Oekraïne op terug te komen. Dat kwam hem op kritiek te staan aan van collega-raadsleden.

'Ronduit walgelijk'
"Ik heb meerdere keren in deze raad opgeroepen tot een minder hard debat en ik vind het écht ronduit walgelijk dat dit gekoppeld wordt aan de motie", reageerde een verontwaardigde Loes ten Dolle (D66). "Ik hoop dat de heer Van Beek hier goed over nadenkt en ik spreek mijn volledige waardering uit voor de motie." Ze kreeg bijval van Tim Jonker (Winterswijks Belang): "Ik kan me hier bij aansluiten. Het is beneden alle peil dit te koppelen en ik vind het erg spijtig van de heer Van Beek."

'Geen andere bedoelingen'
Te Gronde zei in een reactie dat de motie 'van binnenuit' kwam en 'dat er geen andere bedoelingen achter zitten.' Burgemeester Joris Bengevoord had nog een advies voor Van Beek: "Maak een afspraak met de heer Te Gronde en kijk elkaar eens in de ogen."

Foto: REGIO8 (Loes ten Dolle)

Lees meer over:

Oekraïne|oorlog|

Meest gelezen

Kapsalon Hardy in Ulft stopt na ruim zestien jaar

Redactie REGIO8 | 31 jan 2023 10:48

Landgoed Keppel wil zeven woningen realiseren

Tim Rondeel | 26 jan 2023 11:42

Lees ook

Opvang voor vluchtelingen in Gaanderen

Deze week openen de eerste opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne in Doetinchem. De eerste ...

Basisschool in Silvolde wordt opvanglocatie

Het voormalige schoolgebouw van De Drie Linden in Silvolde wordt een opvanglocatie voor vluchtelinge...

Bronckhorst helpt organisaties met kosten

Bronckhorst wil maatschappelijke organisaties die in de knel raken door stijgende energieprijzen hel...

Ruim dertig vluchtelingen welkom in Vorden

Gemeente Bronckhorst heeft een eerste opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne aangewezen in V...

Plek voor 175 vluchtelingen in Winterswijk

Winterswijk biedt, in samenwerking met zorginstelling Marga Klompé, 175 vluchtelingen uit Oekraïne...

Bennie Jolink ontwerpt Oekraïne-gitaar

Bennie Jolink, zanger en oprichter van Normaal, wil met een speciale gitaar het zwaar getroffen volk...