Ulft, Netherlands

OM zwijgt nog in zaak van Sem Vijverberg

De vraag of de recent opgepakte vrouw (39) echt de moeder is van baby Sem Vijverberg houdt de gemoederen in Doetinchem flink bezig. Na een rondgang langs deskundigen blijkt dat de uitslag van het DNA-onderzoek al bekend zou moeten zijn.
Sterre | Sterre Schout | 15 september 2022 20:23 | Aangepast op 15 september 2022 20:23
Dat het Openbaar Ministerie (OM) nog niks over de zaak naar buiten brengt - ook al zou het DNA-onderzoek al afgerond zijn - komt volgens strafrechtdeskundige Henny Sackers door de procedure waar de verdachte zich in bevindt. “Momenteel zit de verdachte in beperkingen. Dit houdt in dat de vrouw met niemand contact mag hebben, op haar advocaat na. Dit gebeurt altijd in belang van het onderzoek en mag niet langer duren dan strikt noodzakelijk is voor het onderzoek”, legt de hoogleraar van de Nijmeegse Radboud Universiteit uit.

Redenen om de verdachte langer in beperking te houden, zijn volgens hem vaak strategisch: “Dit kan zijn om te voorkomen dat het onderzoek door iets wordt gedwarsboomd of dat er bewijsmateriaal verdwijnt.” Volgens Sackers is het gebruikelijk dat bij een zaak als deze twee onderzoeken plaatsvinden. “Het belangrijkste is het verhoren van de verdachte. Maar ook familie en vrienden worden vaak opgeroepen voor verhoor. Dit kan al heel tijdrovend zijn", weet hij.

Forensisch onderzoek
Daarnaast vindt er forensisch onderzoek plaats, waarvan de uitslag één of twee maanden op zich laat wachten. Volgens de strafrechtdeskundige ligt het eraan of er destijds DNA is afgenomen bij Sem, of dat ze dat vorige week nog moesten afnemen van het stoffelijk overschot. In de zaak van Sem Vijverberg is dat volgens politiewoordvoerder Marèl van Steenbergen zestien jaar geleden gebeurd: “We hebben dit DNA gedurende het onderzoek ook al twee keer door de DNA-Databank gehaald, op zoek naar een mogelijke verwantschap.”

'DNA-onderzoek hoeft niet lang te duren'
Afgaande op die informatie hoeft het DNA-onderzoek volgens forensisch onderzoeker Ton Broeders niet langer dan een paar dagen te duren. “Maar het hangt altijd af van de kwaliteit van het DNA-materiaal; zestien jaar geleden was er minder mogelijk dan nu. Het is belangrijk dat je voldoende celmateriaal hebt, maar daar kan ik niks over zeggen. Zoiets merk je pas als je het in het lab onderzoekt.”

'Verhaal achter drama nog mysterie'
Volgens strafrechtdeskundige Henny Sackers is de kans aannemelijk dat de verdachte betrokken is bij het overlijden van baby Sem: “Ze is niet voor niets als verdachte aangemerkt. Alleen het verhaal achter dit drama, dat is nog een mysterie.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

112Achterhoek|Sem Vijverberg|

Lees ook

Veel rook bij uitslaande brand in vrijstaande woning in Ulft

In een vrijstaande woning in Ulft is maandagmiddag een uitslaande brand ontstaan. De bewoners wisten...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

‘Explosief’ bij woning in Halle blijkt een pers voor wietolie

Een mogelijke bom heeft dinsdag voor de nodige consternatie gezorgd in het kleine dorp Halle. De Exp...

Automobiliste gewond na botsing op kruising in Eibergen

Een automobiliste is woensdagavond gewond geraakt bij een botsing in Eibergen. Ze werd geraakt door ...

EOD laat explosieven ontploffen in buitengebied Varsseveld

In het buitengebied van Megchelen zijn dinsdagochtend een aantal onontplofte explosieven gevonden. D...

Doorbraak in coldcase Tonny ter Horst, Doetinchemmer gearresteerd

De politie heeft een vijftigjarige man uit Doetinchem aangehouden vanwege de moord op Tonny ter Hors...