Ulft, Netherlands

Oekraïners komen al een jaar samen in Doetinchemse kapel

Het is inmiddels een vertrouwd beeld in Doetinchem: drie keer per week de inloopochtend in de Driekoningenkapel voor vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente telt zo'n 250 vluchtelingen (op twee locaties en bij particulieren thuis), en op die ochtenden komen daar zo'n dertig van naar de kapel. Er is ruimte en tijd voor ontmoeting, koffie, cursussen, knutselen, taallessen, psychologische ondersteuning (door psychologen uit Oekraïne) en muziekonderwijs.
Davie Klein Gunnewiek | 28 februari 2023 14:42 | Aangepast op 28 februari 2023 14:42
De kapel staat al bijna een jaar kosteloos tot onze beschikking, zegt Caroline Buse van de Stichting Doetinchemse Uitdaging. "We kregen begin maart vorig jaar de vraag iets voor de vluchtelingen te gaan organiseren en we mochten vervolgens gratis in de kapel." Het is een plek geworden voor het uitwisselen van ideeën, voor hulp bij het zoeken naar werk, bij het bezoek aan de huisarts, het regelen van een DigiD. "En mede door dit initiatief heeft in Doetinchem 72 procent van de vluchtelingen inmiddels werk gevonden", zegt Buse.

De Oekraïners in de kapel komen overigens niet alleen uit Doetinchem, maar ook uit omliggende plaatsen als Bronkhorst, Aalten en Montferland. Vanaf het begin bieden zo'n dertig organisaties, variërend van de gemeente en Vluchtelingenwerk tot scholen en Laborijn, hulp en ondersteuning. Tijdens de ochtenden zijn er vrijwilligers aanwezig om een spelletje te spelen of de helpende hand te bieden. "En er komen ook mensen uit Doetinchem langs, zoals gepensioneerden en scholieren van het Graafschap College", aldus Buse.

'Ze willen zo graag iets terugdoen'
Ze heeft in het afgelopen jaar zeker iets van de Oekraïners geleerd, zegt ze. "De vluchtelingen brengen een cultuur en traditie mee van gastvrijheid met taart en zelfgebakken koekjes. Ze willen zo graag iets terugdoen. Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, ben ik vooral verbaasd over de moed om met niets meer dan een tasje kleren je land te ontvluchten om er elders het beste van te maken."

Buse ziet een groep met veel veerkracht. "Ze zijn erg zelfredzaam. Daar kunnen we wel iets van leren. En andersom ben ik nog steeds verbaasd dat we als maatschappij deze groep zo snel geaccepteerd hebben en nog steeds accepteren. Er is een open houding, waarin we voor de mensen klaarstaan en er veel hulp wordt aangeboden. Dat is het afgelopen jaar eigenlijk niet veranderd."

Meer opvangplekken
Doetinchem is natuurlijk niet de enige gemeente in de provincie waar vluchtelingen een warm welkom kregen. Er verblijven op dit moment in totaal zo'n 10.500 Oekraïners in Gelderland. In veel plaatsen worden sinds het begin van de oorlog veel activiteiten georganiseerd. Zoals in Winterswijk, waar een kleine 200 Oekraïners worden opgevangen in een oud woonzorgcentrum. Meldpunt Oekraïne ontfermt zich vanaf het begin over de vluchtelingen, aldus Mark van Dam.

Een stuk of tien vrijwilligers verwelkomen de nieuwkomers, helpen met het zoeken naar werk, maken fietsen, verzorgen kledingtransporten richting Oekraïne. Dat gebeurt voor een deel op de locatie waar de vluchtelingen worden opgevangen. Van Dam is onder de indruk van de mensen. "Ze hebben op mij een onuitwisbare indruk gemaakt. Ze zijn erg weerbaar, willen deel uitmaken van de Nederlandse samenleving. Dat merk je aan het feit dat ze willen werken, de taal leren en naar school gaan, proberen te integreren en zelf vervolgens ook vrijwilligerswerk gaan doen."

'Minder druk maken over de kleine dingen'
Volgens Van Dam kunnen de Winterswijkers in het algemeen nog wel wat leren van de vluchtelingen: "Op mij en op de mensen uit het team hebben ze zeker invloed gehad. We maken ons nu bijvoorbeeld wat minder snel druk over de kleine dingen. Ik vind het heel inspirerend om te zien hoe ze met alle moeilijkheden omgaan. Daar kunnen we zeker wat van opsteken."

Foto: REGIO8

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Inwoners willen meer relaxen en loungen in centrum Doetinchem

Het idee om verschillende zit- en relaxvlonders te plaatsen in de Doetinchemse binnenstad, is tijden...

De Graafschap wil langer door met Vreman als hoofdtrainer

De Graafschap wil dat Jan Vreman ook volgend seizoen hoofdtrainer is op De Vijverberg. Technisch dir...

Kaak en Büttner in basis De Graafschap, Seuntjens hakt knoop door

Alexander Büttner, Maas Willemsen en Lion Kaak staan vrijdagavond aan de aftrap in de uitwedstrijd v...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

Orion-volleyballers naar finale om landstitel na spannende serie

De volleyballers van Active Living Orion kunnen dit seizoen nog altijd de dubbel winnen. Na winst in...