Ulft, Netherlands

Oekraïners komen al een jaar samen in Doetinchemse kapel

Het is inmiddels een vertrouwd beeld in Doetinchem: drie keer per week de inloopochtend in de Driekoningenkapel voor vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente telt zo'n 250 vluchtelingen (op twee locaties en bij particulieren thuis), en op die ochtenden komen daar zo'n dertig van naar de kapel. Er is ruimte en tijd voor ontmoeting, koffie, cursussen, knutselen, taallessen, psychologische ondersteuning (door psychologen uit Oekraïne) en muziekonderwijs.
Davie Klein Gunnewiek | 28 februari 2023 14:42 | Aangepast op 28 februari 2023 14:42
De kapel staat al bijna een jaar kosteloos tot onze beschikking, zegt Caroline Buse van de Stichting Doetinchemse Uitdaging. "We kregen begin maart vorig jaar de vraag iets voor de vluchtelingen te gaan organiseren en we mochten vervolgens gratis in de kapel." Het is een plek geworden voor het uitwisselen van ideeën, voor hulp bij het zoeken naar werk, bij het bezoek aan de huisarts, het regelen van een DigiD. "En mede door dit initiatief heeft in Doetinchem 72 procent van de vluchtelingen inmiddels werk gevonden", zegt Buse.

De Oekraïners in de kapel komen overigens niet alleen uit Doetinchem, maar ook uit omliggende plaatsen als Bronkhorst, Aalten en Montferland. Vanaf het begin bieden zo'n dertig organisaties, variërend van de gemeente en Vluchtelingenwerk tot scholen en Laborijn, hulp en ondersteuning. Tijdens de ochtenden zijn er vrijwilligers aanwezig om een spelletje te spelen of de helpende hand te bieden. "En er komen ook mensen uit Doetinchem langs, zoals gepensioneerden en scholieren van het Graafschap College", aldus Buse.

'Ze willen zo graag iets terugdoen'
Ze heeft in het afgelopen jaar zeker iets van de Oekraïners geleerd, zegt ze. "De vluchtelingen brengen een cultuur en traditie mee van gastvrijheid met taart en zelfgebakken koekjes. Ze willen zo graag iets terugdoen. Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, ben ik vooral verbaasd over de moed om met niets meer dan een tasje kleren je land te ontvluchten om er elders het beste van te maken."

Buse ziet een groep met veel veerkracht. "Ze zijn erg zelfredzaam. Daar kunnen we wel iets van leren. En andersom ben ik nog steeds verbaasd dat we als maatschappij deze groep zo snel geaccepteerd hebben en nog steeds accepteren. Er is een open houding, waarin we voor de mensen klaarstaan en er veel hulp wordt aangeboden. Dat is het afgelopen jaar eigenlijk niet veranderd."

Meer opvangplekken
Doetinchem is natuurlijk niet de enige gemeente in de provincie waar vluchtelingen een warm welkom kregen. Er verblijven op dit moment in totaal zo'n 10.500 Oekraïners in Gelderland. In veel plaatsen worden sinds het begin van de oorlog veel activiteiten georganiseerd. Zoals in Winterswijk, waar een kleine 200 Oekraïners worden opgevangen in een oud woonzorgcentrum. Meldpunt Oekraïne ontfermt zich vanaf het begin over de vluchtelingen, aldus Mark van Dam.

Een stuk of tien vrijwilligers verwelkomen de nieuwkomers, helpen met het zoeken naar werk, maken fietsen, verzorgen kledingtransporten richting Oekraïne. Dat gebeurt voor een deel op de locatie waar de vluchtelingen worden opgevangen. Van Dam is onder de indruk van de mensen. "Ze hebben op mij een onuitwisbare indruk gemaakt. Ze zijn erg weerbaar, willen deel uitmaken van de Nederlandse samenleving. Dat merk je aan het feit dat ze willen werken, de taal leren en naar school gaan, proberen te integreren en zelf vervolgens ook vrijwilligerswerk gaan doen."

'Minder druk maken over de kleine dingen'
Volgens Van Dam kunnen de Winterswijkers in het algemeen nog wel wat leren van de vluchtelingen: "Op mij en op de mensen uit het team hebben ze zeker invloed gehad. We maken ons nu bijvoorbeeld wat minder snel druk over de kleine dingen. Ik vind het heel inspirerend om te zien hoe ze met alle moeilijkheden omgaan. Daar kunnen we zeker wat van opsteken."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Silvolde huilt na noodlottig overlijden negenjarig jongetje

Remco Geurts | Bart Sollman | 24 nov 2023 16:59

Automobilist mee met politie na aanrijding in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 24 nov 2023 10:53

Lees ook

Politie lost waarschuwingsschot bij flat in Doetinchem

De politie is maandagavond met meerdere eenheden uitgerukt naar een flat in Doetinchem waar mogelijk...

Ook komende vijf jaar forse investering in binnenstad van Doetinchem

Vastgoedeigenaren, ondernemers en de gemeente investeren tot en met 2028 meer dan vier ton in de bin...

De Graafschap speelt inhaalduel met FC Dordrecht op maandag

De Graafschap speelt het inhaalduel met FC Dordrecht op maandagavond 4 december. De wedstrijd zou ei...

Orion moet vroege uitschakeling in Europees volleybal voorkomen

Active Living Orion moet een vroege uitschakeling in de Challenge Cup woensdagavond voorkomen tegen ...

Brommerrijder aangereden op rotonde in Doetinchem

Een brommerrijder is dinsdagmorgen aangereden door een automobilist op een rotonde in Doetinchem. Er...

Doetinchem krijgt meer dan zes ton Rijksgeld voor woningbouw

Gemeente Doetinchem krijgt meer dan zes ton Rijksgeld voor woningbouw. Het bedrag is bedoeld om de b...