Ulft, Netherlands

 

Oekraïners klaargestoomd voor technisch werk in de Achterhoek

Op een bedrijventerrein in Doetinchem worden Oekraïners klaargestoomd voor technisch werk bij Achterhoekse bedrijven. Het opleidingscentrum Verder in Techniek schoolde al langer Nederlanders om, maar zag tussen de Oost-Europeanen een hoop potentiële werknemers zitten en sprong in het gat.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 9 mei 2023 15:46 | Aangepast op 9 mei 2023 15:46
“Er bleek een heel groot arbeidspotentieel braak te liggen”, zegt directeur Peter Holtslag van Verder in Techniek, dat ook een locatie heeft in Scherpenzeel. “Oekraïners die hoogopgeleid zijn, maar laaggeschoold werk doen in Nederland. Wij hebben de handschoen opgepakt en zijn ze gaan benaderen.” Inmiddels is de tweede lichting bezig, met ditmaal in totaal drie Oekraïners die worden onderwezen. Het opleidingsprogramma bestaat uit acht weken aan onder meer klassikale les. De leraar spreekt Nederlands, maar via een tolk die live vertaalt op een oortje kunnen de Oekraïners alles meekrijgen.

Daarnaast is er praktijkles, waarbij de Oekraïners samen met hun Nederlandse klasgenoten leren om met moderne machines te werken. “Het is een mooie, nieuwe ervaring voor mij”, zegt Davyd Shushanian, een van de drie deelnemers uit Oost-Europa. “In de toekomst kan ik dan aan het werk in deze sector, het is heel interessant.” Na de acht weken bij Verder in Techniek krijgen ze een stageperiode bij een bedrijf. Volgens Holtslag staan werkgevers te springen om de arbeidskrachten: “Ver voor het einde van het halen van het diploma hebben we al emplooi voor ze gevonden. Dat was bij de vorige drie Oekraïners en voor deze groep geldt hetzelfde.”

Vacatures in de Achterhoek
Dat Oekraïners worden ingezet op de Achterhoekse arbeidsmarkt is niet nieuw. Onder meer in de horeca zijn het afgelopen jaar mensen aan het werk gegaan, ziet ook werkgeversorganisatie VNO-NCW. Er staan echter nog voldoende vacatures open, zo blijkt ook uit de Arbeidskracht Analyse Achterhoek. “Die tekorten zitten vooral in de sectoren techniek, zorg en onderwijs”, zegt regiomanager Wilma Elbertsen, die enthousiast is over het initiatief Verder In Techniek. “Het is belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan werken in de techniek en aan opleiden tot technische beroepen.”

‘Sterk diploma’
Als de Oekraïners aan het werk zijn gegaan, dan vloeit een klein deel van het loon als tegenpresentatie voor de opleiding terug naar Verder in Techniek. Dat duurt volgens directeur Holtslag ongeveer tien weken. Daarna zijn ze klaar voor een toekomst in de techniek. ”Ik kan hier aan het werk, of in Amerika, het maakt niet uit”, zegt Nick Trutniev, die in januari vanuit Zaporizja naar Nederland kwam. “Het diploma is erg sterk. Ik wil in Nederland blijven omdat mijn vrienden en familie hier zitten en ik de cultuur en de mentaliteit begrijp. Dat is voor mij makkelijker.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Lees ook

Ulftse steun voor bevolking van Oekraïne

Naar aanleiding van de inval van de Russen in Oekraine zijn ondernemers Erna en Wouter Mecking uit U...

Illya helpt de soldaten in Oekraïne

Illya Vyazovyy uit ’s-Heerenberg was op familiebezoek in Oekraïne, net buiten Kiev, toen vier wek...

De Rank klaar voor opvang vluchtelingen

Ongeveer vijftig Oekraïense vluchtelingen nemen donderdag hun intrek in De Rank in Groenlo waar lan...

Esporter uit Doetinchem naar internationaal topteam

Esporter Dion Derksen uit Doetinchem speelt voortaan de game Counter Strike voor een van de grootste...

Tweehonderd asielzoekers op weg naar Doetinchem

Ruim tweehonderd asielzoekers worden vanaf zondag tijdelijk opgevangen in de crisisnoodopvang nabij ...

Middeleeuwse kazemat in virtual-reality te zien

Doetinchem gaat de eeuwenoude kazemat die in 2018 werd ontdekt zichtbaar maken voor het grote publie...