Ulft, Netherlands

 

Oekraïense vluchtelingen zien voor het eerst de Slag om Grolle

Groenlo keert komend weekend weer terug naar het jaar 1627, tijdens de Slag om Grolle wordt de veldslag verdeeld over drie dagen nagespeeld. Voor tachtig Oekraïners die in Groenlo worden opgevangen is de Slag om Grolle een confrontatie met een oorlogssituatie.
Davie Klein Gunnewiek | Lotte groot Wassink | 20 oktober 2022 20:32 | Aangepast op 20 oktober 2022 20:32
“We hebben in een vroeg stadium al besloten om in gesprek te gaan met de Oekraïense vluchtelingen”, vertelt Marjolein Houwer namens de organisatie aan Omroep Gelderland. “We hebben gevraagd waar zij behoefte aan hebben en belangrijk vinden. Daarbij kregen we al snel het antwoord dat ze het echt wat anders vinden, dan de oorlog in hun thuisland.” Dat vindt ook de 28-jarige Katja Tamantseva die afgelopen jaar vanuit Charkov naar Nederland vluchtte en in Groenlo terecht kwam. “We snappen het verschil tussen een echte oorlog en het naspelen van een historische gebeurtenis”, vertelt Tamantseva. “Maar ik weet niet hoe ik reageer op geluiden van kanonnen. Dat kan zomaar iets in mij ‘triggeren’. Voor de rest vind ik allemaal goed.”

Zelf heeft Tamantseva in de maanden dat ze in Groenlo is al veel geleerd over de geschiedenis van het Achterhoekse vestingstadje. “Ik weet dat het een gevecht was in de 80-jarige oorlog tussen de Hollanders en de Spanjaarden”, zegt Tamantseva. “De Spanjaarden hadden Groenlo bezet en prins Frederik Hendrik wilde de stad bevrijdden.” Houwer is blij dat de Oekraïense vluchtelingen het evenement in Groenlo omarmen. “We willen graag de geschiedenis naspelen en situaties herdenken die zich in het verleden hebben voorgedaan. Dat moeten we blijven doen. Als je niet blijft herinneren, dan kun je ook niet leren van de lessen uit het verleden.”

Stilstaan bij slachtoffers
Tijdens het evenement wordt komend weekend ook stilgestaan bij de slachtoffers van de oorlog. “We houden zondag een minuut stilte”, zegt Houwers. “Niet alleen op het slagveld, maar ook in de gehele binnenstad.” De klokken van de oude Calixtuskerk zullen gaan luiden en daarna zullen vier trompettisten vanaf de toren de taptoe gaan blazen. “Dat hebben we een aantal weken geleden al uitgeprobeerd en het geluid wordt ver gedragen”, zegt Houwers. Na de minuut stilte zullen op het slagveld alle musketten afgaan, gevolgd door alle kanonnen.

'Ik heb al wat klompen'
Katja gaat er vanuit dat ze dit weekend zeker even een kijkje gaat nemen tijdens het evenement. “Misschien maak ik nog wel wat speciale kleding met enkele Oekraïense patronen erop”, zegt Tamantseva. "Ik heb in ieder geval al wat klompen."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Kerktoren kleurt geel-blauw voor Oekraïne

De Catherinakerk in het centrum van Doetinchem kleurt vanaf dinsdag elke avond geel-blauw als steunb...

Oekrainers gevraagd om kruis te tillen

Oekraïense vluchtelingen die worden opgevangen in de omgeving van Doetinchem kunnen onderdeel worde...

Doetinchem zet ’t Weerdje in als opvangplek

De voormalige woonzorglocatie ’t Weerdje in Doetinchem wordt ingericht voor vluchtelingen uit Oekr...

Oost Gelre stelt grond veilig voor mogelijke woningbouw in Groenlo

Oost Gelre wil ruimte geven voor woningbouw aan de Oude Papendijk aan de rand van Groenlo. Op dit mo...

Vluchtelingen genieten van feestelijk kerstdiner op de Vijverberg

Ruim 150 vluchtelingen van de crisisnoodopvang in Doetinchem kregen woensdagavond een feestelijke ke...

Doetinchemse hulpactie op weg naar Polen

Vanuit Doetinchem zijn vrijdagochtend een aantal vrijwilligers vertrokken richting de Pools-Oekraïe...