Ulft, Netherlands

 

Oekraïense Veronika verzamelt spullen in Didam

Machteloos en boos, zo voelde de Oekraïense Veronika uit Arnhem zich de afgelopen dagen vanwege de oorlog in haar geboorteland. Niets doen is voor haar geen optie, daarom is de 26-jarige met hulp van haar werkgever Cervo Group in Didam een inzamelingsactie gestart voor Oekraïense vluchtelingen.
Jasper Hazelaar | 18 maart 2022 12:17 | Aangepast op 18 maart 2022 12:17
Veronika Rohozhkina is inmiddels vijf jaar in Nederland, maar heeft nog veel familie en vrienden in Oekraïne wonen. Zelf komt ze uit Drohobych, in de regio Lviv. Haar ouders zijn afgelopen week naar Polen gevlucht. "Zij zijn gelukkig veilig nu, maar veel vrienden en familie zitten nog in oorlogsgebied", vertelt Veronika tegen Omroep Gelderland, met haar mobieltje in de hand waarop ze continu de berichten van iedereen in haar kennissenkring volgt. "Ik heb vrienden in Kiev, die verblijven nu in een berging van hun flatgebouw en proberen daar hulp te bieden aan mensen die het nodig hebben."

Het zijn emotionele dagen voor Veronika. "Ik dacht zaterdag en zondag ineens, ik moet naar Oekraïne toe, iets doen om te helpen. Maar hoe dan? Toen ik het er op mijn werk over had kwamen we op het idee om een inzamelingsactie te houden." Al een paar dagen kunnen mensen of bedrijven uit de buurt spullen komen brengen. Van slaapzakken en dekens tot medicijnen en maandverband, veel dingen zijn welkom. "Ook helmen, batterijen en bijvoorbeeld powerbanks. Alleen kleding en speelgoed hebben we niet meer nodig", vult Veronika aan.

Positieve energie
Ze krijgt weer een beetje positieve energie van alle reacties en al die mensen die spullen komen brengen: "Het is heel fijn dat er zoveel lieve mensen zijn in de buurt. Maar ook bedrijven helpen mee. Zo hebben we bijvoorbeeld heel veel medicijnen gekregen van de apotheken in Didam en Zevenaar." Ze wijst naar een pallet vol dozen met pillenstrips en pleisters.

'Waarom doet hij dit?'
Een mevrouw uit Doetinchem komt met haar auto onder andere tubes tandpasta en ontsmettingsmiddelen brengen. Ze vindt het verschrikkelijk wat er in Oekraïne gebeurt: "Het raakt me enorm. En dat door één persoon, Poetin. Waarom doet hij dat?", zegt ze met tranen in haar ogen.

Loods in Didam
Voorlopig wordt alles verzameld in een loods aan de Dijksestraat in Didam. Vrijwilligers sorteren het en pakken het in grote dozen. De inzamelingsactie, die in samenwerking met de Stichting Oekraïners in Nederland is, zal volgende week maandag, woensdag en vrijdag verdergaan. Daarna worden de goederen naar Oekraïne gebracht.

Opgelucht
Veronika is opgelucht dat ze op deze manier toch iets kan doen voor de inwoners van haar geboorteland. "Ook al is het onvoorstelbaar hoe het is daar. Zij gaan slapen in onzekerheid en weten niet wat de volgende dag brengt."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Oekraïne|Vluchtelingen|

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Opvang Oekraïense vluchtelingen in Montferland

Gemeente Montferland brengt geschikte plekken in beeld om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. ...

Vluchtelingen komen aan in Gaanderen

Ongeveer vijftig Oekraïense vluchtelingen hebben woensdag een plek gekregen in de opvang locatie in...

Meer plaats voor Oekraïners in Bronckhorst

Bronckhorst vergroot het aantal gemeentelijke opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne. Er ko...

Protestactie van bewoners crisisnoodopvang in Doetinchem

Tientallen bewoners van de crisisnoodopvang in Doetinchem hebben zondag gedemonstreerd. Ze vinden da...

Gevluchte families op Winterswijkse camping

De Winterswijkse Uitdaging, zo heet het project waarbij gevluchte Oekraïners een onderkomen krijgen...

Oorlog in Oekraïne raakt familieman Valeev

Ruslan Valeev keerde woensdag vijftien jaar na zijn vertrek bij De Graafschap even terug op De Vijve...