Ulft, Netherlands

Nieuwkomers leren fietsen in 's-Heerenberg

Nederland staat bekend als een fietsland, maar voor nieuwkomers is fietsen niet zo vanzelfsprekend. Eenmaal per week organiseert welzijnsorganisatie Welcom uit Montferland daarom een fietsles in ‘s-Heerenberg om mensen wegwijs te maken op een ijzeren ros.
Charlotte van de Kant | 3 juni 2022 12:05 | Aangepast op 3 juni 2022 12:05
"Er was vraag naar", vertelt Lars Mulder, stagiair bij Welcom. "Ze wilden graag leren fietsen, dus ik werd gevraagd om dit te doen. We beginnen rustig, om steeds beter te worden." Lars geeft aan dat deelnemers graag meer in de samenleving willen komen. "Ze kunnen daardoor ook korte afstanden met de fiets gaan." Voor de organisatie is het iedere week af afwachten hoeveel mensen naar de fietsles komen, waarbij het niet spreken van de Nederlandse of Engelse taal soms een obstakel is. Voor de nieuwkomers zijn er aan het begin van de lessen veel moeilijkheden. "Ik begin eerst met lopen, we gaan niet meteen trappen", vertelt Lars. "Zo kunnen ze een beetje balans houden. Daarna gaan we pas beginnen met trappen." Zodra de balans gevonden is zetten de deelnemers een lastige vervolg stap: "Vooral het sturen en vaart maken is moeilijk voor de nieuwkomers."

Op dit moment komen de deelnemers onder andere uit Turkije en Eritrea, maar Lars verwacht dat ook vluchtelingen uit Oekraïne zich binnenkort ook zullen aanmelden: "Dat wordt dan ook weer lastig met taal, want zij spreken ook niet echt Engels of Nederlands." Tot nu toe gaat het erg goed met de fietslessen en wordt er vooruitgang geboekt. "Vandaag gaat echt goed, ik hoef niet eens meer mee te lopen", laat Lars weten.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

fietsen|nieuwkomers|fietsles|

Meest gelezen

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Lees ook

Emmerik zet stap richting 'fietsvriendelijke stad'

Fietsers krijgen voortaan nog meer voorrang op de fietsstraat bij de Wallstrasse en Burgstrasse in h...

Doetinchemse school wil meer kinderen op de fiets

Op vijf Gelderse scholen is deze week een project gestart dat kinderen en hun ouders moet stimuleren...