Ulft, Netherlands

 

Nieuwe maatregel om droge Achterhoek natter te maken

Het Waterschap Rijn en IJssel haalt met het initiatief 'elke druppel de grond in' alles uit de kast om zoveel mogelijk water in de bodem te houden. Een nieuwe maatregel om verdroging van landbouwgronden te voorkomen is het ondieper maken van de Achterhoekse sloten.
Redactie REGIO8 | 24 augustus 2022 09:55 | Aangepast op 24 augustus 2022 09:55
"We zien nu voor het vierde, van vijf jaar dat het weer hartstikke droog is in de Achterhoek", zegt Peter Schrijver van het Waterschap Rijn en IJssel tegen Omroep Gelderland. "Het klimaat verandert en het verandert heel snel." En daarom is het Waterschap Rijn en IJssel in het Achterhoekse Vragender de pilot om verdroging van de landbouwgrond tegen te gaan gestart. Ondiepe sloten kunnen beter zijn voor de waterhuishouding in een gebied. "Zo'n sloot zuigt minder water uit de naast liggende landbouwgrond. En dat betekent dat het water veel beter op die percelen blijft en veel minder snel in de sloot belandt. Dat is wat we graag willen."

Dinsdag werd als eerste in een sloot van boer Erwin Nijrolder zand gestort. Hij besloot aan het pilotproject mee te doen, omdat hij zag dat er zijn kostbare landbouwgrond steeds sneller uitdroogde. "We moeten het hier van de regen hebben", legt de boer uit. Hoe langer het water dus in zijn perceel vastgehouden kan worden des te beter is het. "We kunnen niet beregenen, dus alle regen die valt moeten we zoveel mogelijk vasthouden, want in droge periodes, zoals nu groeit er niks. Elke druppel die we vast kunnen houden telt."

Per gebied bekijken
Normaliter wordt het water in de sloten met stuwtjes of ballen vastgehouden, maar dat werkt hier niet. "In dit specifieke geval zien we, dat we heel veel stuwtjes nodig hebben, omdat er een helling in dit gebied ziet. Daarom is het hier veel beter om die sloot veel minder diep te maken", zegt Schrijver. "Maar dat moet je echt per gebied gaan bekijken wat de beste maatregel is."

Interesse
Inmiddels hebben tien boeren zich bij het waterschap gemeld dat ook zij interesse hebben om hun sloot te verondiepen. Het waterschap heeft in totaal vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor allerhand droogte maatregelen.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Stikstofuitstoot moet minder in Achterhoek

De stikstofuitstoot van agrariërs in de Achterhoek moet worden ingeperkt van de Nederlandse regerin...

Boeren ruimen gedumpt afval op A18 op

Een handjevol boeren heeft vrijdag het afval opgeruimd dat een avond eerder op de A18 bij Westendorp...

Andere startplek voor kanorally over grens

De Berkel Kanorally met Duitse én Nederlandse deelnemers heeft dit jaar een andere startplek. Vanwe...

Vergunning voor varkenshouderij in Hengelo blijft staan

De vergunning die Bronckhorst in 2015 heeft uitgegeven voor de groei van een varkenshouderij in Heng...

Boeren ontregelen treinverkeer in oosten

Actievoerende boeren hebben het treinverkeer in het oosten van de Achterhoek dinsdagavond ontregeld....

LTO-afdelingen willen gesprek met kabinet

Alle Gelderse afdelingen van LTO zitten op een lijn en willen dat LTO Nederland in het komende gespr...