Ulft, Netherlands

Nieuwe lantaarnpalen in Bronkhorst zorgen voor authentieke uitstraling

In het plaatsje Bronkhorst worden door de gemeente elf reguliere lantaarnpalen vervangen door authentieke verlichting. De ondernemers in het kleinste stadje van Nederland zijn blij met de aanpassing van de straatverlichting omdat het de sfeer ten goede komt.
Nick Hermsen | Michiel Eberwijn | Viggo Zweverink | 21 februari 2023 13:31 | Aangepast op 21 februari 2023 13:31
Michael Bink, mede-eigenaar van Chocolaterie Magdalena, is erg te spreken over de authentieke lantaarnpalen: "Het is een meerwaarde voor het algehele beeld. Kijk maar eens naar een lantaarnpaal van nu en eentje van vroeger, dat past hier in dit stadje." De gemeente ziet het pittoreske stadje als een trekpleister voor toeristen uit het hele land. Ook wethouder Wilko Pelgrom van Bronckhorst spreekt dan ook vol lof over de nieuw geplaatste straatverlichting. Voor Pelgrom is het belangrijk dat het stadje een goede uitstraling krijgt: "Volgens mij zijn wij goed op weg."

Samen met de inwoners van Bronkhorst is nagedacht over de toekomst, waaronder de verlichting. "Dit is gebeurd in nauw overleg met de dorpsbelangenorganisatie van Bronkhorst", vertelt Pelgrom. De wethouder geeft aan graag met deze mensen samen te werken omdat zij precies weten wat er in het stadje gebeurt. Volgens Bink is dit een stap in de goede richting: "Dit soort dingen dragen bij, jaarlijks komen er ik weet niet hoeveel toeristen deze kant op met het idee om het kleinste stadje van Nederland te bezoeken."

Duurzaam
De gemeente heeft voor de nieuw geplaatste palen en het aanpassen van het straatwerk 20.000 euro uitgetrokken. Volgens de wethouder hebben de authentieke palen een aantal voordelen. "Op de eerste plaats hebben ze een hele mooie uitstraling, maar ze zijn ook voorzien van Ledverlichting", vertelt Pelgrom. "Dat betekent dat ze heel erg kostenbesparend zijn."

Minder ondernemers
Ondanks dat een aantal ondernemers in Bronkhorst hun huis en onderneming hebben verkocht gaat het volgens Bink goed met de bedrijven an sich. Door het toenemende aantal dagjesmensen ziet hij de toekomst van het stadje rooskleurig in: "Wij zien een groeiend aantal toeristen die in het algemeen naar de Achterhoek komen, mede door corona. Ze hebben deze regio misschien wel een beetje herontdekt."

Veerpont moet blijven
Naast de plaatsing van de authentieke straatverlichting en het behoud van de Anton Pieck-sfeer in de stad, hoopt Bink ook op iets anders: "Ik hoop dat we goed bereikbaar blijven, dus de veerpont tussen Brummen en Bronkhorst is enorm van belang, die moet sowieso behouden. Daar is iedereen bij gebaat."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.
Foto: REGIO8

Lees ook

Bronckhorst sluit deur voor zoekend Doesburg niet op voorhand

De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengeko...

Olburgenaar Munneke benoemd als Officier in de Orde van Oranje Nassau

Marten Munneke uit Olburgen heeft zaterdag uit handen van minister Pia Dijkstra een hoge onderscheid...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Bronckhorst wil nieuwe 'kleinere' sporthal in Zelhem

Bronckhorst stapt af van het idee om Sporthal de Pol in Zelhem te verduurzamen en te renoveren en wi...

Militairen steken met zwaar materieel de IJssel over bij Bronkhorst

Een bijzonder gezicht maandagavond bij de veerpont bij het stadje Bronkhorst. Militairen van de 43 G...

Onderzoek naar dakloosheid brengt 423 'Achterhoekers' in beeld

Doetinchem heeft in beeld hoeveel dak- en thuislozen er in de regio zijn, als voorbode voor nieuw be...