Ulft, Netherlands

Montferlandse raadsleden willen weer zwemmen in Nevelhorst bij Didam

Foto: REGIO8
Als het aan de partijen in de Montferlandse gemeenteraad ligt, wordt er binnenkort weer gezwommen in de Nevelhorst bij Didam. De gemeente is nu door middel van een enquête aan het onderzoeken wat de inwoners het liefst zien gebeuren met de recreatieplas die in handen is van Leisurelands.
Bart Sollman | 26 maart 2024 17:09 | Aangepast op 26 maart 2024 17:09
"Toen ik een jaar of zes, zeven oud was, gingen we elke zomer zwemmen in de Nevelhorst. Nu hebben mijn kinderen die leeftijd en kunnen we dat niet meer doen. Dat is ontzettend jammer", zegt Chiel Polman, raadslid voor het CDA. Collega Jenneke Laurense van Lijst Groot Montferland (LGM) ziet wel flinke verbeterpunten: “Het zwemwater wordt niet meer gecontroleerd en is daarom ook vervuild. Daarnaast is het zandstrand dichtgegroeid met gras. De bankjes zijn verdwenen en er liggen betonblokken.” Toon Schepers van Lokaal Belang Montferland (LBM) vult aan: “Leisurelands heeft het verwaarloosd, het is nu gewoon verpauperd.”

Hoewel er elk jaar een Nieuwjaarsduik is, zouden de raadsleden willen dat het water wordt gecontroleerd als zwemwater. CDA’er Polman: “Wat we willen is dat je er weer kunt zwemmen. Daarnaast zou het mooi zijn als er kleinschalige horeca komt. Dat je bijvoorbeeld een patatje of colaatje kunt halen als je er bent.” De plas is volgens Laurense van LGM uitermate geschikt als zwemplas: “Het is niet zo diep en loopt heel geleidelijk af. Daar kun je met een gerust hart met je kinderen gaan zwemmen.”

'Suggestieve enquête'
De inwoners worden in opdracht van de gemeenteraad bevraagd over de kwestie. Onder andere op de Didamse vrijdagmarkt. Op de manier van onderzoeken én de enquête zelf is vanuit de raadsleden nog wel het een en ander aan te merken. Zo zijn wat raadsleden bewust meermaals langs de onderzoekers gelopen, maar werden ze nooit aangesproken. “En de enquête zelf was ook suggestief. In eerste instantie gingen ze er in de inleidende tekst al vanuit dat zwemmen in de Nevelhorst nooit meer mogelijk was. Dat hebben ze nu gelukkig aangepast”, zegt raadslid Rob Mos van Helder.

Plannen Leisurelands
Vorig jaar heeft Leisurelands nog ambitieuze plannen gepresenteerd voor de Didamse plas. “Het zou een geschikte locatie zijn om een of twee keer per jaar een klein evenement te organiseren. Denk dan aan een Bevrijdingsdag-festival of een Koningsdag-evenement,”, zei directeur Kees Rutten toen. De gemeenteraadsleden zien echter weinig heil in die plannen. “Ze hebben het al tien jaar lang laten verwaarlozen, waarom zouden ze er nu wel wat aan doen? Ze kunnen daar nooit fatsoenlijk aan verdienen”, zegt Schepers.

Symbolisch bedrag
De plas werd in 2014 door de gemeente voor een symbolisch bedrag verkocht aan Leisurelands. “Voor 1 hele euro hebben we die prachtige plas verkocht. De onderhoudskosten werden toen begroot op zo’n 30.000 euro per jaar. Leisurelands heeft nog niks met de plas gedaan. Ik heb ooit 1,25 euro geboden om de plas terug te kopen, hadden ze toch 25 procent winst… Maar dat gesprek was snel ten einde”, aldus Schepers. Polman: “Maar ik wil ook wel het dubbele bieden hoor, voor twee euro kunnen we die plas mooi terugkopen.”

‘Zwemwater is kostbaar’
Leisurelands zelf geeft aan af te wachten wat er uit de enquête komt. Het idee als kleinschalige evenementenlocatie staat voorlopig in de ijskast. “Dat plan zou nog steeds een visie kunnen zijn, maar het is wel belangrijk dat het met draagvlak gebeurt”, zegt directeur Rutten nu. Of het mogelijk is om er gekeurd zwemwater van te maken? “De verwachting is dat je de waterkwaliteit niet constant op het goede niveau kan houden om er een permanente zwemlocatie van te maken. Overigens mag je er wel gewoon zwemmen, dat mag overal, tenzij er uitdrukkelijk staat vermeld dat het niét mag.”

Lees ook

Provincie moet keuze voor dieseltreinen op RegioExpres traject verbeteren

De provincie Gelderland moet beter uitleggen waarom ze kiezen voor dieseltreinen in plaats van elekt...

Saharazand zorgt voor topdrukte bij Achterhoekse wasstraten

Na dagen van overwaaiend Saharazand is het nu spitsuur bij wasstraten in de Achterhoek. Want naast m...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Nieuwe opvangplekken voor Oekraïners in ’s-Heerenberg en Didam

Montferland heeft twee nieuwe locaties aangewezen voor de opvang van Oekraïeners. Het gaat om een be...

Ook drugsafval gevonden in Didam, tuin bij huis is vervuild geraakt

In een tuin in Didam is begin deze maand ook drugsafval gevonden. In de eerste dagen van het nieuwe ...

Nachtelijke afsluiting A18 bij Didam voor berging vrachtwagen

De snelweg A18 bij Didam was vanaf dinsdagavond tot in de nacht in één richting afgesloten voor het ...