Ulft, Netherlands

Montferlandse jongeren samen met burgemeester naar het stembureau

Voor drie Montferlandse jongeren was de stembusgang woensdag extra bijzonder, omdat ze voor de allereerste keer mochten stemmen. Burgemeester Harry de Vries begeleidde het drietal naar de stembus.
Tim Rondeel | Charlotte van de Kant | 15 maart 2023 19:03 | Aangepast op 15 maart 2023 19:03
“Dat is wel heel speciaal, dat maak je niet vaak mee”, vertelt Julianne Polman uit Stokkum. Ook Bas van Ekeris uit Didam vindt het een bijzonder moment: “Hij is wel een groot persoon in Montferland, in onze gemeente. Dat maakt je niet zomaar nog een keer mee.” De gemeente heeft geprobeerd om de jongeren te attenderen op het belang van het stemmen. “Het is natuurlijk harstikke mooi dat onder andere Bas van zijn recht om te mogen stemmen gebruik maakt. Dat is ook wat wij aan de jongeren proberen duidelijk te maken. Kom nou stemmen, je krijgt recht om je stem te laten horen en je stem uit te brengen.”

De jongeren hadden zich allemaal goed voorbereid voordat ze naar het stembureau kwamen. “Ik heb een stemwijzer ingevuld, maar ook heel veel gelezen over de partijen zelf”, vertelt Van Ekeris. “Ik heb gekeken wat er bij mij past en wat wil ik graag in de provincie veranderen. Dat heb ik nagekeken door partijen op te zoeken.” Ook Polman heeft een stemwijzer ingevuld: “Ik ben gaan kijken welke partij er uit mijn stemwijzer kwam en waar ze voor staan. Vervolgens heb ik gekeken naar welke persoon uit die partij mij nou echt aanspreekt.”

Belang voor jongeren
Naar welke partij hun allereerste stem is gegaan, houden de jongeren liever voor zichzelf. Wel zouden ze al hun leeftijdsgenoten aanraden om vooral hun stem te laten horen. “Ik vind het wel belangrijk”, vertelt Polman. “Jongeren lopen weer tegen nieuwe dingen aan dan wat oudere mensen doen, meestal.” Ook Van Ekeris geeft aan dat het belangrijk is omdat zij de nieuwe generatie en de toekomst zijn. “Wij zijn de jongeren en wij brengen uiteindelijk wel een bepaalde visie in de politiek, omdat wij jonger zijn en anders denken op bepaalde manieren.”

Opkomst stembureaus
De stembureaus sluiten woensdagavond. De Vries is voorzichtig positief over het aantal inwoners dat naar de stembus is gegaan. “De angst dat de opkomst onder de vijftig procent zou zitten was zeker aanwezig. Maar ik hoor overal dat de opkomst toch net iets hoger is dan wat men verwacht had en dat is alleen maar een goed teken. En je kunt nog tot negen uur vanavond stemmen.”

Foto: REGIO8


Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Zeddam op poleposition voor EK veldrijden 2026

Als het aan de Nederlandse wielerunie, Achterhoek in Beweging én de gemeenteraad van Montferland lig...

Burgemeester De Vries loog meermaals over breken geheimhouding

Burgemeester Harry de Vries van Montferland is door eigen handelen één van de middelpunten in een po...

Na veel gepuzzel is er toch plek voor Montferland in de Achterhoek

Negen raadsleden uit Montferland sluiten maandagavond voor het eerst aan bij de vergadering van de A...