Ulft, Netherlands

Montferlands raadslid Mos door wethouder op het schild gehesen

COMMENTAAR | De verkiezingscampagne van Rob Mos is al begonnen. Doet de voormalige wethouder en huidig raadslid van Helder mee aan de Tweede Kamerverkiezingen? Nee. De naam van Rob Mos zult u niet tegenkomen op het stembiljet op 22 november.
Domien Esselink | 1 november 2023 17:12 | Aangepast op 1 november 2023 17:12
De gemeenteraadsverkiezingen duren nog ruim twee jaar, maar Mos is al begonnen met een politieke revival om zieltjes te winnen en zichzelf op de kaart te zetten. Met als ultiem doel: een terugkeer in het college van Montferland. Dat is zijn missie en het moet gezegd worden, hij is daarin uitermate bedreven. Mos ontkent desgevraagd bezig te zijn met de verkiezingen van 2026. Tijdens een door hem en de overige oppositiepartijen georganiseerde avond over ’s-Heerenberg-Oost antwoordde hij desgevraagd dat het plan voor een nieuwe invulling van De Bongerd door hem als wethouder was ingezet en dat hij zo graag wil dat zijn o zo mooie plan wordt doorgezet. Voor de inwoners van ’s-Heerenberg, voor wie HIJ wél oog heeft en naar wie HIJ wél luistert.

Het is echter ook zo dat het college stelt dat het door Mos beoogde plan niet past in het plangebied. Er is geen ruimte voor een supermarkt van tweeduizend vierkante meter. En waar is het groen in het door Mos gepresenteerde plan? Moeten er koopwoningen worden gesloopt ten faveure van een bredere toegangsweg voor vrachtwagens voor de supermarkt? Dat gaan we niet doen!, zegt het college. En zo werd de Visie ’s-Heerenberg-Oost van het college door de gemeenteraad ook vastgesteld.

Hoewel raadslid, daar neemt Mos geen genoegen mee. De straatvechter uit Loil zegt op te komen voor de inwoners van de wijk en bedoelt indirect ook zijn eigen revanche en gedroomde terugkeer als wethouder. Die vechtlust van Mos is ook wel weer mooi, maar het is de vraag of hij zich neerlegt bij een nederlaag in het democratisch proces. Waarschijnlijk niet. Onder het mom van ‘nieuwe politiek’ probeert hij hoe dan ook zijn doel te bereiken.

Mos’ opstelling zorgt voor frustratie en ergernis binnen de coalitie en het college, maar juist binnen dat college wringt de schoen. Henk Groote, voormalig kompaan van Mos in de oppositie, heeft een dag na de presentatie van Mos weliswaar een (nietszeggende) persconferentie gegeven, maar de wethouder is te weinig zichtbaar. Eigenlijk is Groote geen bestuurder, de voormalige militair ligt een rol in de oppositie veel beter.

Groote moet zich veel meer laten gelden, ook in een kwestie als in ’s-Heerenberg-Oost, maar zwijgt grotendeels. Mos heeft zijn roadshow richting 2026 ingezet en zal alle onderwerpen uit de portefeuille van Groote gaan aanvallen middels avonden als over De Bongerd. Groote moet zich laten gelden, anders hijst hij in zijn eentje zijn voormalige kompaan weer op het schild.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Montferland wil 's-Heerenberg Oost en West dichter tot elkaar brengen

De gemeente Montferland en woningcorporatie Plavei willen het Drieheuvelenpark, tussen het oosten en...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Zeddam op poleposition voor EK veldrijden 2026

Als het aan de Nederlandse wielerunie, Achterhoek in Beweging én de gemeenteraad van Montferland lig...

Burgemeester De Vries loog meermaals over breken geheimhouding

Burgemeester Harry de Vries van Montferland is door eigen handelen één van de middelpunten in een po...