Ulft, Netherlands

Mogelijk nóg een nieuw fastfoodrestaurant in de Achterhoek

Foto: Pixabay
De kans is aanwezig dat er nóg een nieuw restaurant van een grote fastfoodketen in de Achterhoek komt. Dat blijkt uit de raadsvergadering van Oost Gelre, maar de gemeenteraad staat niet direct te springen om de komst van een McDonald's of een ander wegrestaurant.
Davie Klein Gunnewiek | 7 februari 2024 09:20 | Aangepast op 7 februari 2024 09:20
“Wij hebben vrij recent een concreet verzoek binnengekregen van een wegrestaurant/fastfoodketen die zich wil vestigen bij de Besselinkschans in Lichtenvoorde”, zegt wethouder Bart Porskamp. De Besselinkschans ligt aan de rand van Lichtenvoorde en is onder andere bekend als het terrein van de Zwarte Cross. Ook komen er twee provinciale wegen (N18 en N313) bij elkaar. “Dit verzoek wordt nu eerst ambtelijk beoordeeld voordat wij als college hier een besluit over nemen", legt Porskamp uit.

Om die mogelijke komst staat de gemeenteraad niet direct te springen. Bij voorbaat een grens stellen aan hoeveel grote fastfoodketens zich kunnen vestigen in een gemeente, kan bijvoorbeeld niet. "Nee", aldus de wethouder. “Zolang Den Haag daar geen regelgeving voor heeft, mogen we bepaalde bedrijven niet zomaar uitsluiten.” De wethouder gaf die toelichting naar aanleiding van een motie van raadslid Paul Wallerbos. Die riep op om te onderzoeken of er een grens kan worden gesteld aan de komst van landelijke fastfoodketens in een gemeente. “Wij vragen niet om een verbod op landelijke fastfoodketens, maar wel of je als gemeente ergens een grens kan trekken", aldus Wallerbos.

Haaksbergen
De aanleiding voor de motie zijn de plannen van fastfoodketens die zich steeds vaker willen vestigen in Gelderland, met name langs provinciale wegen. Zo werd onlangs bekend dat fastfoodketen McDonald’s plannen heeft in Rheden en Warnsveld. Ook vlak over de provinciegrens in Haaksbergen wil een initiatiefnemer een fastfoodketen starten. Wallerbos vindt die ontwikkeling niet wenselijk en is onder andere bang voor meer zwerfvuil in de natuur.

'Gaan we dit ook doen bij een autodealer'?
Voordat de wethouder de mogelijke komst van een fastfoodketen naar Oost Gelre aankondigde kregen andere partijen de lachers op hun hand toen ze reageerden op het voorstel tot een onderzoek. “Gaan we dit straks ook doen als een landelijke autodealer zich hier wil vestigen, maar een politieke partij in de gemeenteraad die specifieke auto’s niet wil?”, vraagt fractievoorzitter Kees Porskamp van de VVD zich af.

'Ook geen tippelzone'
“Wij willen ook geen vliegveld, datacentrum, Formule 1-circuit of tippelzone in onze gemeente”, zegt Judith Rotink van het CDA. “Daar ligt nu geen concreet voorstel voor, dus willen we het er ook niet over hebben. We praten er pas over als het voorstel echt op de agenda staat.”

Gemeenteraad aan bod
Of er een voorstel voor de komst van een fastfoodketen naar Oost Gelre op de agenda komt van de gemeenteraad is nog niet bekend. “Als wij hier als college positief over besluiten komt de gemeenteraad aan bod als er een planologische aanpassing nodig is. Als het initiatief past binnen het bestemmingsplan kan het al worden toegestaan”, aldus Porskamp.

Lees meer over:

lichtenvoorde|fastfood|

Meest gelezen

Doetinchemse muziekdocent Arn schittert als CCR-bassist in Ziggo Dome

Jasper Hazelaar | Bart Sollman | 20 feb 2024 12:42

Lees ook

Nieuwe corsohallen dankzij lening bij gemeente

Oost Gelre leent een bedrag van 270.000 euro aan Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. Het geld is b...

Naast Armin van Buuren ook Status Quo en Boh Foi Toch op de Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft de eerste reeks namen voor de editie van 2024 bekendgemaakt. Eerder werd de ko...

Emotioneel slotakkoord: Rainbowband zegt na drie decennia vaarwel

Na 30 jaar is het doek gevallen voor de Achterhoekse Jostiband, beter bekend als de Rainbowband. Twe...

Drugscriminelen betrapt: drugs en weegschaal gevonden in vakantiewoning Lichtenvoorde

Twee mannen uit Duitsland zijn door de rechtbank veroordeeld voor drugsbezit. Ze verbleven ten tijde...

Festival Zwarte Cross in korte tijd bijna volledig uitverkocht

Met op het hoogtepunt bijna honderdduizend wachtenden is de Zwarte Cross is zaterdag binnen korte ti...

Zwarte Cross presenteert nieuwe slogan: ‘Make Schik, Not War’

De Zwarte Cross heeft een nieuwe slogan gepresenteerd voor de komende editie van het festival in Lic...