Ulft, Netherlands

Middelbare scholieren nemen basisschool over in Terborg

Kinderen van basisschool de Dynamiek in Terborg keken vrijdag naar een andere juf of meester voor hun klas. Meerdere middelbare scholieren van het Almende College kregen de kans om te ervaren hoe het is om voor de klas te staan. Alles onder toeziend oog van pabo-studenten van Hogeschool Iselinge.
Bart Sollman | Hidde Vinkenvleugel | 17 november 2023 15:57 | Aangepast op 17 november 2023 15:57
“Vanuit de studenten van Iselinge is het om te ervaren hoe het is om in de mentor-rol te stappen”, legt de organisator van Iselinge Hogeschool, Kian Heiderman, uit. “Voor de derde- en vierdejaars havo en vwo-studenten is het om te kijken of het onderwijs misschien bij hun past.” Met het organiseren hoopt Heiderman om de stap naar het onderwijs interessanter te maken voor de middelbare scholieren van de school uit Silvolde.

Voor de scholieren was het een bijzondere ervaring om ineens zelf voor de klas te staan. “In het begin was het wel een beetje spannend”, beschrijft de enthousiaste Maud Klompenhouwer. “Maar langzamerhand werd het vooral heel erg leuk om hier te zijn en voor de klas te staan.” De studenten namen de overname uiterst serieus en hebben er op voorhand veel tijd ingestoken. Net als ieder andere juf of meester hebben ze de les tot in de puntjes voorbereid, onder begeleiding van de pabo-studenten.

‘Leuker dan normale les’
Basisschoolleerlingen zien de middelbare scholieren graag vaker voor de klas staan. “Ik vind vooral heel leuk dat ze het een keer zo doen”, zegt basisschoolleerling Pepijn. “Zij zijn nu ook nog aan het leren en hierdoor kunnen ze kijken hoe het in het echt is.” De middelbare scholieren kozen spelletjes als lesmateriaal, daar kan de normale basisschoolmeester volgens de leerlingen nog wat van leren. “Onze meester doet het wel leuk, maar op deze manier is het eigenlijk nog iets leuker”, vindt Pepijn.

Lerarentekort verhelpen
De dag is met het oog op het lerarentekort in de regio broodnodig. De komende jaren zijn er tussen de vijftig en 65 nieuwe docenten nodig in de Achterhoek. Volgens Heideman zijn deze activiteiten een goed middel om dat te verhelpen. “Wat ik hoop te bereiken is dat de leerlingen erachter komen: 'past het onderwijs wel of niet bij me?'”, legt Heiderman uit. “Het is leuk als ze er enthousiaster van worden en kiezen om leerkracht in het basisonderwijs te worden."

Foto: REGIO8

Lees ook

Vrachtwagens mogen weer door kern van Etten en Terborg rijden

Vrachtwagenchauffeurs mogen van de gemeente Oude IJsselstreek weer door het centrum van Terborg en E...

Doetinchemse muziekdocent Arn schittert als CCR-bassist in Ziggo Dome

De Doetinchemse muziekdocent Arn Kortooms is met de Fortunate Sons opeens een landelijke bekendheid ...

Kogel door de kerk, voetbalclubs Silvolde en Terborg op weg naar fusie

Leden van Sportclub Silvolde en vv Terborg hebben in overgrote meerderheid voor een fusie tussen de ...

Ijzer smeden in Terborg brengt jongeren terug in de maatschappij

Het oude ambacht van ijzer smeden wordt in Oude IJsselstreek gebruikt om kwetsbare jongeren terug te...

Nieuwe opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in Oude IJsselstreek

Oude IJsselstreek gaat drie locaties in de gemeente beschikbaar stellen als opvanglocatie voor Oekra...

Verlichte trekkertocht Oude IJsselstreek groter en langer dan ooit

Het animo voor de verlichte trekkertocht in de gemeente Oude IJsselstreek op het eind van het jaar w...