Ulft, Netherlands

Meer drollen nodig voor beeld van wolf

Foto’s en video’s zijn er genoeg, maar hoeveel verschillende wolven de afgelopen tijd daadwerkelijk in de Achterhoek hebben rondgelopen blijft onduidelijk. Er is DNA-materiaal nodig om een duidelijk beeld te krijgen van de verspreiding van de wolf en daar moeten inwoners bij helpen.
Jasper Hazelaar | 13 mei 2022 16:10 | Aangepast op 13 mei 2022 16:10
“Ze zijn niet individueel herkenbaar”, zegt Glenn Lelieveld, als werknemer van de Zoogdierenvereniging is hij coördinator bij het wolvenmeldpunt van Wolven in Nederland. Zijn organisatie onderzoekt het beeldmateriaal dat binnenkomt, maar kan alleen op basis van aangeleverde video’s en foto’s geen conclusies trekken. “Zebra’s hebben allemaal een uniek patroon, dat hebben wolven niet”, legt Lelieveld uit. “Uiteindelijk gaat het om het genetisch analyseren van wolvenpoep of de aangebrachte schade aan schapen. Dan kunnen wij DNA afnemen en dan weten we over welk dier het gaat.”

De afgelopen weken kwamen signaleringen binnen uit onder meer Noordijk, Zelhem en Winterswijk. Lelieveld zag de foto’s, maar is voorzichtig met het trekken van conclusies. “Het kan er één zijn, het kunnen er zes zijn”, zegt de coördinator bij Wolven in Nederland. “Maar om nu al te spreken over het vestigen van een roedel is wel heel uitbundig. Ik denk zelf dat het één wolf is, waarbij ik zie dat hij een of twee weken lang in dezelfde omgeving aanwezig is.”

Leipzig en Ruhrgebied
De provincie is voorlopig niet van plan om de Achterhoek als wolvengebied aan te wijzen, waardoor preventieve subsidies aangevraagd zouden kunnen worden. Pas na een half jaar is er iets te zeggen over de vestiging. Wel benadrukt Lelieveld dat de regio zich uitstekend leent voor de wolf. “Ze zitten wel op raardere plekken, bijvoorbeeld bij het Ruhrgebied en bij Leipzig. Dat zijn echt geen uitgestrekte bosgebieden of plekken waar weinig mensen zijn. Wolven zijn ontzettend flexibel, zolang er maar een aantal bosjes en reeën zijn.”

Poepjes
Om een beeld te krijgen van de wolf in de Achterhoek heeft Lelieveld vooral hulp van inwoners nodig. “De enige manier om duidelijkheid te krijgen is meer data. We weten nu te weinig, het is een te korte periode en we hebben geen genetische data. Geef het gewoon door als je een wolf ziet, en zeker als je grote drollen ziet met stukken bot en een hoef erin. Daar doen we graag DNA-onderzoek naar. Maar uiteindelijk kunnen we over een halfjaar pas zeggen of het zinvol was. Dan kunnen we ook een tijdlijn maken van wat er in de regio is gebeurd.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: Erik Schutte

Lees meer over:

Wolf|

Meest gelezen

Silvolde huilt na noodlottig overlijden negenjarig jongetje

Remco Geurts | Bart Sollman | 24 nov 2023 16:59

Automobilist mee met politie na aanrijding in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 24 nov 2023 10:53

Lees ook

Wolf slaat mogelijk twee keer in één week toe in Laag-Keppel

Een schapenhouder in Laag-Keppel is in één week tijd mogelijk tot twee keer toe slachtoffer geworden...

Dode wolf gevonden in Winterswijk, mogelijk aangereden door trein

Een wolf is dinsdagochtend mogelijk overleden na een aanrijding met een trein op het spoor bij Winte...

Mevrouw De Wolf-De Wolff oog in oog met wolf bij centrum van Doetinchem

Een jonge wolf heeft maandagochtend een woonwijk bij het centrum van Doetinchem op stelten gezet. He...

'Bescherm dieren in de Achterhoek tegen de wolf'

De wolf wordt steeds vaker gezien in de Achterhoek en dat roept de nodige emoties op. Naast inwoners...

Wolf bijt schaap dood, lammetje blijft moederziel alleen achter

Een schaap is in de nacht van zondag op maandag doodgebeten in een weiland in Ruurlo, vermoedelijk d...

Subsidiepot bij provincie open na aanval van wolf

Schapen- en geitenhouders in Berkelland kunnen een subsidie aanvragen om preventieve maatregelen te ...