“De keuken van de Achterhoek zit vol verhalen”, zegt Konink. En die verhalen mogen niet verloren gaan. “Ik zou het heel erg zonde vinden als die mooie recepten gewoon verdwijnen. Dit is iets wat we moeten doorgeven aan de volgende generaties.” Eén van de recepten die zeker een plek krijgt in het boek, is het kniepertjesrecept van de familie Rouwenhorst uit Hengelo. Niet zomaar een koekje, maar eentje met een twist. “Opa heeft een taps toelopend rolletje bedacht, zodat de slagroom er beter in kan”, zegt Konink met een brede glimlach. “Dat maakt het uniek. En ja, ze zijn écht lekkerder dan uit de winkel.”
Tijdens haar zoektocht probeert ze zoveel mogelijk gebruik te maken van streekproducten. “Zonder pakjes en zakjes, gewoon puur. We hebben hier in de Achterhoek zó veel mooie ingrediënten. Het is mijn passie om daarmee te koken.” Een oproep op social media om recepten in te sturen leverde veel meer op dan ze had durven dromen. “Ik heb de kracht van social media nooit zo ingezien, maar ik ben echt geraakt door de reacties. Mensen willen hun verhalen en recepten zó graag delen. Het leeft.”
Tussen de ingezonden recepten komt er ook eentje van haarzelf. “Die is ontstaan tijdens het proces, tijdens het verzamelen. Het wordt de afsluiter van het boek.”
Voor de feestdagen
De planning is dat het boek voor Sinterklaas en Kerst in de winkels ligt. “We zijn er nu volop mee bezig. Het is een project dat echt vanuit mijn hart komt. En als ik zie hoeveel mensen willen meedoen, weet ik zeker dat het meer is dan alleen een kookboek. Het is een eerbetoon aan de Achterhoek.”