Ulft, Netherlands

Mark Boumans als burgemeester: 'Soms wat 'popiejopie', maar hij heeft wel humor'

Burgemeester Mark Boumans wordt maandagavond door commissaris van de Koning John Berends herbenoemd als burgemeester van Doetinchem. Drentenaar Boumans kwam in 2017 als burgemeester naar de Achterhoekse plaats. Ook de komende zes jaar wil hij daar graag burgervader blijven. Hoe kijken drie personen in zijn directe omgeving naar hem?
Davie Klein Gunnewiek | 15 mei 2023 09:50 | Aangepast op 15 mei 2023 09:50
"Mark is een uitstekende burgemeester", zegt Hans Martijn Ostendorp. De huidige burgemeester van de gemeente Buren werkte jarenlang met hem samen als algemeen directeur van voetbalclub De Graafschap.
"Hij is van grote waarde voor Doetinchem", vindt Ostendorp. "We hebben als De Graafschap samen met Boumans de verbinding gezocht met de rest van de Achterhoek. Mark had oog voor de maatschappelijke positie van De Graafschap. Hij zag dat een betaald voetbalclub ook wat voor de stad kan betekenen en iets kan brengen."

'Hij dacht mee met de supporters'
Ostendorp kan zich een spannend moment van een aantal jaren geleden herinneren, dat hij samen met Boumans beleefde, rond de wedstrijd tegen Helmond Sport. "We zijn toen net niet gepromoveerd in een leeg stadion, want publiek mocht er door corona niet bij zijn. Mark dacht altijd mee met de supporters. Hij heeft serieus gekeken welke acties wel en niet konden en heeft daarbij soms ook de randjes opgezocht", aldus Ostendorp.

Dat Boumans zich onlangs kandidaat heeft gesteld voor het vicevoorzitterschap van de VNG, tekent volgens Ostendorp zijn ambitie. "Ik vind het een uitstekende gedachte dat hij zich kandidaat heeft gesteld als burgemeester vanuit een landelijk gebied."

Dat beaamt Joris Bengevoord, collegaburgemeester in Winterswijk. "Ik gun hem dat als persoon en ik zie dat hij graag wil. Hij kan het Achterhoekse geluid laten horen en laat zien dat ook een kleine of middelgrote gemeente een goede kandidaat voor dit soort functies kan leveren."
De Achterhoek is als regio meer een eenheid geworden door Boumans, vindt Bengevoord. "De samenwerking tussen de gemeenten loopt goed. Hij heeft lef en Mark is niet bang om hard te werken."

Time management is volgens Bengevoord niet het sterkste punt van Boumans. "Als Mark al in de vergadering zit en jij bent er nog niet, dan weet je dat je echt te laat bent."

Amicaal of 'popiejopie'
"Wat je ziet dat krijg je bij Mark", zegt Ans Putman, als langstzittende raadslid in Doetinchem. "Hij komt soms wat amicaal of 'popiejopie' over, maar hij is leuk, heeft humor en is doortastend", aldus Putman. Toch weet ze ook wat zijn valkuil kan zijn. "Hij is soms te begaan met mensen."

'Hij schept bepaalde verwachtingen'
Putman ziet dit terug bij het dossier Teamgamez. Omwonenden ervaren al lange tijd overlast van het outdoorcentrum, dat onder meer een paintballcentrum heeft. De buurt is van mening dat de gemeente moet ingrijpen en vooral geen toestemming moet geven om verder uit te breiden.

"Mark wil dan wat betekenen voor deze mensen, hij wil snel tot oplossingen komen, maar dan schept hij ook bepaalde verwachtingen", vindt Putman. "Hij doet dat met de beste intenties, want hij is wel een mensen-mens."

Volgens Putman is Boumans de meest toegankelijke burgemeester die ze heeft meegemaakt. "Hij is heel open en ik kan alles tegen hem zeggen. We zijn het niet altijd met elkaar eens en soms gaat het er ook wel even pittig aan toe, maar dat zijn we daarna vaak alweer snel vergeten."

Foto: REGIO8

Lees ook

Honkballers willen aan de slag met nieuwe club in Doetinchem

Voetbal, hockey, tennis, atletiek, rugby. Allemaal sporten die beoefend kunnen worden bij een Doetin...

Nieuw kinderboekenfestival in het centrum van Doetinchem

Voor het eerst vindt er een heus Kinderboekenfestival plaats in het centrum van Doetinchem. Van het ...

Orion-volleyballers één winst verwijderd van kampioenschap

De volleyballers van Active Living Orion kunnen woensdag landskampioen worden. De Doetinchemmers won...

Schrijfster Marieke Damen uit Wehl in race voor Gouden Strop

Schrijfster Marieke Damen uit Wehl is genomineerd voor de Gouden Strop. Met haar boek 'Het perfecte ...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Inwoners willen meer relaxen en loungen in centrum Doetinchem

Het idee om verschillende zit- en relaxvlonders te plaatsen in de Doetinchemse binnenstad, is tijden...