Ulft, Netherlands

Leerlingen verkopen violen voor Oekraïne

Leerlingen van het Zone.college in Doetinchem verkopen deze week duizenden violen aan vrienden, familie en bekenden om geld op te halen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Met de bloemen spelen de leerlingen in op het lenteweer.
Serena Speet | 1 april 2022 11:40 | Aangepast op 1 april 2022 11:40
“We hebben gekozen voor bloemen omdat we hiermee de kleuren van de vlag kunnen laten zien” , vertelt docent Sander Snijders. “Je kan nu een pot met de kleuren van de Oekraïense vlag in je tuin of bij je voordeur zetten en hiermee het signaal afgeven dat je in gedachten bij alle mensen uit Oekraïne bent.” De leerlingen geven aan het mooi te vinden de Oekraïners hiermee te kunnen helpen. “Ik vind het heel goed van onze school dat ze dit doen want ze hadden ook niks kunnen doen”, aldus leerling Lisa Peddemors. Ook leerling Eva Hupkes geeft aan het een goed initiatief te vinden: “Stel je voor wij zouden nu daar zijn, dat zou niet leuk zijn.” Volgens Ellen van Straaten, die zelf voor zestig euro aan bloemen op kwam halen, is het mooi dat de leerlingen hier zelf mee aan de slag moeten. “Het is veel makkelijker om bij buren, familie en vrienden geld in te zamelen en dat door te stromen naar het goede doel", vertelt Van Straaten. "Hier moet daarentegen echt moeite voor gedaan worden en ze zijn er echt actief mee bezig.”

Naast dat er aandacht aan de oorlog wordt besteed tijdens deze week, is de violenactie voor de leerlingen ook nog eens erg leerzaam volgens Snijders. “Ze maken nu kennis met de techniek over hoe ze planten moeten poten, daarbij moeten ze ook verantwoorden hoe ze deze planten het beste kunnen verzorgen", vertelt de docent. "Ze zullen ook een verkoopgesprekje moeten voeren over deze zaken. De bestelling moet verwerkt worden en tot slot zullen ze de klanten te woord moeten staan. Dat maakt het eigenlijk ook zo ontzettend leuk om dit te doen.” Op het Zone.college werden deze week zo'n vierduizend potten violen verkocht en ook nog eens zesduizend losse viooltjes: “We verwachten een beetje dat ze gemiddeld één of twee dingen verkopen", geeft Snijders aan. "Maar er zijn leerlingen die soms twaalf producten hebben verkocht.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Oekraïne|

Lees ook

Nieuwe opvangplekken voor Oekraïners in ’s-Heerenberg en Didam

Montferland heeft twee nieuwe locaties aangewezen voor de opvang van Oekraïeners. Het gaat om een be...

Gorsselse brandweermannen reizen met lading spullen af naar Oekraïne

Brandweermannen Albert Wichers en Rick Bruggeman uit Gorssel zijn zondag begonnen aan een 1.400 kilo...

Dertig extra opvangplekken in Gaanderen, mogelijk nog meer op komst

Doetinchem heeft extra opvangplekken voor dertig Oekraïners ingericht in het voormalig verpleeghuis ...

Montferland door het stof nadat Nieuw-Dijk wordt overvallen met vluchtelingen

Inwoners van Nieuw-Dijk werden volledig overvallen door het plan van Montferland om vijftig Oekraïne...

Oekraïeners na onrust voorlopig niet opgevangen in Nieuw-Dijk

De opvang van Oekraïners in het voormalige restaurant Steak’M in Nieuw-Dijk gaat voorlopig niet door...

Voertuigen uit Emmerik worden ingezet in oorlogsgebied in Oekraïne

Het stadsbestuur van Emmerik gaat een tiental voertuigen, waaronder bussen en een vuilniswagen, aan ...