Ulft, Netherlands

Kookadvies in Liemers voorbij, nu zorgen over drinkwater in de Achterhoek

Foto: REGIO8
Het kookadvies voor kraanwater in een groot deel van de Liemers is dinsdagavond door Vitens ingetrokken. Nu geldt een nieuwe waarschuwing voor 25.000 huishoudens in de hele gemeente Oude IJsselstreek en delen van Doetinchem en Aalten. Er is een verontreiniging gevonden bij het reservoir in Dinxperlo.
Viggo Zweverink | 21 mei 2024 21:31 | Aangepast op 21 mei 2024 21:31
Het drinkwater in een deel van de Achterhoek blijkt vervuild te zijn door een lichte bacteriële verontreiniging in een drinkwaterreservoir in Dinxperlo. Volgens Vitens zat deze verontreiniging met 'aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' in de onthardingsinstallatie. Deze is inmiddels losgekoppeld, waardoor het kraanwater harder kan zijn. Tot meerdere tests bevestigen dat de verontreiniging is verdwenen, geldt in ieder geval tot zaterdag het kookadvies voor een deel van de Achterhoek. Het gaat om in totaal 25.000 huishoudens in de plaatsen Aalten, Breedenbroek, De Heurne, Dinxperlo, Etten, Gaanderen, Gendringen, Megchelen, Silvolde, Sinderen, Suderwick, Terborg, Ulft, Varsselder, Varsseveld en Westendorp.

De nieuwe verontreiniging werd tegelijkertijd bekend met het oplossen van de oude verontreiniging. Drinkwaterbedrijf Vitens heeft twee goede testuitslagen teruggekregen van monsters die waren genomen, wat betekent dat mensen in de omgeving van Didam en Wehl weer kraanwater kunnen drinken. Het kookadvies was sinds vorige week woensdag van kracht, toen een bacterie werd gevonden in een reservoir in Ellecom. Volgens Vitens hebben beide verontreinigingen niets met elkaar te maken.

Uitverkocht in Ulft
Vorige week zorgde de waarschuwing van Vitens voor een stormloop op drinkwater in supermarkten. In onder meer Wehl en Didam waren de flessen niet aan te slepen. Het nieuwe bericht van het drinkwaterbedrijf zorgde dinsdagavond direct voor drukte bij winkels in Oude IJsselstreek. Bij een supermarkt in Ulft was er geen fles water meer te krijgen.

Gezondheid
Het drinken van het besmette kraanwater zorgt volgens Vitens bij 'mensen in een normale conditie' niet voor klachten. "Door het water te koken voordat u het gebruikt, sluit u elk risico uit", aldus het drinkwaterbedrijf. "Krijgt u desondanks toch last van maag- en/of darmklachten? Neemt u dan voor de zekerheid contact op met uw huisarts."

Meest gelezen

Ziekenhuis Emmerik failliet verklaard

Ruben Dales | 19 jun 2024 16:43

Lees ook

Weerboer Gerrit voorspelt het weer tussen de koeien in Aalten

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Boot volledig afgebrand op de Oude IJssel in Terborg

Een boot op de Oude IJssel in Terborg is volledig afgebrand. De brandweer kwam met meerdere eenheden...

Doetinchem wil verder met prefab woningen, maar niet op grote schaal

De gemeente Doetinchem wil in de toekomst meer kleine prefab woningen inzetten als een van de oploss...

‘No Hate’: een reizend kunstwerk tegen discriminatie in Oude IJsselstreek

Bewoners rondom Dru Industriepark in Ulft is het misschien al opgevallen. Sinds dinsdag staat er op ...

Twee woningen volledig verwoest bij brand in Didam

De twee woningen die zaterdagmiddag in brand stonden aan de Smallestraat in Didam zijn volledig verw...

Autobrand in Varsseveld, vuur vermoedelijk aangestoken

Op een parkeerplaats aan de Klaproosstraat in Varsseveld is een geparkeerd voertuig in vlammen opgeg...