Ulft, Netherlands

Jonge Achterhoekers leven culinaire droom in Frans sterrenrestaurant

Foto: REGIO8
Sjaak-Jan de Jong uit Ulft en de Lichtenvoordse Anne Bluemink werken hard aan hun gemeenschappelijke culinaire droom. Het komende jaar vliegen de twee uit naar een driesterrenrestaurant in Frankrijk om veel te leren en kilometers te maken. Alles met als doel om ooit een eigen restaurant met Michelinsterren te hebben, misschien wel in de Achterhoek.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 25 maart 2024 16:39 | Aangepast op 25 maart 2024 16:39
“Ik vind toch dat ik iets moet bereiken in mijn leven”, zegt de 21-jarige Sjaak-Jan, die eerder op het Almende College en het Graafschap College in de Achterhoek koksopleidingen volgde. “Dit is denk ik iets wat ik zou kunnen, dus daar ga ik voor honderd procent voor.” Anne, zijn vriendin, gaat in het kielzog mee naar Frankrijk. Waar Sjaak-Jan zichzelf al als ‘sterrenkok’ ziet door zijn opgedane ervaring, richt de Lichtenvoordse zich op het gastvrouwschap. “Het begon allemaal bij Sjaak die de passie had”, vertelt Anne. “Op een gegeven vroeg hij of ik mee wilde en ik heb ja gezegd.”

Sjaak-Jan liep eerder anderhalf jaar mee bij Auberge d'Ill, een Frans restaurant dat nu twee Michelinsterren heeft. Vanaf volgende week gaat hij samen met Anne aan de slag bij La Maison Troisgros in het kleine dorpje Ouches, op ruim een uur rijden van Lyon. “Het is een restaurant met drie sterren, én een groene ster (voor duuzaarmheid, red.)”, legt Bluemink uit. Wat Sjaak-Jan hoopt te leren? “Ik heb de Franse basis er al aardig inzitten, maar ik heb nog niet veel met versproducten gewerkt. Ik wil ook graag verdergaan met visgerechten, en kleine hapjes vind ik mooi om te maken. Dus dat wil ik graag leren.”

‘Pan naar je hoofd’
Beter worden en ervaring opdoen, dat is het doel van het Achterhoekse duo. Aan de cultuur in de Franse keuken is Sjaak-Jan inmiddels gewend. “Als je het niet goed doet, of niet op hun manier, krijg je soms wel een pan of een soeplepel naar je hoofd”, zegt Sjaak-Jan lachend. “Dat kan gebeuren, dat hoort erbij. Ik kan inmiddels terugschelden, dat moet onderhand lukken.” Anne is nog niet helemaal thuis in de Franse taal: “Ik heb er wel echt moeite mee, ik probeer ook veel te oefenen. Maar als ik in Frankrijk zit, gaat het wel wat sneller.”

Van Zuid-Amerika tot Azië
Na het jaar bij La Maison Troisgros, hopen de twee nog enkele jaren ervaring op te doen in internationale restaurants, van Zuid-Amerika tot Azië. De grote droom voor de toekomst is het hebben van een eigen restaurant met, als het even kan, drie sterren. Een droom waar het duo de komende jaren vol voor gaat. “We zijn nog zo jong en we hebben niks dat ons in Nederland vasthoudt. Dus nu kan het, en daarom gaan we er vol voor.”

Lees meer over:

Ulft|Koken|Horeca|Lichtenvoorde|

Lees ook

Veel rook bij uitslaande brand in vrijstaande woning in Ulft

In een vrijstaande woning in Ulft is maandagmiddag een uitslaande brand ontstaan. De bewoners wisten...

Gijs Wilbrink opent expositie in thuisdorp en schrijft weer over Achterhoek

Een nieuw boek over de Achterhoek zit al in zijn pen, maar schrijver Gijs Wilbrink heeft nog steeds ...

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Ulftse handballers promoveren na 24 jaar: 'Dit is gewoon geweldig'

Voor het eerst in 24 jaar tijd zijn de handballers van UGHV uit Ulft gepromoveerd naar de eerste div...

Inzet voor dorpscafé levert Voor-Beltrum een landelijke prijs op

Vrijwilligers uit het dorp Voor-Beltrum hebben de Gouden Pit gewonnen. De lokale bouwcommissie ‘Ande...

Volkszanger Tinus Hoekstra heeft nu eigen kroeg in zijn Doetinchem

De Doetinchemse volkszanger Tinus Hoekstra heeft zaterdagmiddag zijn café aan de Grutstraat in Doeti...