Ulft, Netherlands

'Ik ben Levi', een film met een boodschap over een actueel probleem

De film 'Ik ben Levi' is donderdagavond in première gegaan op het Gerrit Komrij College (GKC) in Winterswijk en is de komende periode te zien op alle middelbare scholen in de Achterhoek. Ter lering en vermaak voor de leerlingen, die met eigen ogen de worsteling van de hoofdpersoon kunnen meebeleven.
Davie Klein Gunnewiek | Domien Esselink | 7 oktober 2022 15:28 | Aangepast op 7 oktober 2022 15:28
Jelle Kleinhesselink herkent zichzelf in de hoofdpersoon. "Ik zag de twaalfjarige Jelle uit Ruurlo", zegt de filmproducent donderdagavond na de première van 'Ik ben Levi' in het Gerrit Komrij College in Winterswijk. Een korte film over een jongen in een klein dorp die het moeilijk vindt uit de kast te komen. 'Ik ben Levi' is een korte maar indringende film over een jongen in een klein dorp die het moeilijk vindt uit de kast te komen. Het gaat om de boodschap van de film - je moet jezelf kunnen zijn ongeacht wie je bent of wat je je seksuele voorkeur is - die de Provincie Gelderland en de Achterhoekse gemeenten verleid heeft de portemonnee te trekken om de film mede te financieren.

Het is namelijk een actueel probleem waar jongeren mee worstelen. "Twee op de vijf jongeren heeft er problemen mee voor uit te komen", zegt de in Winterswijk opgegroeide Beer Swindels, die samen met Kleinhesselink verantwoordelijk is voor de verhaallijn en de productie van de film. Hij doelt op de seksuele voorkeur of op het feit dat een jongere transgender is.

Jonge acteur
Quinten Verschure uit Doorn ('Dat is ook een dorp') speelt Levie in de vijftien minuten durende film, die zich deels afspeelt in de Winterswijkse buurtschap Kotten en op het GKC. "Het is mijn eerste rol", zegt hij. De jonge acteur heeft moeite zijn ouders te vertellen dat hij op jongens valt en als hij onder druk van een vriendin die stap uiteindelijk zet, reageren zijn ouders 'superpositief'. 'Wat leuk!' en 'hoe heet hij?', zijn de reacties.

'Lopend vuurtje'
Hij schrikt de volgende dag als zijn buurvrouw ook al positief reageert, ze heeft het gehoord van zijn moeder, 'want het gaat hier toch als een lopend vuurtje", aldus zijn moeder. Dat baalt hij van, dat vindt Levie lastig, niet iedereen hoeft het te weten. Zoals hij het ook moeilijk vindt zijn gevoelens voor Noah te open, maar de laatste trekt Levie over de streep.

'Wees jezelf'
De boodschap van de film is: wees jezelf, wie je ook bent. Wethouder Elvira Schepers van Winterswijk is blij met de film. "Een hele goede film", zei ze donderdagavond. "Ja, de film kan ook in de grote stad gedraaid worden. Ik hoor dat daar jongens niet hand in hand durven te lopen." Kleinhesselink beëindigde zijn dankrede na de vertoning van 'Ik ben Levie' op gepaste wijze, met de woorden: "Ik ben Jelle."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

film|diversiteit|Winterswijk|

Lees ook

Vergeten verhaal van verzetsheldin Tante Riek tot leven gebracht op het toneel

Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van één van de grootste verzetsorganisaties in ons l...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Onthoofd konijn gedumpt bij kinderboerderij in Winterswijk

Bij een kinderboerderij in Winterswijk is in het weekend een onthoofd konijn gevonden. Ook zijn er v...

Winterswijk vreest overlast van mogelijke aanvliegroute voor Schiphol over de Achterhoek

D66 Winterswijk maakt zich zorgen over een mogelijke nieuwe aanvliegroute voor Schiphol die deels bo...

Automobilist zorgt voor ravage op grens tussen Nederland en Duitsland

Een automobilist heeft zaterdag op de grens bij Winterswijk voor een flinke ravage gezorgd. De man r...

Onrust in Winterswijk over mogelijke locaties nieuw bedrijventerrein

Winterswijk is al jaren op zoek naar een locatie voor een nieuw bedrijventerrein. In afgelopen perio...