Ulft, Netherlands

Hoog-Keppel slijpt messen voor strijd tegen bouwplannen dorpsschool

Bronckhorst geeft een nieuwe slinger aan de beoogde woningbouw op de plek van de voormalige dorpsschool in Hoog-Keppel. Inwoners stapten eerder naar de Nationale ombudsman met klachten over de gemeentelijke procedure. Ze kregen daar nul op rekest, maar het protest in het dorp is niet gesmoord.
Jasper Hazelaar | 23 december 2022 10:03 | Aangepast op 23 december 2022 10:03
“Ze hebben onze klacht niet in volledigheid beetgepakt”, vindt indiener Roeland van der Velden, die als inwoner van Hoog-Keppel naar de Nationale ombudsman stapte omdat hij vindt dat er sprake was van onbehoorlijk bestuur rondom bouwplannen in zijn dorp. Die conclusie trekt de ombudsman, negen maanden na het indienen van de klacht, niet. Wel ziet de organisatie dat er een verschil in inzicht bestond tussen wat participatie precies betekent. ‘De gemeente heeft aandacht gehad voor haar handelen en hieruit lessen voor de toekomst getrokken’, staat te lezen in het oordeel. Over onderwerpen die het ‘politieke proces’ raken wil de ombudsman niet oordelen: ‘Al met al zien wij geen aanleiding voor verder onderzoek naar uw klacht’.

Van der Velden is het er niet mee eens en gaat een herziening vragen bij de ombudsman. Hij wijst naar het ‘zwartboek’ van meer dan 250 pagina’s dat met andere inwoners werd opgesteld vanwege de bouwplannen voor de dorpsschool en de gemeentewerf. Dit gebeurde volgens Van der Velden mede na het indienen van diverse wob-verzoeken richting de gemeente: “Er is veel meer misgegaan dan alleen participatie. De buurt is aan de kant geschoven, maar er zijn ook aantoonbare fouten in de procedure gemaakt. Er is gerommeld met feiten en data.”

‘Positief gestemd’
Terwijl de frustratie van Van der Velden alles behalve verminderd is, geeft het college van Bronckhorst groen licht voor de bouwplannen. Er is volgens ontwikkelaar Zegers Bouw een nieuwe participatieronde geweest met dorpsbewoners, in de eerste helft van dit jaar. “Van gesprekken aan de eettafel tot een gezamenlijke bijeenkomst”, aldus Kevin Bijsterbosch namens de ontwikkelaar. “Sommige omwonenden zijn kritisch en hadden liever een andere invulling gezien, andere inwoners van Hoog-Keppel juichen dit initiatief toe. Dat hou je altijd. Over het algemeen denken wij dat Hoog-Keppel positief gestemd is.”

Meer dan drie ton
De levensloopbestendige appartementen krijgen een prijs tussen de 300.000 en 350.000 euro. Meerdere seniore inwoners van het dorp zelf, een 'prioritaire doelgroep' voor de gemeente, hebben volgens de ontwikkelaar interesse getoond. Daardoor zouden die woningen vrijkomen voor doorstroming, maar Van der Velden ziet dat niet zo: “Als die mensen uit een dure, grote woning komen, dan komen er alsnog geen starters in. Wat je dan krijgt zijn mensen die in de Randstad in een rijtjeshuis wonen. Die kunnen dat betalen. Het is ze gegund, maar dat staat haaks op de woonvisie van de gemeente. We willen dat jongeren in het dorp komen wonen. Bovendien is de omvang van het complex veel te groot voor dit stuk grond.”

Hernieuwde strijd met de gemeente
De gemeenteraad en de provincie moeten nog akkoord gaan met de plannen. In het dorp worden de messen inmiddels geslepen voor een nieuwe strijd met Bronckhorst, na eerdere conflicten over onder meer de school, de sporthal en het zwembad. Op 12 januari staat een gesprek gepland met wethouder Emmeke Gosselink. Van der Velden geeft aan dat het dorp ook bij de nieuwe plannen onvoldoende is meegenomen: "We zijn ons weer aan het mobiliseren. Als je mensen niet informeert of meeneemt in een proces, worden ze alleen maar meer pissig. Als je wil dat mensen uiteindelijk doorvechten tot de Raad van State, moet je het vooral zo organiseren als gemeente en ontwikkelaar.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Hoog-Keppel|Politiek|

Meest gelezen

Jonge ondernemers Julia en Quinten stappen in Café Baan in Geesteren

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 28 sep 2023 11:07

Tranen bij afscheid van geliefde marktkoopman in 's-Heerenberg

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 28 sep 2023 16:59

Lees ook

Oude IJsselstreek zet koers door en wil meer doen in vluchtelingenopvang

Oude IJsselstreek trekt zich nog niks aan van de aangekondigde ravijnjaren en wil de ingeslagen weg ...

Montferland giet raadsakkoord in een sluitende begroting

Montferland heeft een sluitende begroting gepresenteerd. Het college legt de bal grotendeels bij de ...

Achterhoek gaat voor nieuwe Regiodeal van 32 miljoen

De Achterhoek gaat bij het Rijk voor een nieuwe Regiodeal van 32 miljoen. Dat betekent een cofinanci...

Kamerlid Westerveld geniet in uitvak van De Graafschap, maar 'we moeten wel iets'

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld was zondag te gast in het uitvak van De Graafschap in het duel met M...

Montferland wil kleine drie ton vrijmaken voor stap naar Regio Achterhoek

De gemeenteraad van Montferland, niet vies van een stevige discussie, koerst nog altijd af op een li...

Oude IJsselstreek bestrijdt overlast arbeidsmigranten met regels

Oude IJsselstreek wil de overlast van arbeidsmigranten inperken en komt met nieuwe eisen voor verhuu...