Ulft, Netherlands

Honderden Lochemmers krijgen nieuwe laatste rustplaats

Foto: REGIO8
Honderden mensen die ooit in Lochem leefden, hebben een nieuwe eeuwige rustplaats gekregen op de Oude Begraafplaats in het stadje. De menselijke resten uit de middeleeuwen zijn gevonden naast de Gudulakerk, omdat de Markt overhoop is gehaald in opdracht van de gemeente.
Viggo Zweverink | 19 april 2024 15:37 | Aangepast op 19 april 2024 15:37
"Wij hebben Lochemmers opnieuw kunnen begraven, wij hebben geen idee wie het waren of uit welke tijd ze komen", zegt burgemeester Sebastiaan van 't Erve. "Maar het waren wel Lochemmers. Dat wij ze naar een nieuwe rustplaats kunnen brengen dat raakt mij wel, als mens." Volgens archeoloog Eric van der Kuijl gaat het om een groot aantal overledenen. "Het gaat echt om honderden mensen, soms is het alleen maar een vingerkootje", zegt Van der Kuijl. "Wij hebben echt heel veel skeletdelen gevonden, van veel verschillende individuen die niet meer aan te wijzen zijn tot een specifiek individu."

Een verrassing was de vondst van de stoffelijke overschotten niet. "Veel mensen waren verbaasd dat tijdens de werkzaamheden menselijke resten tevoorschijn kwamen, maar tot de negentiende eeuw werden mensen rondom de kerk begraven", zegt Van der Kuijl. "Op gegeven moment kwam er een wet en vanwege hygiëne was het niet meer toegestaan om in of bij kerken mensen te begraven."

Puntje van de ijsberg
Volgens de archeoloog was dit maar het topje van de ijsberg van wat er allemaal in de grond onder het marktplein in Lochem kan zitten. "Je kunt je dus voorstellen dat er tussen 1059 en 1826 mensen uit Lochem begraven zijn. Dat zijn er geen tien of honderd, het zijn er duizenden geweest", zegt de archeoloog. "Nu was het wel zo dat het plan van de gemeente, dat we probeerden de graafwerkzaamheden te beperken. Anders hadden we misschien wel jaren nodig gehad om mensen op te graven."

Laatste eer bewijzen
Ondanks dat niemand een emotionele band met de overledenen had, gaven een aantal mensen een korte toespraak. Ook was er ruimte voor inwoners om de middeleeuwse Lochemmers een laatste eer te bewijzen. Van der Kuijl is erg te spreken over hoe de gemeente Lochem de plechtigheid heeft aangepakt. "Ik doe dit werk nu dertig jaar, en ik moet zeggen dat de gemeente uiterst respectvol heeft gehandeld. Ze verdienen alle lof voor hoe dit is gedaan."

Werkzaamheden
De markt is niet zonder reden overhoopgehaald, de gemeente is bezig met de herinrichting van het kerkplein. Zo heeft de gemeente nieuwe parkeerplekken aangelegd, om mensen aan te sporen meer in de binnenstad te komen. Lochem heeft inmiddels al een fontein en een maquette van de stad op het marktplein geplaatst.

Lees ook

Turkse consul-generaal bedankt Lochem voor medeleven na aardbeving

De consul-generaal van Turkije heeft donderdag een bezoek gebracht aan de gemeente Lochem. De aanlei...

Brugdrama Lochem en andere incidenten nagebouwd met LEGO in Brandweermuseum Borculo

Voor het derde jaar op rij heeft het Lego Incidenten City zijn thuis in het Brandweermuseum in Borcu...

Bouwlocatie brugdrama Lochem vrijgegeven door Arbeidsinspectie

De bouwlocatie van de Nettelhorsterbrug, waar op 21 februari twee mensen om het leven kwamen doordat...

Eeuwenoude vondsten bij middeleeuwse boerderij in Varsseveld

Het archeologisch onderzoek op de plek waar een nieuwe woonwijk moet verrijzen in Varsseveld heeft e...

Mogelijke komst zonnepark in Barchem houdt gemoederen bezig

De mogelijke komst van het grote zonnepark Bekenschot in Barchem is al lange tijd een heet onderwerp...

Landbouwpasseerhavens en 'landjepik', kritiek op plannen Nettelhorsterweg

Wel of geen landbouwpasseerhavens en 'landjepik'. Dat waren de belangrijkste onderwerpen tijdens een...