Ulft, Netherlands

Hoe heeft het vergisbombardement op Doetinchem kunnen gebeuren?

Foto: REGIO8
Een historisch 'Dakota' vliegtuig vloog zaterdagmiddag meerdere rondes over het centrum van Doetinchem. Op de Bleek naast de Oude IJssel stonden honderden mensen om het spektakel te aanschouwen. De vlucht wordt gebruikt in een onderzoek naar de vergisbombardementen van maart 1945. Initiatiefnemer Herbert Tomesen vloog zaterdag mee.
Viggo Zweverink | 19 augustus 2024 12:53 | Aangepast op 19 augustus 2024 12:53
"Je voelt wel dat je met iets historisch bezig bent, maar het is ook wel genieten. Het was ook gewoon een fantastische vlucht met mooi weer", aldus Tomesen. "Wij hadden het gevoel dat wij dit voor Doetinchem moesten doen." De bombardementen, waar meer dan 140 mensen de dood vonden, zijn nog altijd een litteken op de geschiedenis van de stad. Britse bommenwerpers moesten op 21 maart 1945 eigenlijk het Duitse plaatsje Isselburg bombarderen, maar door slecht zicht werd Doetinchem aangezien voor de Duitse grensplaats.

Tomesen kan door zijn eigen vlucht concluderen dat er grote menselijke fouten zijn gemaakt. "Er zijn een paar momenten geweest dat er alarmbellen moesten gaan rinkelen, dat is niet gebeurd", zegt de initiatiefnemer. "Het belangrijkste moment is dat ze in plaats van drie minuten zes minuten hebben gevlogen. Het tweede moment is dat de geallieerden te laat het doel dachten te herkennen, want uiteindelijk hadden ze het fout."

Begrip
De onderzoeker snapt wel dat Doetinchem voor Isselburg werd aangezien door de geallieerden. "Wij hadden ontzettend geluk vandaag, boven Isselburg vlogen wij in allerlei wolken. Dat was ook de klacht van de piloten, het was slecht te zien", aldus Tomesen die de herkenningspunten van de Duitse stad ook niet goed kon spotten. "Het viel best wel tegen om de IJssel en het stadje te herkennen."

Bewustwording
Tomesen heeft, naast het onderzoek, de vlucht met een andere reden georganiseerd. "Ik denk dat wij hiermee wel weer op de kaart hebben gezet wat er gebeurd is", laat de onderzoeker weten. "De bewustwording dat dit niet zomaar een stadje is, maar dat hier echt wel een verleden bij hoort."

Lees ook

Kruispunt J.F. Kennedylaan Doetinchem deels weer open

Eén van de belangrijkste verkeersaders van Doetinchem, de kruising tussen de J.F. Kennedylaan en de ...

Ongeval zorgt voor verkeershinder in Doetinchem

Een verkeersongeval op de kruising van de Spinbaan en de Terborgseweg in Doetinchem heeft zondagmidd...

Doetinchemse bakker maakt de beste gevulde speculaas van Gelderland

Bakkerij Aloys Lurvink uit Doetinchem maakt volgens een vak- en consumentenjury de beste gevulde spe...

Politie bevestigt verband tussen schietincidenten in Doetinchem

De politie heeft laten weten dat uit onderzoek blijkt dat de schietpartijen die in Doetinchem hebben...

Arriva blijft ook de komende tien jaar het vervoersbedrijf van het OV in de Achterhoek

Arriva blijft tot zeker 2036 de verzorger van het bus-en treinvervoer in de Achterhoek. Het vervoers...

Fotoclub Doetinchem in mineur, zes doeken uit expositie gestolen

De Doetinchemse fotoclub ‘De Oude IJssel’ deed afgelopen week een schokkende ontdekking. Al jaren or...