Ulft, Netherlands

 

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

De historische klinkers op de Emmerikseweg in ’s-Heerenberg zouden maandagochtend vervangen worden voor grijze betonklinkers, maar dat is stilgelegd. Na initiatief van Joost Gerritsen (Lijst Groot Montferland) en John Teunissen (CDA) is er overleg geweest met het college en zij hebben de toezegging gekregen dat er nog niet gestart wordt.
Charlotte van de Kant | 28 november 2022 15:54 | Aangepast op 28 november 2022 15:54
“De timing is uitermate slecht”, vertelt Gerritsen. “Er is ook niet overlegd met aan- en omwonenden. Dit is de drukste en belangrijkste maand van het jaar voor lokale ondernemers en dan wordt een belangrijke weg voor vier weken opgebroken. Het overviel iedereen.” Bewoners van Huys Anneville, een appartementengebouw aan de Emmerikseweg, ervaren al enige tijd geluidsoverlast van de gebakken klinkerkleien voor hun deur. In 2021 hebben zij daar een bezwaar voor ingediend, waarna er een onderzoek is gestart met onder andere geluidsmetingen. Daaruit is gebleken dat er geen aanleiding was om iets te veranderen, omdat het geluidsniveau voldoet aan de norm. De bewoners zijn daarom een petitie gestart en die is toen aangenomen. Volgens Gerritsen heeft de gemeenteraad daarna niks meer over het besluit gehoord tot hij maandag zag dat de Emmerikseweg voor vier weken dicht zou gaan. Daarop hebben Gerritsen en Teunissen actie ondernomen.

Ook snappen de raadsleden de kleurkeuze van de klinkers niet. “Je komt dan een historische stad binnen en dan liggen er grijze betonklinkers”, aldus Teunissen. Gerritsen: “Dat wordt gedaan omdat de weg vanaf Duitsland ook helemaal grijs is. Maar als je vanaf de kant van ’s-Heerenberg komt, is alles rood/bruin. Mensen met een gevoel voor een historisch centrum krijgen hier een hartaanval van.” Daarbij zal volgens de raadsleden de snelheid op de weg toenemen door de grijze betonklinkers. Terwijl er op de weg juist maatregelen worden genomen om de snelheid te laten afnemen. Het kruispunt met de Parklaan wordt daarvoor verhoogd, met subsidie van de provincie.

Kosten aanpassingen
Het aanpassen van de klinkers zou in totaal 25 duizend euro gaan kosten, maar volgens Teunissen en Gerritsen is dat alleen voor het stuk dat voor Huys Anneville ligt. Als er meer klinkers op de Emmerikseweg aangepast gaan worden, zullen de kosten ook toenemen. De historische klinkers stonden ook al te koop. Het voorstel om het werk uit te stellen wordt maandagavond besproken en door alle partijen ondersteund.

Foto: Joost Gerritsen

Lees meer over:

Montferland|'s-Heerenberg|

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Koi karpers bij Huis Bergh geadopteerd om waterkwaliteit te verbeteren

Bij Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg zijn donderdag grote vissen, zoals brasems en koi karpers,...

Zeer grote brand verwoest appartementen in 's-Heerenberg

Een zeer grote brand brak zondagmorgen uit in een flat in 's-Heerenberg. Drie appartementen zijn weg...

Kinderburgemeester Montferland praat over pesten op basisscholen

Sander Starink, de kinderburgemeester van Montferland, is dinsdag in het kader van De Week Tegen Pes...

Raadslid Toon Schepers stapt uit fractie Helder

Raadslid Toon Schepers uit Montferland heeft laten weten de partij Helder te verlaten. De reden is v...

OV-chipkaart nog niet bruikbaar in Emmerik

De Nederlandse OV-chipkaart is op z’n vroegst in maart volgend jaar te gebruiken op de treinstatio...

CDA Montferland kraakt bouwplan aan Muntwal in ’s-Heerenberg

De plannen van Rodax Invest Duo om een nieuw gebouw in de historische kern van ’s-Heerenberg te bo...