Ulft, Netherlands

Grote vraagtekens bij aanpak van het kruispunt bij de N317

Oude IJsselstreek komt met een plan om de beruchte kruising tussen de Slingerparallel N317 en Oude IJsselweg bij Etten veiliger te maken. Nadat er enkele jaren geleden een veertienjarige scholier bij een aanrijding om het leven kwam is er een grote roep om aanpassingen, maar er worden grote vraagtekens gezet bij het idee van de gemeente om een landbouwsluis te plaatsen.
Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 10 oktober 2023 14:55 | Aangepast op 10 oktober 2023 14:55
Dennis Roes, lid van werkgroep Veilig Kruispunt, vindt het mooi dat er na jaren van praten actie wordt ondernomen, maar de landbouwsluis op de Oude IJsselweg is volgens hem niet de oplossing. “Ik vind het niet prettig, het proces is überhaupt al erg lastig geweest”, vertelt Roes, die hele andere ideeën heeft als oplossing voor de kruising. “We hebben als werkgroep al meteen gezegd dat we er niet blij mee zijn. We vinden dit gewoon een suboptimale oplossing. We blijven ons inzetten voor verkeerslichten, een rotonde of een tunnel en we wachten daar al heel lang op."

De gemeente en de provincie zetten in op een 'tweesporenaanpak'. Door de landbouwsluis moet het sluipverkeer worden geweerd van de Oude IJsselweg. “De keuze om een landbouwsluis te plaatsen, wat we als pilot gaan doen, zal laten zien dat de verkeersdruk op het kruispunt dan ook afneemt. Hierdoor neemt de veiligheid ook toe”, vertelt wethouder Ria Ankersmit van Oude IJsselstreek. “De provincie zal dan ook werkzaamheden op het kruispunt doen, zoals de afslagstroken verwijderen. Hierdoor moet het ook veiliger worden.”

'Nieuw gevaarlijk punt'
Daarnaast is er het plan, vanuit de gemeente Oude IJsselstreek, om de afslag naar de Oude IJsselweg richting Etten eruit te halen. “Het probleem zal zich dan verplaatsen”, verwacht Roes. “Er zal nóg een gevaarlijk punt komen bij de Zeddamseweg en de Dorpsstraat, want al het verkeer uit Etten zal via deze wegen ontsloten moeten worden.” Ook verwacht Roes dat het sluipverkeer een andere route zal vinden om alsnog bij het kruispunt uit te komen. “De mensen gaan gewoon een straat verder, via de Langeboomsestraat, dus daar wordt het niet beter van”, denkt Roes.

Bezwaarprocedures
Inwoners van Etten zullen woensdag aandachtig toeschouwer zijn bij een commissievergadering over het onderwerp. Daarnaast is er woensdag 25 oktober een inloopmoment in de lokale basisschool in Etten. Hier gaat de gemeente, samen met de provincie Gelderland, in gesprek met de inwoners. Roes hint nu al op bezwaarprocedures, want hij ziet de plannen niet zitten: “Er moet gewoon snel actie komen. Verkeerslichten, een rotonde of tunnel, daar gaan we voor."

'Veiligheid is hoofddoel'
Mochten er vele negatieve reacties zijn, vindt wethouder Ankersmit het toch belangrijk om het plan door te laten gaan. “We hebben de opgave om de veiligheid van de Slingerparallel N317 te verstevigen, dat is ons hoofddoel”, vertelt Ankersmit. “Er horen maatregelen vanuit de provincie bij, maar ook vanuit de gemeente.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Jonge topvoetballers uit de hele wereld vertoeven in Terborg

Voor de 43e keer staat Terborg dit weekend in het teken van het Terborg Toernooi. Jeugdvoetbalteams ...

Politiek Oude IJsselstreek tegen vrachtwagens in kernen Etten en Terborg

Belangenverenigingen spraken zich al uit tegen het terugdraaien van het vrachtwagenverbod door de ke...

Bijzondere Rotary-onderscheiding voor Theo Hendriksen

In hetzelfde rijtje staan als de Amerikaanse president Jimmy Carter en de Russische president Boris ...

Duitsers kiezen steeds vaker voor Achterhoekse crematoria

In Nederland hebben nabestaanden meer mogelijkheden dan in Duitsland. Dat merken ze bij crematoria l...

Gewonde na kop-staartaanrijding bij verkeerslicht in Etten

Een automobilist is woensdagmiddag gewond geraakt bij een kop-staartaanrijding in Etten. Hij botste ...

Weerboer voorspelt vanuit koolzaadveld in Etten zonneschijn op de zondag

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...