Ulft, Netherlands

Oude IJsselweg in Etten afgesloten door landbouwsluis

De Oude IJsselweg in Etten wordt afgesloten voor doorgaand verkeer door middel van een landbouwsluis. Dat heeft de gemeente Oude IJsselstreek in overleg met de provincie besloten. Omwonenden maken zich, onder meer na het overlijden van een jonge scholier, al jaren zorgen over de kruising met de N317.
Hidde Vinkenvleugel | 9 oktober 2023 17:04 | Aangepast op 9 oktober 2023 17:04
De landbouwsluis moet worden geplaatst op de Oude IJsselweg, richting Wijnbergen, waardoor deze weg wordt afgesloten voor doorgaand verkeer. De exacte locatie wordt nog bepaald, maar hij komt in ieder geval aan de Oude IJsselstreekse kant van het Waalse Water. De Oude IJsselweg wordt op dit moment met name in spitstijd veel gebruikt door automobilisten. “Vanuit verkeerskundig onderzoek weten we dat tachtig procent van het verkeer daar niet thuis hoort”, vertelt wethouder Ria Ankersmit.

De kruising is al jaren een flinke doorn in het oog van omwonenden. Nadat een veertienjarige scholier in oktober 2021 om het leven kwam, werd de roep om aanpassingen luider. Door de weg af te sluiten voor doorgaand verkeer, moet de verkeersdruk op de kruising met de N317 afnemen. Daarnaast worden er enige aanpassingen gedaan aan de kruising zelf. Het gaat dan om het weghalen van de uitvoegstroken. In de toekomst volgt een onderzoek naar een eventuele fietstunnel onder de N317 door, een kostbare wens van omwonenden.

Samenwerken met provincie
De aanpassingen aan de kruising met de N317 komen op het bordje van de provincie, de gemeente gaat over de omliggende wegen, inclusief de Oude IJsselweg. “Wij hebben de afgelopen twee jaar nauw samengewerkt met de provincie”, zegt Ankersmit over de maatregelen. “We hebben gezocht naar een tweesporenaanpak waarbij het ene plan niet zonder het andere kan. "Het zal wennen zijn voor iedereen, maar het hogere doel is een veiliger kruispunt.”

Woensdag wordt er vergaderd over de kwestie tijdens de raadscommissie fysieke leefomgeving van Oude IJsselstreek. Omwonenden worden maandag en dinsdag op de hoogte gebracht via een brief.

Foto: REGIO8

Lees ook

Jonge topvoetballers uit de hele wereld vertoeven in Terborg

Voor de 43e keer staat Terborg dit weekend in het teken van het Terborg Toernooi. Jeugdvoetbalteams ...

Politiek Oude IJsselstreek tegen vrachtwagens in kernen Etten en Terborg

Belangenverenigingen spraken zich al uit tegen het terugdraaien van het vrachtwagenverbod door de ke...

Bijzondere Rotary-onderscheiding voor Theo Hendriksen

In hetzelfde rijtje staan als de Amerikaanse president Jimmy Carter en de Russische president Boris ...

Duitsers kiezen steeds vaker voor Achterhoekse crematoria

In Nederland hebben nabestaanden meer mogelijkheden dan in Duitsland. Dat merken ze bij crematoria l...

Gewonde na kop-staartaanrijding bij verkeerslicht in Etten

Een automobilist is woensdagmiddag gewond geraakt bij een kop-staartaanrijding in Etten. Hij botste ...

Weerboer voorspelt vanuit koolzaadveld in Etten zonneschijn op de zondag

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...